Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává ve Francii 14. století a je o posledním, oficiálním, Francií posvěceném duelu mezi dvěma muži. Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou přátelé, ze kterých se stanou rivalové. Středobodem jejich pře je Marguerite (Jodie Comer), žena Carrougese. Tu Le Gris dle jejích slov napadne, ona ho veřejně obviní, jenže on tvrdí, že je nevinný. Carrouges začne bránit čest své ženy a výsledkem je duel s tím nejvyšším rizikem – smrtí. V případě prokázání nevinny Le Grise navíc Marguerite hrozí ještě upálení za živa. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (702)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mám rád historické filmy od Sira Ridleyho a toto je jeho ďalší vybrúsený kúsok, akurát tento krát nečakajte veľkolepé akčné scény, ale historickú drámu. Film ma niečo cez dve a pol hodiny, ale strih filmu je natoľko vyladený a zaujímavý, že žiadna scéna nie je príliš dlhá, aby nudila. Film je rozdelený na tri kapitoly a tak každý herec (Damon, Driver, Comer) dostane do ruky dobrý scenár, svoj priestor pred kamerou a hlavne svoju pravdu, o ktorú tu predovšetkým ide. K zaujímavým hercom a príbehu, Ridley Scott ako obvykle postavil pôsobivú výpravu, kostýmy, nechýba ani prehliadka hradov, taktiež film dobre dopĺňa aj podmanivá dobová hudba Harry Gregson- Williamsa, a v neposlednom rade, aj dobre natočená akcia, ktorá je v samom závere skutočne strhujúca. Film roka! Obľúbený soundtrack: Duel Preparations, Jean de Carrouges, Celui Que Je Désire. 90% - 5* ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ filmu, který by se měl líbit jak chlapům, tak ženám. Příběj je postupně vyprávěn očima tři hlavních postav, kde prim hrají především dialogy a méně i více drobnější detaily jednolivých scén. Vše krásně graduje a výustí ve velmi kvalitně natočený závěrečný fightek alá středověk. Rozhodně se nejedná o nějaký velkobiják plný rozmáchlých bitev. Naopak Ridley chce daleko víc jít do nitra mužů a žen a jejich práv, pocitů, povinností a tradic ve 14 století. Některé scény jsou mimořádně silné (dotazy na  Marguerite ) a některé i poměrně brutálnější, takže o dobovou atmosféru netřeba se strachovati. Poslední věc, Ridley umí skvěle vést herce. O Adamovi asi už všichni víme, že je hodně, ale hodně dobrej herec, Matt Damon mě sice nikdy nepřišel jako nějakej oscar herec, ale umí si vybírat postavy a režiséry, takže taky na pohodu a na závěr jsem si nechal růži mezi trny Jodie Comer, absolutně dokonale trefila tu kombinaci ženské křehkosti a vnitřní síly, naprosto skvělá. Jo a ještě je tam vlastně Beník i u něj si myslím, že z něj Ridley vymlátil maximum možnýho. Zkrátka kvalitní filmový zážitek po všech stránkách. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Docela jsem zíral s otevřenou pusou. Ne, že by Poslední souboj byl až zas tak skvělý. Své kouzlo má a velmi dobře dokázal pojmout problematiku znásilnění optikou 14 století ale i krutě současně. Navíc film krásně odsýpá a vůbec nevypadá na těch strašidelných 150min. Ale nejvíc jsem zíral na to jak tohle dokáže 83 letý Ridley Scott ukočírovat a taky , že jsem nepoznal 50letého Bena Afflecka ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jeden je nesvůj ve věcech dvora, vedení panství a záležitostech srdce; naopak mezi chlapy na válečných taženích je ve své vodě. Ona je pro něj cesta k pozemkům a pokračování rodové linie, rozhodně ne milovaná něžná polovička. Druhý je "muž budoucnosti" charismatický, zběhlý ve dvorních intrikách, vzdělaný ve čtení, psaní, počtech i jazycích. A ambiciózní. Zároveň zvyklý, že mu vše prochází a nic nemá následky. Ona je pro něj múza, která s ním laškovně toká, kdykoli na sebe narazí. No a pak je zde ona, chycená mezi (nejen) těmi dvěma a jejich dekády se táhnoucí rivalitě o moc, postavení, přízeň a majetek (což zahrnuje i jí). Rašómon přístup je použit s citem, není to přepálené "třikrát ty samé situace diametrálně odlišně". Naopak, když už se situace odehrávají znovu, tak se liší v nuancích i režijním podání. Prostě v detailech, ve kterých je schovaný ďábel. To vše se úročí ve strhujícím finálním duelu, který adrenalinem, sázkami a emocemi patří k nejlepší rytířské akci, co kdy byla na plátnech. Nejlepší, nikoli nejvěrnější, protože popírá veškeré zákonitosti historického šermu. Ovšem to vem čert. Chybí tomu snad jen pohled někoho s "nestranným pohledem" nechyceného ve víru dění onoho tria. Pokud něco jmenovitě vyzdvihnout, tak krom již zmíněného souboje, je to mnohovrstevnatý výkon Jodie Comer, která musí být třikrát zcela rozdílná a přitom stále tatáž postava, a... Nevěřil bych, že to píšu, výkon Bena Afflecka, který si roli zhýralého lorda tahajícího za nitky užívá plnými doušky. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ak ocakavate svizny historicky velkofilm, ste na zlej adrese. Toto je komorna konverzacka s obcasnym epickym celkom. Mensi problem je trochu haprujuca struktura, ktora filmu ubera na tempe. Na druhej strane vsak ide o velmi zaujimavy studijny material ako sa da uchopit scena. Technicky samozrejme na spickovej urovni, herci vsetci super a Ridley je aj na stare kolena uplny macher. 9/10 Update: Druhé pozretie vačšinu nedostatkov maže ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • I když se zdá, že se znásilnění bralo ve středověku jako malichernost, tak opak je pravdou. Trestem za něj byla smrt i ztráta majetku. Dokonce se mu přezdívalo „zločin zločinů“. (vyfuk)
  • Film byl natočen podle knihy „The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France“, kterou napsal Eric Jager. (SONY_)
  • V jezdeckém souboji s dřevci má Jean de Carrouges (Matt Damon) na hlavě helmu s hledím. Od scény, kdy leží Jacques Le Gris (Adam Driver) uvezněn pod koněm, má však Carrouges helmu bez hledí. (Privatejoker)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama