Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krátkometrážní
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Horor

Recenze (251)

plakát

Tengoku daimakjó - Rozhodnutí (2023) (epizoda) 

91% / Bez debat nejlepší díl série, těžce emotivní a odkrývající i těžkou realitu, která v určitých bodech v našich končinách může odkazovat například na Dezinformační scénu (tedy velké zlo ukrývající se za domnělým dobrem).

plakát

Šílená noc (2022) 

89% / Roztomile krutopřísná vánoční vyvraždovačka.

plakát

Godzilla Minus One (2023) 

94% / Pravá a nefalšovaná Japonská Godzilla se vším všudy. Hollywood nás v posledních letech se snaží se svým monsterverse přesvědčit, že Godzilla je hodný kamarád, který vždy pomůže, ačkoliv v původním filmu z roku 14 tak rozhodně nevypadá a nejspíše ani neměla vypadat. A i když hollywood Godzillu pomalu zabíjí, tak se k západu z ničeho nic dostal zázrak, zázrak jménem Minus One. Tento film nabízí to hlavní co se mi líbilo na 2014 Godzille a nejen to, máme tu i silný politický kontext s životním, ne moc pozitivním, příběhem jednoho muže co šel zemřít do války a přežil. Herecké výkony jsou úchvatné, emotivní ale i mírně přehnané, scénář jakbysmet, atmosféra je dechberoucí v kterémkoli okamžiku filmu, hudba taktéže. Ovšem film má i menší nedokonalosti v podobě CGI (které stejně jako u Bullet Train se dá odpustit) a cliffhangeru v titulkách, který ničí jinak naprosto super film. Celkově doporučuji (viděno 11.12.2023 v Jičíně).

plakát

Nene (2022) 

86% / Divné, originální, absurdní a fascinující: i tak by se dal nazvat tento film. Peele není můj oblíbenec a jeho "My" před lety u mě tvrdě propadlo kvůli různým aspektům. Nicméně v tomto filmu jsou tyto aspekty zahnány bud do extrému a nebo zmizeli, k tomu přišlo velice silné nadpřirozeno a těžká absurdnost - a na mě to prostě funguje. Film se zdá jako umělecký, zároven si ale velice dobře drží atmosféru a strach z neznáma a zároven je v mnohých momentech nesmyslný a absurdně vtipný. Herci sice neodvádí nijak skvělou práci a to jen pomáhá již zmíněné absurditě. Za mě neuvěřitelný počin, co musím ještě někdy vidět, ovšem cílovka je stejně jako u Rychlé roty z toho samého roku extrémně malá, takže si to neužije každý, doporučuji.

plakát

Vocasy na tripu (2023) 

90% / Upřímně miluji tyto šílené, sprosté a vlastně i absurdní komedie, a Strays ukázal, že i dnes to jde. Kvalitativně naprostá špička za posledních několik let v rámci žánru, která si u mě vybila top 5 pro rok 2023 a doživotní oblibu, skvělé a mnohdy naprosto geniálně vymyšlené vtipy, skvělé a sympatické postavy a i ten dabing se zde docela povedl. Jen teda škoda, že nakonec jde o propadák. Doporučuji.

plakát

Love, Death & Robots - Jibaro (2022) (epizoda) 

90% / Audiovizuální orgasmus, nepříjemný nervy drásající ale i okouzlující a neskutečně svěží šílenost, která mě naprosto vzala, doporučuji.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

86% / Pěkné solidní rozloučení Gunna s Marvelem a pravděpodobně i Marvelu se slušnými filmy. Oproti dvojce tu vidím zásadní zlepšení ve scénáři, který už nevypadá jako kompilace random odkazů na vše možné a má nějakou aspoň smysluplnou strukturu, nicméně jednička je furt jednička. Humor, technická stránka a i akce je na dost vysoké úrovni, dost překvapením byla ve filmu četnost mnohem vážnějších momentů, které v rámci Marvelu neměli nikdy takový význam jako tady a vlastně to na mě působilo velmi osvěžujícím dojmem. O něco hůře na tom je soundtrack, který i když je tvořen zase jinými skladbami, tak stále působí stejnorodě a bohužel i dost nudně. V rámci záporů tu pak musím zmínit klišé s velkou pařbou na konci, která mě ve filmech obecně štve už nějakou dobu, ovšem vzhledem k tomu, že tento film je milníkem v rámci Marvelu, tak se to dá prominout, dále v určitých momentech působil trochu přeplácaně, což k záporům asi bude vše. Celkově jde o skvělou komediálně dramatickou akční komiksovku, ze které je ve velkém vidět vize režiséra a kde kdokoli z Marvelu do toho moc nekecal, což je jen a jen dobře, za mě spokojenost.

plakát

Smrtelné zlo: Probuzení (2023) 

84% / Ne, neviděl jsem originál ale stejně si myslím, že to nevadí. Sám film totiž i sám za sebe odvádí super práci a člověku je většina věcí hned jasná (mimo počátečního zemětřesení, které působí fakt dost okatě a člověk nechápe, že se toho nestalo více). I tak lze tento film prakticky jen chválit, atmosféra je naprosto skvělá a za posledních 5 let jsem takovou nikde jinde neviděl, technická stránka, hudba a i prostředí jsou taktéž naprosto úžasné. Co už tolik zase ne, tak je scénář v mixu s postavami, místy jsou tu podivné a klišovité pitomosti, které přímo bijí do očí a zážitek dost kazí ale stejně si myslím, že herci odvedli velmi dobrou práci, vše co vidíme z jejich výkonů působí věrohodně.  Film totiž ve finále umí posloužit i jako horor ale i jako velmi černá komedie a to bez jakýchkoliv výčitek, a já jsem rozhodně spokojen, jen a jen doporučuji. Poznámka: To, že je film posazen do moderní společnosti (dcera ekoaktivistka s krátkým účesem a syn dj s trochu přitepleným chováním), mě de facto nezajímá, tak jako tak jsou tyto postavy reálně dobře zahrané a více řešit nebudu.

plakát

Poslední souboj (2021) 

95% / Film na který jsem se dlouho těšil a mé natěšení přetrvalo až do konce. Poslední souboj může na první pohled vypadat jako obyčejné rytířské drama, kterých už bylo hodně, ovšem ve skutečnosti tak jen na první pohled vypadá. Pohled třech osob na jednu věc, ovšem rozdělenou jejich názory, city a vychováním, díky čemuž člověk může soucítit jak s rytířem bez větších znalostí a empatie, ale i s jeho vzdělanou ženou, která si ve vztahu připadá nedoceněná ale zároveň ví co je oddanost a nebojí se vystoupit mimo svou komfortní zónu, či s přítelem onoho již zmíněného rytíře, který může mít kteroukoli ale vycítí, že si žena jeho přítele zasluhuje někoho lepšího. Podle mě zde nejsou prakticky žádné problémy, jediným větším jsou jen občasné díry v ději, kdy by člověk znal rád více, (!!!SPOILER!!!) především mi je záhadou scéna kdy Jacques načape za závěsem Marguerite, která tam z nějakého důvodu stojí, ve filmu ovšem není řečeno proč. V rámci pozitiv bych rád pochválil hlavně herecké výkony, které byly excelentní a opravdu drželi film až do konce, na druhou stranu i scénář, kamera, hudba, kulisy a vše ostatní nezaostává a tvoří tento skvělý celek. Pokud máte rádi drama a nebo i rytíře tak vám tento film s klidem doporučím.

plakát

Rychlá rota (2022) 

85% / Očekávání malá, výsledek velmi příjemný, hromada narážek, velké množství humoru, skvělá animace a za mě nejspíše i nejlepší animák roku. Avšak má to pár much, tou hlavní je celkové podání a i děj, který prostě dítěti nepustíte, páč prakticky nic nepochopí. Tudíž je zde cílovka pro tento film dost omezená, druhým problémem byla hlavní lidská protagonistka, která sice není zase tak špatná ale chvílemi tam prostě byla jako pěst na oko, další věcí byla pak určitá přeplácanost ale ta se dala i docela tolerovat. Za mě naprosto skvělý film, který si ještě určitě pustím.  Poznámka: Ugly Sonic je sakra dobrej nápad na to aby na pohled úplně zbytečnej charakter neskončil v záchodě minulosti.