Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (574)

plakát

Adamova jablka (2005) 

Dánové "to" umí. Tohle "podobenství" mě opravdu chytlo a né jen mě. Možná by tenhle nenápadný snímek měli vidět povinně úplně všichni v rámci občanské výchovy!

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

U mě čtyři a půl hvězdy. Nechávám si rezervu pro další díly, které jsou "prý" lepší :) Ovšem i Agent bez minulosti je prvotřídní bezchybná práce, tedy jízda, která nenechá diváka vydechnout. Matt Damon se v této roli cítí jako ryba ve vodě a role mu krásně sluší, ostatní jen sekundují této one man show :) Pane režisére Limane díky. Kdo umí umí, kdo neumí čumí, jako já :)

plakát

Agora (2009) 

Agora... kdyby byla natočena v čistě hollywoodské produkci, patrně by převažoval patos a klišé nad obsahem, hlavní roli by hrála krutost a zabíjení, či přeslazená romantika.. prostě by vznikl další historický "popcorňák" viz. Trója atd... Naštěstí hlavní slovo měl Španěl Alejandro Amenábár a většinu filmového ansáblu tvořili také Španělé. Vznikla tak velkolepá, struhující a poučná podívaná o odvážné ženě Hypatii, která byla ochotna pro lidské vědění riskovat vše a dokonce i položit život. Na pozadí tohoto příběhu se nám dostane vysvětlení jak to vlastně bylo s onou slavnou Alexandrií a její knihovnou, a také jak přemýšleli tehdejší vzdělanci o Vesmíru, kdy jich většina považovala Zemi za jeho středobod. Agora je vynikající. Amenabár uchopil látku z té správné strany a do přivětivé stopáže vměstnal vše zásadní tak, abychom nebyli zahlceni informacemi a také abychom se nenudili.. Velmi zajímavé jsou také "prostřihy" a pohledy skrze Boží oko!! Agoru nelze nedoporučit!!

plakát

Air Force One (1997) 

To co zde předvedl tvůrce Das Bot a Nekonečného příběhu, to se opravdu jen tak nevidí. Rád bych se dozvěděl, zda-li Harrison Ford nelituje této role. Přece jen spolupráce s takovým režisérem je do jisté míry záruka kvality. A Fordovy role od Indiana Jones, přes Blade Runner, Frantica až po Uprchlíka jsou taktéž příslibem kvalitní podívané. Kdyby se ty věci co se na plátně odehrávaly, ještě trošku "docukrovaly" bratry Zuckerovými, do hlavní role by byl obsazen Leslie Nielsen, tak zde mohla být vynikající komedie. Pokud však akční film sám sebe nechtěně paroduje, je to spíše smutné. Jak velkého patriotismu jsou ještě amíci schopni? Dočkáme se amerického prezidenta, který nasedne do raketoplánu a vydá se bránit Ameriku, potažmo celý svět před vetřelci z vesmíru?

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

Jeunet oproti Delikatesám trošku ubral na experimentu, svou lásku k filmu však pořád úžasně využil a postavil ji na krásném příběhu, kde dobro vítězí nad zlem a "vše je tak, jak má být". Přiblížil se tak širším masám diváků, u jejichž vnímavé a citlivé většiny zcela jistě zabodoval. I fajnšmekrova natěšenost z Jeunetovy lásky k filmování , kterou exhiboval u Delikates, je ukojena. Postavy jsou krásně jednoznačné a průhledné, příběh je lehce předvídatelný.. to vše ale k pohádce pro dospělé patří :)

plakát

Americký zločin (2007) 

Další z filmů natočený podle skutečné události, v tomto případě musíme říci - bohužel. Tragický příběh o zlu, které je v nás a o manipulaci, skrze kterou se z nás stávají pomstychtiví exekutoři, kteří si pro hojení svých mindráčků vybírají bezbranné oběti. Film je i jakýmsi zrcadlem, protože pokud po filmu ani chviličku nejste otřesení či vykolejeni, patrně s váma něco není v pořádku.. Zároveň taky vypovídá něco o novodobé církvi amerického západu, kdy se nedělní mše stává jen jakousi povinností docházky, bez jakéhokoliv morálního či mravního dopadu. Film je mistrovsky odehrán, dětští představitelé hrají jako velcí a režisér k látce přistoupil bez zbytečné omáčky či nastavování. Diváka taky do jisté míry šetří, protože určité scény jsou jen "naznačeny", což je taky dobře. Asi to není film, který bych chtěl vidět vícekrát, ovšem jednou se s tímto případem seznámit bych doporučoval..

plakát

Anděl zkázy (1962) 

Snímek jehož poselství lze uplatnit v kterékoliv době a na kteroukoliv společnost... ovšem čím starší toto dílo je, tím aktuálnějším se stává...

plakát

Andrej Rublev (1966) 

Je to velmi dlouho co jsem tento film viděl.. Bylo mi tehdy možná 15-16 let, bylo parné léto a já zamířil do našeho kina, kde v rámci filmového klubu promítali tento snímek. Přišel jsem sám (na projekci v rámci filmového klubu stačilo splnit kvótu jednoho díváka) , usadil se do hlediště a přišel za mnou promítač, zda-li chci film s přestávkou nebo bez (tehdy byly přestávky u 3-hodinových filmů standartem). Dal jsem si to bez. Nedokázal jsem tehdy ještě ocenit hloubku myšlenek, ale film mne i přesto velmi zaujal a zůstal ve mne do dnes. Těším se na reprízu po 15 letech :) a možná přehodnotím.

plakát

Angel Heart (1987) 

Tenhle film mne dlouho míjel... asi na něj měla dojít řada až teď a já pochopil kde brali někteří tvůrci současnějších snímků inspiraci. Angel Heart je prostě kultovní. Největším trumfem je atmosféra, která je tíživá, depresivní, deepová, hustá... vyloženě hmatatelná... Anger Heart je tak trošku Blade Runner, trošku Sedm, trošku Jakubův žebřík.. Micke Rourke v životní roli, Robert de Niro neuvěřitelně mystický a přesný (scéna s vajíčkem je nezapomenutelná), ovšem hlavní roli pro mne hraje Alan Parker co by tvůrce a ten kdo tahá za provázky, protože rozehrál opravdu VELKÉ A TEMNÉ DIVADLO.

plakát

Anglický pacient (1996) 

Tenhle film si mne hned získal, je totiž KRÁSNÝ. Ohromná pastva pro oči i uši podpořená skvělými výkony mých oblíbených herců, orámována dojemným příběhem o lásce a tragédii. Té krásy je tam pro některé možná až příliš, já však říkám že krásy není nikdy dost. Jako celek je film nesmírně hodnotný zejména tím, že musí potěšit jak oko nenáročného diváka, tak i velmi náročného filmového kritika. Řadím jej proto do stejné kategorie jako Vykoupení z věznice Shawshank - tedy škatulky "film pro všechny" a hodnotím maximem.