Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (158)

plakát

If Only I Were an Indian... (1996) 

Dokument Touha stát se indiánem byl natočen na společném táboře členů Indian Corralu, pod vedením Daniela Hoffmana - Wanblitanky a jeho kmene Bílý Wampum počátkem 90. let. Tábor navštíví skupina filmařů s kanadskými indiány, kteří jsou šokováni, že zde v centru Evropy, je skupina bělochů, kteří se snaží žít jako jejich předkové před 150 lety. Zajímavý pohled na české euroindiány očima kanadského režiséra. Je ironií, že než se film dostal do kin (což trvalo několik let), došlo k rozpadu kmene Bílý Wampum...

plakát

Ve stínu lovce (2003) 

Farley Mowat je autorem několika desítek románů, z nichž část vyšla i česky. Film je natočen podle povídky "Walk Well My Brother". Pepper v roli pilota Charlieho i Piagattuk v roli eskymácké dívky nemocné tuberkulózou předvádí věrohodné výkony. Kanadský režisér C.M. Smith se drží autorovy předlohy a tak film dopadá velmi dobře. V zajímavé roli majitele letecké firmy se představí veterán James Cromwell (Škola Malého Stromu, Zelená míle).

plakát

Perry Mason (1957) (seriál) 

Nejslavnější detektivní seriál s Perry Masonem z let 1957-68 obdržel mnoho cen Emmy a Zlaté Glóby. U nás ho nikdy nedávali, o to víc zarazí zdejší "zasvěcené komentáře" kritizující obtloustlého Burra. Očividně si spletli tento seriál s pokračováním po 30 letech, kde vystupuje Burr coby těžce nemocný kmet, který umírá v průběhu natáčení. Lze jen litovat, že se na naše obrazovky nedostal tento původní seriál, ale holt by to stálo spoustu peněz navíc...

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Závěrečný díl ságy přináší asi vše, co se dalo čekat při znalosti textu. Nic míň a možná i maličko víc. Změny oproti ději jsou podle mého převážně k lepšímu a těžko je možné scénáristovi či režisérovi vyčítat, že z toho nevytřískali víc. Dost dobře to nešlo - fanoušci neočákávali nic víc, než audiovizuální formu knihy a cokoliv jiného by bylo tvrdě kritizováno, nehledě na finanční dopad. Komu se nelíbila předloha, těžko ho nadchne film, ale na druhou stranu potom nechápu, proč se vůbec na film dívá - byť je zde i typ diváka, který se dívá prostě jen proto, aby mohl finální produkt sejmout. Já byl spokojen, navíc kromě hlavního tria dostali konečně více prostoru i Alan Rickman, Ralph Fiennes, Tom Felton ad.

plakát

Úžasňákovi (2004) 

Asi moje nejoblíbenější Pixarovka. Tvůrci pochopili, že nejdůležitější není fotorearlistický vzhled postav, ale skvělý scénář. Nakonec o co jiného, než o dobrý příběh divák stojí (čímž nechci říct, že by animace byla mizerná - naopak). Doufám, že se dočkám i pokračování...

plakát

Red (2010) 

oproti Expendebles to má výrazně propracovanější děj, byť obsazení stejně geniální. Skvělé hlášky, kouzelná Helen Mirren s nonšalantním Brianem Coxem, šílený John Malkovich, excelentní Bruce a Morgan. Milá rolička legendy Ernesta Borgnina. Já se bavil:)

plakát

Hledání Země Nezemě (2004) 

Tomuhle filmu nemohu nic vytknout, skvělé helecké obsazení! Asi nejvíc mě dostávaly scény, kde se spolu setkali Hoffman s Deppem. Skutečný herecký koncert.

plakát

Howlův kráčející hrad (2004) 

Miyazaki v nejlepší formě. Ohňostroj strhujících nápadů se na vás valí ze všech stran a než si to stačíte přebrat jsou tady další a další.

plakát

Naušika z Větrného údolí (1984) 

Jeden z mých oblíbených filmů od Miyazakiho, kde se podařilo skloubit tradiční M. ekologické poselství a dechberoucí výjevy také s výborným scénářem (třeba u Totora byl podle mě dost primitivní).

plakát

Turok: Son of Stone (2008) 

Výborný animovaný film o dvou indiánských kmenech, které nejdřív bojují mezi sebou na svých lovištích a později na fantastickém území "ztraceného světa" plného dinosaurů. Opravdu zážitek. Pro mě je velké překvapení, že to dabují přední indiánští herci (Beach, Bedard, Greene, Means). Stylem i animací mi to připomělo starší film Oheň a led (1982).