Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (10)

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

Jeden z nejlepších seriálů vzešlých ze současného seriálového boomu. Jako fanoušek sci-fi je pro mě neskutečným potěšením sledovat putování posledních přeživších lidí, jejich hledání Země a boj s Cylony. Navíc je seriál natočen velmi ralisticky ve stylu Bratrstva neohrožených, což se u sci-fi odehrávající se ve vesmíru opravdu jentak nevidí a celé to působí opravdově a uvěřitelně. Nejenom však díky výpravě patří tenhle seriál mezi legendy; co je důležitější je výborný a propracovaný děj a hlavně, na rozdíl od překombinovaných Lost nebo Heroes, se nesnaží jenom se zamotávat a vytřískat ze zajímavého tématu co nejvíc, ale hlavně se posouvá víc a víc k vyvrcholení celého díla. To ale neznamená, že by se během děje neotevíraly nové otázky, ale u sledování mám pocit, že to celé k něčemu vede a že to neni jenom tahák pro diváka. Co trochu zamrzí jsou klasické vycpávky, kterým se tvůrci bohužel nevyhnuli a hlavně v první půli 3. série jich je poměrně dost a jsou spíš iritující než cokoliv jiného. Naštěstí jich ale není tolik, aby to výrazněji ovlivnilo plynutí děje. Co se týče postav, tak herecky vyniká Edward James Olmos a zdatně mu sekunduje Mary McDonnell, ale ani ostatní herci, zvlášť v důležitějších rolích, nepodávají vůbec špatné výkony a takového Baltara J. Callise je radost sledovat (obzvlášť pak v 3. a 4. sérii jé výborný). Stejně pak jako u Lostu je zde vystavěna psychologie jednotlivých postav a chvíli trvalo, než jsem zjistil, kdo je vlastně mým oblíbencem a kdo ne (snad jedině Helo byl mým oblíbencem už od začátku). Všechny postavy mají pro své chování důvody a nikdo zde neni vysloveně špatný, ale ani dobrý (snad jedine Helo ... :-D). Celkově se jedná o vynikající seriál, který pro mě převyšuje ostatní jednak tím, že se ubírá zdárnému konci, nemá, krom pár dílů, sestupnou tendenci co se týče kvality, je úžasně výtvarně proveden a navíc pro mě velký plus sci-fi prostředí, kde podobných seriálů je jako šafránu a když, tak z japonské anime produkce (StarGate mě moc nebere :-)).

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Má vroucná přání byla vyslyšena. Geniální dílo, syrové, rozporuplné... Výborné prostředí a svět, velmi zajímavé postavy a zajímavý a na fantasy dost originální příběh jsou deviza, díky kterým mě tohle dílo maximálně dostalo. Navíc tvůrci výborně zvládli převod rozmanitých prostředí z papíru na film a celé to působí věrohodně a ne uměle a lacině, jak se v podobných případech často stává. Podtrženo a sečteno jeden z nejlepších seriálů poslední doby.

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988)

Tolik naprosto drtících hlášek na jeden díl nemá snad žádný jiný seriál.

Kidó senši gundam SEED

Kidó senši gundam SEED (2002)

Seriál Gundam SEED toho v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Spočátku se může jevit jako bezduchá řezničina, kde příběh sice rychle odsejpá, pár dramatických situací se taky najde, ale jinak se jedná o standardní akční mechárnu kde jde jenom o to, kdy hlavní hrdina nakope záporákům všechny jejich zadky. Odsoudit však na základě podobnýho uvažování celý seriál by ale byla obrovská chyba. Už po nějakých 5 - 10 dílech se začínají postavy zřetejně vykreslovat, jejich myšlenkové pochody prohlubovat a jejich konání dostávat více rovin. Co se poté začne na obrazovce odehrávat už je jenom jeden velký epický příběh s mnoha dějovými zvraty, plný různých pohnůtek ať už kladných nebo záporných a pomalu ale jistě směřujícího do závěrečné a rozhodující bitvy, kde se rozhoduje doslova o osudu lidstva. Ačkoliv se to celé může zdát jako klišé a mnohé ze seriálu tak skutečně působí (některé posatvy, písničky a scény jsou trochu jako z červený knihovny), jako celek je Gundam SEED až neuvěřitelně kompaktní a lidský. Za zmínku krom příběhu navíc stojí postavy, které, ač to tak zpočátku nevypadá, jsou velmi povedené a mají opravdu hloubku a jejich motivace a vztahy jsou jeden z hlavních důvodů, proč GS sledovat a také hudba, která se opravdu povedla. Teď nemyslím opening a ending, které jsou řekl bych spíše průměrné a nijak extra mne nezaujaly (i když endingy jsou poměrně povedené), ale především hudební doprovod během scén, především těch emocionálně vypjatých, dokáže strhnout a skvěle dobarvit atmosféru a třeba takový závěr 40. dílu byl pro mě jeden z nejsilnějších filmových zážitků vůbec.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Sice lehce pomalejší rozjezd, ale po pár dílech a "usazení" scénáristů do správných kolejí jeden z nejvtipnějších seriálů obecně. Některý hlášky jsou sice asi jenom pro zasvěcený, ale i pro obyčejné smrtelníky se najde spousta skvělých momentů a i když seriál jako celek víceméně postrádá nějaký hlubší propojující děj, jednotlivý díly jsou natolik povedený, že to tvůrcům rád odpustím a s radostí se kouknu na další díl.

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Geniální seriál zesměšňující a zároveň vychvalující vše americké. Troufám si říct, že 90% klišé o Americe a o americkém způsobu života mám právě ze Simpsonů. Škoda jenom sestupné tendence u nových sezón.

Zločin

Zločin (2011)

Zatím velmi povedená mysteriozní detektivka. Rozjezd je sice pomalejší, ale zato po půlce je každý díl, až na výjimky, strhující a plný zvratů. Navíc jsem si po chladnějším začátku oblíbil i herce a takový Holden Joela Kinnamana se mi zařadil mezi nejzajímavější seriálové postavy obecně.

Bratrstvo neohrožených

Bratrstvo neohrožených (2001)

Povinných 5*. Nejlepší válečný seriál a jeden z nejlepších seriálů vůbec. Výborný můj oblíbenec Damian Lewis a spousta dalších, skvělé příběhy i scény. Jeden z mála počinů, kterým snad nemám co vytknout.

Sherlock

Sherlock (2010)

Skvělé ústřední duo, zajímavé zápletky a patřičná porce napětí, asi nejlepší adaptace legendárního detektiva.

Temný případ

Temný případ (2014)

Sice pomalejší začátek, ale s každým dílem se zvyšuje napětí i propletenost příběhu a seriál si diváka pomalu obmotává kolem prstu dokud si ho zcela nezíská (nebo taky ne, každý je na něco jinýho...). Vše navíc korunováno skvělými výkony Harrelsona a především McConaugheyho (mimochodem divný slovo...), který mě překvapuje čím dál tím víc.