Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Spojeno s nespavostí. Je to jeden z mála filmů, kde ty tři hodiny stojí opravdu za to. Ztotožňuji se s názorem woodyho. Další projekce zážitek prohlubuje. Podle mě nejlepší filmová adaptace Kinga, včetně Shawshanku. Možná sice Zelená míle diváka extrémně emociálně ždímá, ale pokud se za to někdo zlobí, tak spíš jen proto, že to funguje. Kvalita tohoto majstrštyku nespočívá jen v dobrém technickém zpracování nebo ve skvělých hereckých výkonech. Je to součet toho všeho plus hloubka myšlenky, která děj protkává. Je to celá filosofická mozaika převedená na celuloidovou pásku. Pět!

Věc

Věc (1982)

Carpertenova Věc dokonale vystihuje úzkostlivou atmosféru původní povídky a navrch přidává audio vizuální orgie. Z Moriconniho hudebního doprovodu mrazí (tuhne) krev v žilách a pomáhá v eskalaci napětí diváka při sledování všech účastníků polární expedice, kteří se stávají obětmi vlastní nejistoty. Co na tomhle filmu mám ale vůbec nejradši, je animatronika (scéna se psem) a vůbec všechny ty efekty znetvořujících proměn. K dokonalosti mi chybí už jen úvahy o tom, zda-li by člověk sám poznal, že je svou vlastní imitací. To mi ale nebrání dát tomuhle snímku plné hodnocení, protože těch hororů, ve kterých je krom tíživé atmosféry i povedený fyzický děs (netvor) je požehnaně málo.

Trosečník

Trosečník (2000)

Pro mě dosud nejlepší one man movie. Táhnout tenhle film chce řádnou dávku herectví. Jasně, dost často nás filmy citově vydírají, ale sehrát to tak, že se předmětem emocí stane i obyčejná mičuda? I'm Sorry, Wilson! Jeden z mých oblíbených filmů, takže pětka.

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Ač Ridley Scott vdechnul Gigerovskému xenomorfovi esenci strachu, pro mě zůstává nejlepším právě druhý díl, kde se chytá otěží Cameronův militarismus. Vetřelec tím dostává opoznání akčnější ráz, který pokládá základ pro celou rodinu "vetřelčích potomků" a tak se vám tenhle film přisaje na obličej jako facehugger a nepustí se vás, dokud do vás někde tam uvnitř hluboko nenaklade vajíčka. A vězte, že pokud máte rádi akční scifi, tak na tenhle polibek nikdy nezapomenete. rozklad sebevědomých mariňáků, hlášky Vasquezové, Hickse a vyčůránka Burkeho, zvuky smartgunu, stříkající kyseliny a polovičatý mlékař bishop. Vše korunováno face to face souboje dvou královen. Pět hvězd!

Přichází Satan!

Přichází Satan! (1976)

Zfilmované zlo! A jeden z nejlepších hororů vůbec. Tenhle film si nálepku kultovní bezpochyby zaslouží, protože je ukázkou toho, jak se dá natočit kvalitní mysteriózní horor plný napětí a sugestivní tísnivosti a to jen za pomoci dobrého scénáře, hereckých výkonů a dokonalé hudby. Filmová škola v plné démonické parádě, která strká do kapsy i svého kultovního brášku (Vymítač ďábla). Takže zapomeňte na digitální bubáky, potoky krve z gorů nebo lekačky z duchařin. Zamkněte se v pokoji a pusťte si Přichází Satan! Možná pak jako já nebudete moci vyhnat ze své hlavy ten ďábelský chorál... Sanguis minimus corpus edimus...