Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (23)

plakát

Maestra: Strings of Truth (2023) (seriál) 

Z hluboce vášnivé a odhodlané ženy se stává geniální dirigentka. Jakmile je ale za zenitem své kariéry, zjišťuje, že je to nebezpečné místo, kde není komu věřit. Navíc je zde hrozba, že její dobře střežená tajemství vyjdou najevo.

plakát

Moře stromů (2015) 

Další rozvláčná, ale nenudící narace od Santa. "I didn't come here because of loss, didn't come here because of grief... I came here because of the guilt."

plakát

Osmý smysl (2015) (seriál) 

Skrytý poklad pod povrchem telenovely

plakát

Zatracení (1988) 

NIHILISMUS na samotnou dřeň

plakát

Konzultant (2013) 

Vytříbená okázalost "civilního naturalismu". Jednoduchý příběh a zápletka je zde, jen na oko chaoticky, prezentován formou krátkých sekvencí, které se s příchodem krize prodlužují a začínají na sebe více navazovat (příčina - následek mezi jednotlivými sekvencemi na začátku v expozici zcela chybí). Forma prezentace příběhu je přitom přehledná a velmi nápaditě konstruovaná. Nejsem si úplně jist, zda tohle audiovizuální dílo mám označit za hyperrealistické, ovšem civilní obrazy, v niž figurují hlavní hrdinové (kteří bez vyjímky vědí, co chtějí od života a v hlavě to mají naprosto srovnáné), mají v tomto filmu, každá bez vyjímky, vykreslené charaktery a žádná postava zde není přebytečná. Dílo na mne ve své celistvosti působilo silně hlavně díky celkové realističnosti, díky které gradace a samotný závěr filmu vyzní lépe, i když se diskutuje u kávy nebo když postavy emotivně (uvěřitelně) jednají nad svou situací. Knížní předloha je zde cítit hlavně díky určitým replikám, které nenuceně a přirozeně dokreslují charaktery a utvářejí atmosféru filmu. Pro mne se jedná o letošní nejzajímavější filmovou adaptaci knížní předlohy, hodnotím za 5*.

plakát

Mouchy (2012) (studentský film) 

Inspirace Gaimanovým Sandmanem, konkrétně dílem Preludia a Nokturna je více než zjevná, jen autor ví, zda se jedná o adaptaci... Každopádně zajímavý vizuál, pro mne snad jediné mínus spočívá v anglických názvech hrdinů, které pro mne až trochu nechtěně směšně rezonují se zbytkem mluveného slova v českém jazyce. Ale i tak: JOHN DEE ! JOHN DEE!

plakát

Ve stínu (2012) 

Na české poměry první plnohodnotný film noir, který je zasazen do pozdější doby než klasické filmové adaptace od Raymonda Chandlera. Jsem velmi potěšen, že se česká kinematografie konečně kvalitně vyrovnala s problematikou nevinně odsouzených lidí v minulém režimu. Plné hodnocení uděluju hlavně z pohledu české kinematografie, noir hlavní hrdina, který se pere se systémem v dýmu cigaretového kouře a za zvuků dopadajících kapek na špinavé domy mi v naší kinematografii opravdu chyběl.

plakát

Czech Made Man (2011) 

Tomáš Řehořek patří mezi mé nadějné filmaře pro budoucí českou kinematografii. Z Czech Made Mana je vidět vývoj jeho autorského rukopisu a poznávací značky - díky střihové skladbě a řešení jednotlivých záběrů. Snad se bude s každým filmem dále rozvíjet, až se stane jeho styl nezaměnitelný s jiným filmovým autorem. Je to totiž styl, který může obstát v celoevropském měřítku a třeba v budoucnu svět upozornit, že česká kinematografie existuje.