Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (35)

plakát

Transformers (2007) 

Tak jsem měl trochu obavy, aby Transformers nebyli jen a pouze o efektech a příběh sám nestál za starou bačkoru. Naštěstí musím konstatovat, že je vše trochu jinak. Pravdou zůstává, že efekty jsou to hlavní a podstatné, ovšem nejsou to jediné, co se mi líbilo. Oceňuji zejména dobrý výběr herců, myslím, že o LaBeoufovi určitě ještě hodně uslyšíme. A rovněž mě potěšil i humor ve vší té záplavě zběsilé akce. Před lety bych asi jen bez dechu zíral s otevřenou pusou a Transformers by se pro mě určitě stali tím, čím jsou od dětství třeba Hvězdné války. Už za trochu té klukovské nostalgie musím dát za pět.

plakát

Faunův labyrint (2006) 

Tohle nemohu hodnotit jinak než za plný počet hvězdiček. Po delší době zase film, který mě úplně odrovnal. Pohádkový horor nebo snad hororová fantasy? Jisté je jen to, že jako dítě bych tohle rozhodně nerozdýchal. Každopádně jde o dílo, které člověka uzemní. Ať už scénářem, hereckými výkony, triky, maskami nebo čímkoli dalším. Našly by se sice i nějaké chybky nebo místa, která mi přišla jakoby odbytá (scéna s ropuchou), ale přijde mi to v kontextu ostatního nepodstatné. Smekám klobouk, pane del Toro.

plakát

Sunshine (2007) 

Vážně mám velké dilema, jestli mám dát čtyři nebo pět hvězdiček, protože pro mě je to naprosto jasně za čtyři a půl. Výborná triková podívaná, kde jsem po delší době nenašel snad jedinou chybičku. Celou stopáž je na co se dívat, hudba rovněž hodně pomáhá a ani herci nezůstávají pozadu, byť zde v podstatě nenajdete jediné "velké" jméno. Proto jednoznačné pětkové hodnocení kazí jen lehce slabší děj a některé logické nesrovnalosti. Přesto v oblasti sci-fi za poslední dobu bezkonkurenční záležitost a proto dám nakonec za pět.

plakát

Sin City - město hříchu (2005) 

Do zhlédnutí tohohle filmu se mi dlouho nechtělo, protože jsem se obával určité nezáživnosti a podivného vizuálního ztvárnění. Musím ovšem s radostí konstatovat, že mé obavy byly zcela zbytečné. Musel bych naopak dlouho hledat v paměti film, který na mě zapůsobil tak mocně jako Sin city. Neskutečný sled akce, poetiky vyprávění a nádherně výtvarně pojatého světa zfilmovaného komiksu mě totálně odzbrojila. A i když jsem si při několika scénách říkal, že jsou až zbytečně brutální, přesto mi do tohoto imaginárního eposu naprosto zapadaly. Taktéž herecké obsazení mi přišlo takřka dokonalé a poklidný vyprávěcí styl jednotlivých postav velmi příjemný. Pro mě určitě nejlepší film od posledního dílu Pána prstenů.

plakát

Já, robot (2004) 

Už jen pouhé spojení autora předlohy Isaaca Asimova, herce Willa Smitha a režiséra Vrány Alexe Proyase naznačovalo, že by v případě filmu Já, robot mohlo jít o velice dobrou podívanou. A výsledek mé očekávání ještě předčil. Až neskutečně technicky dokonalé zpracování, které se jen tak nevidí, mě doslova katapultovalo do víru akčních scén, které ohromně šlapou a v podstatě nemají chybu. Samozřejmě může někdo třeba postrádat košatější příběh a více emotivního splynutí s postavami, nicméně myslím, že to z vysokého hodnocení snímku zase až tak mnoho neubírá. Za vizuální, technickou a výtvarnou stránku dávám maximum, Willa Smithe mám hodně rád, nenáročný děj sice nepatrně ubere, ale nemůžete po mně chtít méně jak 90 procent.

plakát

Most do země Terabithia (2007) 

Nádhera. Fantazie. Návrat do dětství... Musím říct, že mě to dostalo mnohem víc, než bych vůbec chtěl. Sice celkově z toho všeho leze lehce pesimistická atmosféra a k slzám dojetí opravdu často není daleko, ale zároveň je to prostě krásné a poetické. A hlavní představitelka je prostě děvče do nepohody. Mimochodem celkem dost mi připomínala mladičkou Kieiru Knightley či Natalii Portman. Nebo spíš něco mezi nimi...

plakát

Nabít a zabít (2006) 

Přišel, viděl, (skoro) zvítězil. Skoro tak bych mohl charakterizovat tento snímek, který ke mně dorazil, nečekán, nezván a svým koncem se mnou otočil a mě tím probudil... Už nějakou dobu jsem nezažil takový příděl hereckých es, vtipu, napětí a (skoro) nečekaných zvratů. Ovšem v okamžiku, kdy přichází konečné rozuzlení, se přeci jen styl trochu mění a jak už tady bylo několikrát zmiňováno, až možná příliš připomene tarantinovské eskapády. Ač to není nijak vyloženě špatné, část mého (skoro) maximálního hodnocení to ubere i v součtu s vědomím nepopíratelného faktu, že podruhé už to prostě nemůže být ono.

plakát

Iron Man (2008) 

Fakt je, že jsem se na to těšil už od traileru a prvních recenzích. A taky to, že mám podobné kousky moc rád. Jenže asi i díky tomu mě výsledek zase natolik nedostal, jak jsem původně čekal... Tak nevím. Downey je super, vtipnost ucházející, story rovněž, efektíky a zvuky bomba - byť chvíli to až moc připomínalo Transformers, tah na branku slušný, pravděpodobnost zařazení se po boku komiksových legend typu X-Men nebo Spiderman velká, nicméně stále zůstává můj dojem lehce rozporuplný. Na 3* je toho škoda, na 4* to trochu ztrácí dech... Ale jo, snad to dvojka potvrdí.

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

Tohle dílo mi svého času nějak záhadně proklouzlo a tak jsem musel teď tento dluh napravit. Je třeba říci, že Spielberg prostě špatné filmy netočí a ani A.I. není výjimkou. Naopak mám pocit, že nádherným závěrem v mých očích překonal vše co jsem od něj dosud viděl. Jistě může někdo podotknout, že je to všechno vlastně americký happyend, který silou buvolí tlačí na naše city, ale pro mě osobně je to vyjádření jisté myšlenky, že stojí za to jít si za svým snem. A to i navzdory pomíjivosti a prchavosti okamžiku. A to vše podbarveno fascinující hudbou, dobrými triky a podtrženo excelentním výkonem H.J.Osmenta. Nebýt určité zbytečné rozvláčnosti a několika relativně slabších momentů, dal bych bez váhání o hvězdičku víc...

plakát

Pád do tmy (2005) 

Musím se přiznat, že při záběrech na hlavní hrdinky, které se plazí úzkými šachtami jeskyně, se mě zmocnila velká stísněnost a je zcela jasné, že v reálu bych asi nutně musel zešílet. Prakticky celý děj se odehrává ve tmě a nutno dodat, že pro napětí je to dobrá volba. Naštěstí potěšily i obstojné masky, zvlášť když jsem po počátečním šoku z hrůzně provedených 3D netopýrů očekával pěkný průšvih... Chvílemi je to docela masakr, krev stříká už možná zbytečně moc, ale to k tomuhle žánru prostě patří. Našlo by se ale i pár chyb, nicméně nebudu se v tom přespříliš vrtat, vše už bylo asi v předchozích komentářích uvedeno. Zbývá udělit nějaké ty hvězdy... Vidím to mezi 3 a 4, ale vzhledem k tomu, že podobný horor Jeskyně jsem ocenil přísně za 2, tak tady dám za 4.