Reklama

Reklama

Godzilla Minus One

  • Japonsko Godzilla -1.0 (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Příběh filmu se odehrává v období po druhé světové válce, kdy je Japonsko na dně svých sil. Jenomže z jaderného spadu Hirošimy a Nagasaki povstává velké monstrum jménem Godzilla, která zaútočí pár týdnů po skončení války a dostane Japonsko ješte do větších problémů. Podaří se zničeným lidem přežít... natož se bránit? (HanzoBureshi)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (113)

Lima 

všechny recenze uživatele

Gojira jako vážně míněné válečné drama? Ano, návrat ke klasickým kořenům prvních dvou dílů. Je strašná škoda, že většina lidí si tuhle značku spojuje s hollywoodským Monsterversem, či tou pitomostí od Emmericha s Jeanem Renem, která neměla s Godzillou nic společného a nemá vůbec tušení o godzillím fenoménu v zemi jejího vzniku, Japonsku, kde společnost TOHO napříč  šesti dekádami vytvořila celkem 29 hraných filmů s touhle přerostlou ještěrkou. Jasně, zejména SHOWA éra v 50. a 60.letech byl jeden velký cringe úlet, kde si to Godzilla rozdávala s mimozemšťany a s opicí a kamarádila se s malým japonským chlapečkem, ale tenhle aktuální díl, v podstatě pocta, je návrat k surovosti prvních dvou dílu z roku 1954 a 1955. Gojira tu rozhodně není žádný mazlík, ale nelítostné stvoření, které s gustem překusuje lidí vejpůl a vzduchem metá vlaky. Překvapil mě scenáristický fokus na lidské postavy. V podstatě celou první půli neopustíme prostředí chudinských slumů na okraji Tokya, kde se řeší takový malý rodinný mikropříběh, s chvilkovým odskočením na moře, kde se za cenu uhrožení života vylovují zanechané miny, aby pak zhruba po hodině Godzila nastartovala ničení města a do toho zazní známý hudební motiv z TOHO filmů, který mi vyvolal úsměv na tváři. Ve filmu jsou čtyři akční sekvence a každá následující je lepší a lepší. Je úplně neuvěřitelný, že tohle stálo méně, než Jáklův Žižka (checht), přitom to má parametry velkofilmu a tím, jak střídá uzavřená mikro prostředí  jedné místnosti  s opulentními CGI výjevy, tenhle budgetový nedostatek velmi šikovně maskuje. Navíc fandové celé série si tu najdou odkazy na staré známé věci, v tomhle ohledu hraje prim světélkující krunýř Gojiry. Ve filmu je také znatelně cítít přetrvávající poválečné a hirošimské trauma Japonců, přesně tak, jak to vnímáte ve starých filmech. Je to skvělá pocta, a jestli i restart, tak takový restart si nechám líbit. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Ohromující, dechberoucí, emocionální snímek. Nejsem žádný fanoušek Godzilly, ale tohle mě odrovnalo. Podle nadšených ohlasů jsem čekal hodně, ale dostal jsem nakonec víc. Tohle je ten ultimátní film s Godzillou, který potřebujete za svůj život vidět. Skvěle zpracovaný snímek, kde funguje humor (kterého je zde minimum, ale je zde), drama a vykreslení postav je super. Každá postava mě zajímala a bavilo mě je sledovat. Film vznikl za pouhých 15 milionů a já to nechápu. Jak ten film může působit, tak skvěle, aniž by potřeboval 100 milionů?! Jasně nejsou zde bitvy monster ve stylu Godzilla vs Kong, ale od takhle nízkorozpočtového film bych nečekal, že mi vyrazí dech svým zpracováním. Je skvělé zde vidět, že Japonci pořád sází na tu umělou Godzillu. Zde se jim ta miniatura nesmírně povedla a tleskám. Nevypadá trapně, má svoje kouzlo, obličej je skvělý a jde z ní strach. Ano Godzilla je v tomto filmu správně děsivá, pokaždé když byla na scéně, tak jsem měl z ní špatný pocit. Už jen tak úvodní hororová scéna stojí za to. Herecké výkony jsou hodně dobrý a kinematografie filmu ještě lepší. Režisér Takaši Jamazaki odvedl velký kus práce. Tenhle chlapík by chtěl natočit Star Wars? Dejte mu jakýkoliv rozpočet, volnost a myslím, že to bude úžasný. Finále filmu rve koule a v jeden moment jsem u toho nedýchal. Film funguje i po stránce emocí a ano, ukápla mi slza. Co ještě musím zmínit a přesto nejede vlak, tak to je ten parádní soundtrack, kdy se opět využívá klasický theme pro Godzillu, finále bylo epický díky hudbě. Zvukově je to paráda. Godzilla Minus One je pro mě nejenom nejlepší Godzilla film, ale také jeden z nejlepších filmů roku. Jsem moc rád, že jsem si to mohl užít v kině. Byl to parádní zážitek. P.S. Nikdy bych nevěřil, že budu takhle nadšený z filmu o Godzille. I love it. 9/10 ()

Reklama

moviefreak 

všechny recenze uživatele

Facka Hollywoodu!!! Za 15 miliónov nakrútili japonci film, ktorý sa tvári ako obrovský blockbuster, ale je v skutočnosti komorný indie film, s kreatívne využitými scénami. Davových ako aj samotnej Godzilli je vo filme síce menej, ale každá scéna stojí za to! Množstvo originálnych momentov s Godzillou, ako aj jej schopností, ktoré ma pár krát vystrelili od radosti zo sedačky. Ale áno koniec šiel mimo mňa, lebo som forever TEAM GODZILLA. Koniec by mohol byť temnejší, a tak by sme dostali konečne poriadne hororovú Godzillu... Napriek svojím nedostatkom patrí tento malý veľký film medzi moje TOP 2023... ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Je ironie, že odpudivý trailer na druhý střet Konga s Godzillou vyšel v době, kdy se v kinech objevil jeden z nejlepších blockbusterů roku, který je také o Godzille. Je sice náročné ho v českém kině chytnout, ale nakonec se mi to podařilo a tvrzení, že se jedná o nejlepší film s Godzillou, není ani v nejmenším přehnané. Minus One totiž není tolik o Godzille, ale o kamikaze pilotovi, který se stejně jako spoustu jeho spoluobčanů snaží vyrovnat s následky války. V podstatě se jedná o poválečné drama, kde se člověk zajímá o děj a postavy. V porovnání s americkou verzí, kde kvůli (ne)logice někdy bolí mozek, je to totální zjevení. Godzilla se objeví v prvních pěti minutách a místo otázek, které zpochybňují její existenci, tu máme směr, kde se řeší, co si s ní počneme. I přes nízký rozpočet funguje epika, protože Zilla je fakt ohromná i děsivá, akce suprová a u finále jsem měl husí kůži. Ten film je prostě vlastně velice realistický a bojuje se v něm hlavou, ne nějakými sci-fi blbinkami. Přestože konec je trošku laciný a předvídatelný, tak status jednoho z filmů roku rozhodně neohrozý. Hollywood už by se měl probrat, protože takhle se dělají blockbustery. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Letos se mi zdá, že snad všechny filmy, kolem nichž propuká všeobecný hype, mi připadají přinejlepší mírně nadprůměrné. Japonská Godzilla je dalším takovým kouskem. Dokud se řeší komorní osudy jednotlivců v poválečném Japonsku a ještěrka je vidět jen ve vlnách, tak je to fajn. Jakmile ještěrka vystoupí na pevninu, Japonci dostanou příležitost používat své přepálené herectví a postavy začnou vymýšlet totálně zhůvěřilé plány, ač se nakonec ukáže, že stačí ještěrce (... no však uvidíte), tak to jde alespoň pro mě do kopru. Můžu ocenit, jak to vypadá vzhledem ke svému rozpočtu, ale nedokážu si to autenticky užít. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • Během zahajovacího víkendu snímek vydělal na domácím trhu 11 milionů amerických dolarů, což je více, než kterýkoli jiný japonský hraný film. Zároveň tento film překonal každý z filmů Monsterverse z Hollywoodu v japonských pokladnách kin. (HanzoBureshi)

Související novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama