Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Obsahy (5)

Rudý baron

Rudý baron (2008)

Film vypráví o životě slavného německého stíhacího letce za 1. světové války, Manfreda von Richthofena, známého též jako Rudý baron a Eso všech es. Jeho rudý trojplošník se stal postrachem letců Dohody. Francouzi mu přezdívali Rudý ďábel, Britové na jeho hlavu vypsali odměnu... Během války sestřelil nejméně 80 letounů, nejvíce ze všech pilotů na obou stranách. Prý si z každého sestřeleného letadla odnášel kousek domů do své "sbírky". Ale také ke konci své kariéry řekl: "Po každé bitvě ve vzduchu se cítím mizerně. Když po boji vystoupím na svém letišti na pevnou zemi, jdu do svého pokoje a nechci nikoho vidět ani s nikým mluvit..."
Rudý baron ale není prvním filmem pojednávajícím o osudech Manfreda von Richthofena. Vypráví o něm mimo jiné americký film The Red Baron z roku 1971.

Dorian Gray

Dorian Gray (2009)

Dorian Gray je mladý pohledný anglický aristokrat, kterému zdánlivě nic nechybí - jenže k čemu je krása, která vybledne a zmizí v nenávratnu? Když se nechává portrétovat u svého přítele Basila Hallwarda, vysloví přání, kéž by mohl obraz stárnout místo něho a on zůstat navždy mladý... A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil...

V jámě lvové

V jámě lvové (2007) (divadelní záznam)

Arthur Kirsch je skvělým divadelním hercem. Má ale smůlu. Je Žid a žije v předválečném Německu. Poté, co se nacisté chopí moci, je z divadla vyhnán a s manželkou se raději rozvede, než aby jí svým původem působil potíže. Je ale tohle důstojný odchod? Jaké měli nacisté právo ho ponížit a vyhnat? A tak se po roce vrací do téhož divadla v přestrojení za "rasově čistého" tyrolského sedláka Höllringla, rozhodnut vést s režimem svou vlastní bitvu. Jeho čin v divadle rozpoutá sérii závažných i komických událostí.

Von Richthofen a Brown

Von Richthofen a Brown (1971)

Manfred von Richthofen, přezdívaný kvůli svému červenému trojplošníku Rudý baron, se zapsal do dějin letectví jako nejúspěšnější pilot 1. světové války. Se svými nejméně 80 sestřely se stal postrachem Britů i Francouzů. Jeho osobnost ale stále zůstává poněkud rozporuplnou – šlo o krutého člověka milujícího boj a zabíjení, nebo o někoho, kdo „prostě plnil povinnost“. Ale s výčitkami svědomí? Prý si z každého sestřeleného letadla odnášel kousek do své "sbírky". Ale také jednou řekl: "Po každé bitvě ve vzduchu se cítím mizerně. Když po boji vystoupím na svém letišti na pevnou zemi, jdu do svého pokoje a nechci nikoho vidět ani s nikým mluvit..." Film ale nepojednává pouze o jeho osobě, klade také velký důraz na vývoj letectví a vzdušných bitev během 1. světové války. Nepleťte si tento film se stejnojmenným snímkem z roku 2008, kde Richthofena ztvárnil Matthias Schweighöfer.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1981) (seriál)

Arthur Dent je obyčejný, celkem nudný Pozemšťan, který nemá rád čtvrtky. Byl by jím i navždy zůstal, kdyby se neukázalo, že jeho nejlepší přítel Ford Prefect je mimozemšťan a planeta Země stojí v cestě výstavbě nového hyperprostorového obchvatu, takže má být zbourána. Arthur s Fordem se jako jediní zachrání a - vybaveni pouze nepostradatelným Stopařovým průvodcem po Galaxii a ručníky - jsou vrženi do nejztřeštěnějšího dobrodružství v dějinách všech paralelních vesmírů.

Reklama