Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (574)

plakát

Babel (2006) 

Iňarritu netočí jednoduché filmy a i proto je důležité rozpoložení divákovo. Po druhém shlédnutí, po pár letech, dávám maximální hodnocení. Nelze nic vytknout, lze pouze "nesednout". Babel je skvělé , propracované a odehrané drama, které výborně podtrhuje i úžasna muzika Gustava Santaolally, za kterou obdržel po zásluze Oskara. Babel ve mne zanechal tu esenci (která může být i hořká), jenž u filmu hledám. Zaslouží si tedy vyzvednout a pořádně ohodnotit.

plakát

Drive (2011) 

Drive je další z filmů z mé nejoblíbenější kategorie "deep and moody". Už jen podpis pod soundtrackem Cliffa Martineze mne nutí ke zbystření. Tento člověk v posledních letech prostě nedělal muziku pro špatný film a hlavně už udělal díky své muzice pár filmů o třídu lepší, než by byly bez ní. Hudba Cliffa Martineze k tomuto snímku sedla jako prdel na hrnec. Dlouhé nájezdy a nadhledy vynikající kamerou, jen nezbytné dialogy herců, kteří promlouvají očima. V kombinaci se zajímavých, ikdyž velmi jednoduchým dějem, se jedná o film, který výrazně vybočuje a zaujme. Je to již pak jen na vkusu daného diváka, zda-li mu tento rukopis sedí, či né. Každopádně Drive je do jisté velké míry film pro mne magický a obsahuje onu nezapomenutelnou esenci, kterou miluji a u filmu hledám. Po delší době jsme našel :)

plakát

Proti proudu (2009) 

... doporučuji raději Magickou hlubinu! Tohle se fakt nepovedlo. Pomineme-li logiku, kdy netrénovaný hrdina obleče neopren a uplave více než 200 km, zbude zde slaboučký příběh o člověku, který se není schopen vyrovnat s minulostí a trápí sebe i své okolí. Jsou zde světlé momenty, zejména technického charakteru , výjma muziky, která je fajn, ale jako celek film působí příliš nepropracovaně a prvoplánově. S tímto snímkem neztrácejte čas.

plakát

Čínská čtvrť (1974) 

Tak jsem po letech zalepil díru a konečně viděl tenhle kultovní snímek. Viděl jsem, byl jsem pohlcen, výborně jsem se bavil a doporučuji i ostatním. Vynikající Polanski na režisérské stoličce (i v malé roli) , skvělá Jerryho hudba a parádní herecké výkony herců, kterým role sedly jako prcka na hrnec.

plakát

Poupata (2011) 

Český národ je v depresi, která má kořeny už v historii, protože historicky jsme se my Češi vlastně nikdy nikomu nepostavili, každý si nás jednoduše podmanil, přivlastnil a vydrancoval (není např. EU) . Jediné na co jsme se zmohli bylo brblání a stěžování si (nejlépe u škopku piva) , jak nám Pán špatně vládne. Na tom by v podstatě nebylo až tak nic špatného, pokud bychom v rámci filosofie "nebojování" tohle přijali a smířili se s tím. Toho však nejsme schopni a tak se utápíme v čím dál větší depresi a ukájíme se tím, jak je i těm ostatním nyní nedobře. A na tohle hrají Poupata. Nekonečná deprese, šeď a ani náznak optimismu a naděje. Vzhledem k tomu, že mám svůj vlastní světonázor, který se s tímto neslučuje, Poupata rozhodně nezařadím mezi své oblíbené snímky, byť jim neupírám filmařské kvality.

plakát

Muž ve stínu (2010) 

Když geniální režisér dostane do ruky "průměrný" scénář, dokáže z něj vykouzlit mistrovské dílo. Přesně tak na mě působí Muž ve stínu. Tento thriller je opravdu mysteriózní. Koukáme na něj totiž okem Romana Polanského, který dokáže jedinečně napínavě vyprávět děj a perfektní kamerou vykreslit úžasnou atmosféru. K tomu připočtěte vynikající výkony herců, skvělou muziku a o zábavu je postaráno. Kdybych dopředu nevěděl, kdo film režíroval, bylo by to pro mne velké překvapení. Jako fanda Romana Polanského však můžu opět udělat čárku do kolonky "nemá chybu".

plakát

Nedotknutelní (2011) 

Lze jen doporučit. Čistá pětihvězda. Esence toho nejlepšího z podobně zaměřených snímků - Rain Man, Hlas moře, Invaze barbarů apod.. spojena v černohumorný majstrštyk nám blízké francouzské filmařiny, s povedenými legračními "výpady" na účet našich společných německých sousedů. :)

plakát

Opravdová kuráž (2010) 

Western příliš nemiluji, až na klasické klasiky Tenkrát na západě, Pro hrst dolarů apod. Ovšem western pod taktovkou bratří Coenů mne docela lákal. Bohužel jsem se TOHO nedočkal. Víte asi co TÍM myslím. TO, které je nezbytnou součástí rukopisu bratří Coenů. Takhle převládaly dlouhé dialogy, pár "akčních" scén, hezká technická stránka filmu, zajímavé herecké výkony, ale nic co by mne lákalo si film pustit někdy znovu. Opravdová kuráž je dobrý film, možná nadprůměrný western, který milovníci žánru ocení. Já však nikoliv.

plakát

Kulový blesk (1978) 

Kulový blesk řadím mezi české TOP komedie, né - li na ten nejvyšší stupínek. Tolik skvělých postav, tolik skvělých hlášek na tak malém prostoru.. A navíc jistá "tragičnost" , zachycující perfektně naše čecháčkovství, tak jak to uměli zachytit ve svých scénářích jen Smoljak se Svěrákem.

plakát

Základní instinkt (1992) 

Po letech a další projekci zvedám hodnocení na maximum. Tenhle film má prostě TO navíc, co z něj dělá klenot.. jedinečnou atmosféru v kombinaci se skvělou filmařinou a proto si jej pustím kdykoliv rád znovu a znovu. Obsazení je skvěle, nedovedu si v roli detektiva představit nikoho jiného na Douglase a v roli Catheriny nikoho jiného než Sharon Stone. Rád bych ještě vyzdvihl muziku Jerryho Goldsmithe, který se vytáhl se skvělým motivem, který jen podtrhává jedinečnost a náladu snímku. Základní instinkt je určitě špička ve svém žánru.