Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (12)

plakát

Daredevil (2015) (seriál) 

Nejlepší komiksovka co kdy vyšla. Nic z MCU, X-men universa, DCEU, Arrowverse ani mimo ně se s tím nedá srovnat. Tečka. (No dobře, ještě jsem neviděl Titans a Doom Patrol, o kterých jsem slyšel, že jsou hodně dobré, ale pochybuju, že moc změní můj názor). Charlie Cox mi bude chybět a doufám, že nám ho Marvel Studios vrátí ať už v oné podobě či jiné. Netflix zrušením všech Defenderů musel přijít o hodně předplatitelů, protože něco s tak dobrou realistickou choreografií (dá se přirovnat k Oldboyovi), tak těžkými morálními dilematy (konverzace mezi Punisherem a Daredevilem) a velmi dobrými záporáky (Kingpin a Bullseye skvělí, jediný kdo je z Netflix-části MCU překonával byl Kilgrave z Jessicy Jones) a celkově s tak skvělým scénářem a obsazením se tak často nevidí. Všechna ta light-hearted maškaráda co se děje v MCU filmech se tady mění v drsnou, temnou a krvavou realitu.

plakát

Godzilla vs. Kong (2021) 

Film je skvělý pokud vám jde o akci, vtipné či zajímavé postavy a prostě o mlátící se příšery. Ale jakmile v něm začnete hledat vysvětlení a logiku za mnoha věcma, tak vám to skóre v hlavě dost klesne. Je to perfektní popcornovka, ale žádný hlubovký film bych v tom nehledal.

plakát

John Wick 3 (2019) 

Tak toto byla pány a dámové pecka. V příběhu se sice nedají hledat nějaká hluboká filosofická moudra, ale to ani není třeba. Spousta akce, spousta krve, spousta intrik a spousta střílení a mlácení to perfektně vyvažují. Takto má vypadat dobrý akční biják. Lepší než jednička a dvojka dohromady. Lidstvo se Keanu Reevese nezaslouží.

plakát

Městečko Twin Peaks (1990) (seriál) 

Třetí sérií jsem se musel trochu prokousávat, protože byla o trošku hůře stravitelná, ale to na kvalitě seriálu vůbec neubírá. David Lynch předvedl perfektní mix vtipu, zamilovatelných postav, akce, mysteriózna a nevysvětlitelného surrealismu. Co na Twin Peaks miluji je to, že i přes vše nadpřirozené co se děje kolem hlavních postav, seriál nabízí i spoustu sub-linek ukazující všední život vedlejších postav. Ta rozmanitost tu funguje. Dokazuje to, že kvalitní seriál se nemusí soustředit jen na 2-4 hlavní postavy. Agent Dale Cooper je, ale jinak skvělý protagonista, ale v tomto seriálu jde o to, že všichni tu jsou vlastně skvělí a zajímaví. Seriál označuji za svůj první nejoblíbenější a to mu ani úplně nerozumím. Ikdyž pochybuju, že by tomu seriálu perfektně rozuměl sám David Lynch.

plakát

Slunovrat (2019) 

Nebudu se v tom nějak šťourat, ale. Zasazení, atmosféra a synopse strašně super a celkově bych chtěl vidět víc folklórně založených filmů. Ale jako horor mi to moc nepřišlo (ikdyž osobně nejsem žádný hororový expert když se většině hororů vyhýbám) a vzhledem k tomu jak o tom všichni mluvili jsem od toho čekal víc. Je to fajn film, ale nic světoborného jak mnozí tvrdí. Polovinu smrtí ani neukázali.

plakát

Spider-Man: Daleko od domova (2019) 

Film byl super, ale nálepku jako Nejlepší hraný Spider-man si to určitě nezaslouží. Nemluvím tu skrze nostalgii, ale Raimiho Spider-man 2 zůstává nepokořen. Far From Home je skvělý z pohledu akce a humoru, ale zaostává podle mě v těch hlubších filosofických ohledech. Samozřejmě né každý film má být hluboký jako Batman v Superman, ale to je zrovna to, co bylo na Raimiho Spider-manech (vlastně i v TASM a v Homecomingu) lepší - byla tam nějaká ta zpráva. Tady pokud nějaká vůbec byla, tak mi přišla nevýrazná. Byla to spíše akční komediální pohodovka a nic extra na zamyšlení. Jako jo - je to pořád o Peterovi naivitě a důvěřivosti, o lžích a klamech, o lásce a tak - ale třeba Homecoming měl skvělou zprávu s tím, že pokud je Spidey bez obleku nikdo, tak by ho neměl mít a on se pak vykoupil tím, že to celé zmákl i s jeho domáckým kostýmem bez těch udělátek a tak. Na druhou stranu musím uznat, že MJ ve Far From Home je možná nejlepší hraný Spideyho love interest. Raimiho Mary Jane jsem nikdy moc nemusel a TASM's Gwen Stacyovou mám sice strašně rád, ale to středoškolství jim fakt tolik uvěřit nejde a navíc mohla dostat víc prostoru. Zendaya je tu skvělá. Jake jako záporák taky dobrý, ale mám pocit, že jsem cítil větší pochopení a sympatie i k Vulturovi. Jo a jinak jsem v tom filmu dělal komparz a v jedné scéně jsem se zahlédl na 2 sekundy. Heh.

plakát

Star Wars: Klonové války - The Final Season (2020) (série) 

Tak tato séria byla taká horská dráha, ale ten finální arc... Ten finální arc mě dostal. Tak depresivní a smutné hořké zakončení u animovaného seriálu prostě nečekáte. Ani nemám sílu se rozepsat, ještě to vstřebávám. Dávám 10/10.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Palpatine a Lando - oba super. Akce - slušná. Efekty - všichni víme jaké jsou. Celkově to je asi nejzajímavější, nejdiverznější a nejrozmanitější díl sequelové trilogie. Verdikt? Pořád zklamání. Jako popcornový film, u kterého nepotřebujete přemýšlet je to poměrně dobré film. Film, který by sedl do Marvel Cinematic Universe. Ale jakožto Star Wars film? Asi nejmíň starwarsovatější Star Wars věc co kdy vyšla. Disney se snažilo po kritice nekonzistentnosti The Last Jedi (osmičky) napravit vše tak, že tím ironicky způsobili ještě větší nekonzistečnost. Celý scénář působí strašně náhodně, snaží se do toho narvat strašně hodně věcí a stejně nám toho tolik krom Rey nevysvětlili. Celé to působí jako, že ten film psali na poslední chvíli a že na to měli deadline týden. Film strašně skáče a hlavně na začátku jde vidět, jak je tempem příliš rychlý a rychle prostříhaný. Hudba je sice stále Williams, ale neslyšel jsem vůbec žádné nové zapamatovatelné znělky. Vím, že Rian Johnson a jeho osmička neměli nejlepší ohlasy, ale tak když už ten film vyšel tak s ním nějak pracuju a nezametu ho pod koberec ne? Disney nám přinesli skvělé Rogue One, Rebels, Mandaloriana a i Sola, ale ani jeden skvělý hlavní film. Jde poznat, že vůbec neumí plánovat ani neví co dělat s publikem. Udělejte Davea Filoniho prezidentem už a budete mít vyhráno. Jako ukončení série je to zajímavý film, ale strašně odfláklý, až příliš snaživý a se strašně hodně promarněného potenciálu. I The Last Jedi působil víc, že má nějaký plán a myšlenku. Radši se jdu dívat na další díly Mandaloriana. Ten je aspoň v kompetentních rukou co rozumí fanouškům. This is the way. A také věřím, že finální série The Clone Wars bude skvělá a že nebudu mít také smíšené zmatené pocity. Snad finální verdikt epizody IX: 66%.

plakát

The Mandalorian - Season 1 (2019) (série) 

Lidi jsou dnes už zvyklí na to, že seriály mají vždy takovou tu "posouvavou" formu vyprávění, kdy se vždy musí dít něco v rámci hlavní dějové linky, ale vzpomeňte na Star Trek, Hvězdnou bránu a jiné. Seriál sice někdy působí jako MMORPG hra kdy má hlavní postava sehnat toto, zabít tamto, udělat tamto, udělat tamtoho a tamtu a pak sebe, ale to nemusí vyloženě být špatně. Seriál dobře referencuje Mandalorianskou kulturu, které je v Canonu strašně mále (krom The Clone Wars a Rebels nemáme skoro žádné kanonické zdroje) a řekl bych, že řady členů MMCC (Mandalorian Mercs Costume Club - ekvivalent 501st legion fan organizace) se dosti rozrostou. Každopádně víc k seriálu jako takévomu. Seriál má přesně taký feel, který jsem čekal od zrušeného Star Wars Underworld. Bounty Hunting by byl fakt můj vysněný job kdyby stále nějak existoval. Hudba je chytlavá, efekty na hraný seriál dosti dobré, seriál celkově působí jako vysokorozpočtový film. Hlavní postava se vyvíjí i s helmou na hlavě a ani nepotřebujeme vidět mimiku (ono polovinu screentimu tam ani nehraje Pedro Pascal, ale jeho stunt double, který je vnukem Johna Waynea). No zasazení a zpracování světa mi přijde super. Nepotřebujeme žádné Jedie ani Sithy, Star Wars universe nám vždy měl co nabídnout. Stejně jako Rogue One a Solo. V době psaní tohoto komentáře jsem ještě neviděl finále a tak bych asi nemohl říct finální verdikt, ale za mě je to zatím fakt jedna z nejlepších Star Wars věcí co máme k mání. Společně s Rogue One, The Clone Wars, Empire Strikes Back a Revenge of the Sith. THIS IS THE WAY.

plakát

Tiché místo (2018) 

Nápad, herci a zpracování super. Akorát mi po dějové stránce přišel film takový ostřihaný, prázdný a nemastný. Nevím zda to bylo kvůli rozpočtu, ale kdyby se film trochu roztáhl a přidalo by se tam trochu víc děje, tak by mu to vůbec neuškodilo. Na dvojku se však rozhodně těším, potenciál tam je a má co nabídnout. Jen kdyby to bylo o něco obsáhlejší.