Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 308)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Původní film neznám, tudíž nemůžu soudit, zda ony (mé zvrhlé duši velmi sympatické) černohumorné scény pocházejí z pera bratří Coenů, vyzdvihnu tedy namísto nich hlavně krásnou kameru (scény z dálky jsou úchvatné), soundtrack, který již teď sháním, a výborné herecké výkony, ze kterých mi na dlouhou dobu utkví v hlavě minimálně netradiční změna mluvy u Jeffa Bridgese. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný temný western kořeněný černým humorem a jasnými hláškami. K tomu nám do historie westernu přibyly dvě inovované výrazné postavy - čtrnáctiletá prostořeká a odvážná Mattie a věčně opilý zkušený lovec lidí Rooster (=Kohout) Cogburn. Podotýkám, že jde o remake ceněného westernu Maršál (True Grit), za který dostal Oscara v roce 1969 John Wayne za roli šerifa Roostera, zatímco zde možná ještě lepší Jeff Bridges získal na tuto zlatou sošku jen nominaci. Trailery: http://www.csfd.cz/film/268611-opravdova-kuraz/videa/ ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

The Grid...digital frontier...ale ne, sakra, špatný film. Tedy ne špatný, to chraň ruka páně - nesprávný film. Tady se bude řešit The Grit - True Grit. Takový omyl... Inu dvě velké Bridgesoviny v jednom roce, a je to hned, zvlášť když jsou obě stejně zábavné, i když ne stejným způsobem. A vlastně není ani fér říkat tomu Bridgesovina, protože tohle je čistá Coenovina. Sice jsem měl občas pocit, že se Cogburnova cesta protnula s poutí Williama Blakea, ale o nic míň mě to kvůli tomu nebavilo. Western skoro bez střílení, ale nabitý ostrými herci. A ti když spustí tu svoji "palbu", tak už se můžete jenom vézt a ty skoro dvě hodiny utečou jako nic. Josh Brolin jako naprostý tragéd, Jeff Bridges jako starý nas*aný tak trochu měkkosrdcatý frajer, Barry Pepper jako nejluxusnější špinavý kojot za spoustu let (škoda, že je ve filmu asi tak deset minut), a po zásluze opěvovaná, paličatá, chvíli děcko a chvíli dospělá, Hailee Steinfeld. Jo, je tu i Matt Damon, ale i když i on patří do toho soukolí, které jede tak hladce, že vás baví každá scéna, kde si lidi jen tak povídají, je s tou svojí fajfkou tak nějak v pozadí. V popředí, pozadí a vůbec všude je naprosto famózní kamera Rogera Deakinse, který vyfasoval už asi tisící nominaci na Oscara, a ve finále byl tak jako pokaždé akademicky vyfuckován, což je známka čirého šílenství celé té jejich Akademie. Hudbě Cartera Burwella taky sedí divoce západní kabát jako ušitý na míru, a vlastně mě nenapadá nic, co bych mohl Kuráži vytknout. Přesto z nějakého důvodu - asi té starosvětskosti - mě to "jen" zatraceně bavilo, ale neshazovalo mě to ze sedačky ani mi to nesvíralo srdce. Proto dávám 80% a říkám, že tenhle film nemůže zapadnout. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Na první pohled přímočará a velmi vtipná (!) žánrovka. V jádru pokus o jakousi re-dekonstrukci westernových mýtů, kdy se v příběhu orámovaném nespolehlivým vypravěčem jednotlivé postavy jen stěží vyrovnávají pověsti, kterou se o sobě snaží šířit (z toho vychází i většina humorných situací). Vyhlášený šerif je stárnoucí ožrala, namistrovaný texas ranger je roztomile nejistý floutek, hlavní kriminálníci a záporáci jsou buď nešťastní chudáci nebo překvapivě nejčestnější postavy ve filmu a čtrnáctiletá holka má sice opravdovou kuráž, ale musí pochopit, že za všechno v životě se pyká, jakkoli (ne)spravedlivé se to může zdát. A čekáte snad, že ji to v jejím zatvrzelém přesvědčení zlomí...? ________ Nehodnotím zatím plným počtem, protože, ač je i tady mistrovské řemeslo Coenů nepopiratelné, přece jen v kontextu jejich tvorby osobně nemůžu zařadit mezi to nejlepší. Vše se ale velmi lehce může časem změnit. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony a perfektní technická stránka, které dominuje skvělá kamera a nádherná hudba Cartera Burwella (mimochodem značně jiná, než jakou byste od westernu čekali), bohužel nedokážou v mých očích dostat příběh do roviny, ve které by mě bavil. Konfrontace mezi mladou odvážnou slečnou, která si získala všechny moje sympatie a plesnivým starým ožralou, sice nabídla mnohé a bratři Coenové ji i dokázali patřičně využít, ale na téměř dvouhodinový film je to trochu málo. Zejména posledních pár minut pak sklouzává už do dost velké nudy a spousta dlouhých dialogů mě prostě nebavila. Je to škoda, protože první polovina opravdu měla tu potřebnou kuráž a už jsem skoro začínala věřit, že bratři Coenové dokážou dát skomírajícímu žánru westernu alespoň naději na vzkřísení (přestože já osobně mu zrovna neholduju). Western potřebuje nový dech, nový přístup, jinak se populárním znovu nestane. Bohužel, Coeni vsadili na starou dobrou jistotu, ale to mi jednoduše nestačí. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • LeBoeuf (Matt Damon) kritizuje Cogburna (Jeff Bridges) za to, že bojoval s Quantrillom počas občianskej vojny. William Quantrill bol južanský partizán, ktorý sa pripojil k Konfederácii a bojoval v bitkách pri Lexington a Wilson's Creek. Založil partizánsku jednotku s názvom Quantrill's Raiders. Boli známi tým, že používali taktiky domorodcov na vydrancovanie jednotiek Zväzu a medzi ich členmi boli aj mladí Frank a Jesse Jamesovci. Frank James sa na konci filmu objavuje po tom, čo vystupoval s Roosterom v divokom západnom predstavení. Quantrillovi bol udelený komisár v Konfederačnej armáde v hodnosti kapitána. Niekoľko Quantrillových mužov malo ženské rodinné príslušníčky väznené v improvizovanej väznici v Lawrence, Kansas, ktorá neskôr zhorela, pričom štyri z nich zahynuli a niekoľko ďalších bolo zranených. Skupina Quantrilla sa pokrstila útokom, pri ktorom zahynulo približne 150 mužov a chlapcov a väčšina mesta bolo podpálená. Preto je Cogburnov opis Quantrilla v značnej miere správne. (Pat.Ko)
  • Hady, ktoré Mattie (Hailee Steinfeld) vidí v jaskyni, sú zrejme hady obyčajné, čo možno určiť z ich vzoru, ale ona ich nazýva cascavelmi a v pozadí je počuť trasenie chvejúceho sa hada. (Pat.Ko)
  • V jednej časti filmu Rooster (Jeff Bridges) hovorí, že majú na výber ísť na sever do pohoria Winding Stair alebo pokračovať ďalej na západ. Pohorie Winding Stair sa však nachádza 30-40 míľ juhozápadne od Fort Smith, čo znamená, že by museli cestovať na juh, aby sa dostali do pohoria, nie na sever. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama