Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Pohádka
  • Krimi

Recenze (35)

plakát

Temný rytíř povstal (2012) odpad!

Vazne 86 %, jako opravdu vazne??!!! To je naprosto zoufale a je mi velmi lito, ze tolika lidem staci k 5 ci 4 hvezdam jmeno rezisera, strilecky a exploze, pocetny komparz, pohled na niceni moviteho majetku, bitky, huhlani hlavnich hrdinu a nejaka ta moderni technika. Tahle scenaristicka brecka je jeste o to hure stravitelna, kdyz se ted behem svatku dal zhlednout velmi koncentrovane zlaty fond kinematografie. Co se stalo s filmem pro siroke masy, je velice, velice tristni.

plakát

Proces H (2009) (seriál) 

Neda mi to nereagovat na Karlose... Puvodne jsem k tomuto dokumentu nic psat nechtela, ale ten jeho vyvod, to je teda paradni ukazka toho, ze takovi Vieskove a Urvalkove tady mezi nami porad jsou. Dokument evidentne vubec nevidel, poreboval si tu jen vylit srdicko na tema Milady Horakove. Ten dokument totiz vubec neni o ni, je to o odpudivosti komunisickeho rezimu v padesatych letech a o tom, jak fungovaly a vypadaly politicke procesy. Ze se to jmenuje Proces H je zcela evidentne z duvodu toho, ze i komuniste si Horakovou vybrali jako vudci osobnost tohoto "spiknuti proti republice" a procesu. To, jakym zpusobem pise o tom priznani u soudu, vypovida o tom, ze vubec nic nevi o tom, jak se tenkrat takove procesy pripravovaly, ze ti lide byli muceni a donuceni odrikavat jako cvicene opicky to, co jim vysetrovatele pripravili. A velmi by me zajimalo, kde bere ty sve zarucene informace, kdyz vse je podle nej prekroucene, vylhane a vybajene. Asi byl primo u toho, ze? Nebo nejake konspiracni weby? Na me to pusobi tak, ze je to jen ubohy bolsevicky nok (abych zde take filmove citovala), ktery se neprenesl pres zmenu rezimu. To, ze se ani nepozastavi nad straslivosti celeho toho procesu (ty manipulativni a populisticke projevy a dotazy soudcu), ale jen kyda na Horakovou, ukazuje, ze jeho srdce je prose rude.

plakát

Star Trek: Discovery - Sám proti sobě (2018) (epizoda) 

No, tak v poslednim hodnoceni jsem se zamysela nad tim, ze je pozoruhodne, ze v takto korektne koncipovanem serialu je kapitanem bily muz. A hle, uz je to tady. Kapitan vzat do zajeti a mame tam dve kapitanky: Tilly a Burnham (a na zacatku serialu vlastne byla i treti kapitanka). Neda mi nezminit absenci skutecne silnych muzskych (a muznych) postav. Vsiml si toho nekdo taky? Vsak to jsou vlastne sami zoufalci: dva homosexualove, takze ti jsou vlastne mimo tuto kategorii, Tyler psychicky labilni a temer stale se slzami na krajicku, ten jeden potecialne slibny Terran z dnesniho dilu zavrazden zenou ve vytahu... A zajaty kapitan, ktery ted na nejakou dobu bude zjevne zcela mimo deni. A jinak nic. Star Trek proste plni kvoty na 150 %...

plakát

Pacho, hybský zbojník (1975) odpad!

Asi je to tim, ze nejsem Slovenka (jen polovicni) a nejsem dostatecne dobre obeznamena se Slovenskou historii, povestmi apod., abych v tom dokazala spravne rozpoznat tu parodii, ale tento film proste nemuzu. Videla jsem ho uz asi 3 x, pritel a cela jeho rodina (Slovaci) ho zboznuji, cituji hlasky, vzdycky se od srdce zasmeji... A ja radeji mlcim, abych nemusela rici od plic svuj nazor. Tento komentar pisi ve chvili, kdy to bezi na Markize a ja to po ocku zase sleduji. Momentalne je tam nejaky divny vyjev, kdy tam jakysi slechtic slape v kadi zeli, jiny slechtic a slechticna si tam tancuji, ochutnavaji zeli z kade.. Vyjev, ktery nedava smysl a takovych je tam vic.Jeste jednu uvedu: ve vezeni jsou zbojnici privazani na nejakych zebrinach a veznitele se snazi z nich dostat informaci o tom, kde je Pacho. A oni nic nereknou, jen tam najednou zacnou zpivat lindaj, lindaj, lindaj da a kmitat nohama, jako by tancili odzemok. A tak to konci. Zadna pointa, nic, proste nic. Z celeho tohohle filmu mam dojem, ze scenaristi si dali po flasi hruskovice a napisali, co im preslo hlavou, vznikla z toho seria skecov a obrazov, ktore na seba takmer nenavadzuju a postradaju zmysel, naviac herci otrasne prehravaju.. No zkratka a dobre, tenhle film je naprosta hruza.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Hmm, čekala jsem tedy podstatně více. Dost jsem se těšila, protože Spáčilová tomu dala 70 % (věc téměř nevídaná) a já se s ní v 99 % případů názorově shoduji. Tentokrát jsem ale bohužel narazila na to 1 %. Dopředu říkám, že nejsem nějaký velký fanoušek Star Wars, takže třeba je chyba na mé straně, protože toto univerzum nechápu správně. Myslím však, že možná právě proto jsem schopna se na to dívat trošku s odstupem,nepodléhat nostalgii a sentimentu a nehodnotit jen podle jména. Tento film mě absolutně nevtáhl.. Nemá žádný náboj, žádné napětí, je tam tolik trapných a nepochopitelných momentů, že jsem občas přemýšlela, jestli to náhodou nezamýšleli jako parodii. A také jsem uvažovala, jaká je cílová věková skupina. Podle úrovně vtípků (dá-li se tomu tak vůbec říkat) bych tipovala tak 8 - 13 let, ale u těch rádoby komických vsuvek jako vystřižených z animáků pro děti se smála půlka dospělého sálu. Inu, opět jsem se ocitla na špatném místě. Příběh tak jalový, že natáhnout ho do 150 minut je vyloženě na pranýř, obsahově to bylo tak na půl hodiny. Například smysl dějové linie s hackerem a vůbec jeho postava mi zcela unikla (možná snad jen chtěli ohromit ztvárněním vesmírného kasína a těch kvazi koní, dopřát nám honičku se šťastným koncem a odvážné děti...a asi jediný pro někoho překvapivý zvrat). Dialogy neskutečné, takové typicky dnešní: mluvit, ale přitom nic konkrétního a pádného neříct. Samé rádoby jinotaje a závažně pronášená bezobsažná mravní poselství i apely, aby to vypadalo intelektuálně. Je mi líto, že to musím psát, ale i ve večerníčku Káťa a Škubánek jsou ty repliky chytřejší a propracovanější. Herci dřevění a bez jiskry a nějakého charismatu. Přísahám Bohu, že Rey disponuje pouze 2 výrazy ve tváři (a ani v jednom není špetka emoce - asi jako by si fotila selfíčko před zrcadlem), a není jediná. Prostě mizérie, to tam nechtěl hrát nikdo schopnější? Jsou vůbec nějací dobří mladí herci? Je tam fůra děsných kiksů, ale jak jsem si všimla, už je tu mnozí označili, tak to nebudu opakovat, protože bych tu zase vytvořila komentář na A4. Na závěr asi jen krátké a pregnantní shrnutí mého pocitu při sledování: to je teda blbost!

plakát

Sofie První (2013) (seriál) odpad!

Ach jo, jak mám teď takové blbé období, kdy nemám čas koukat na filmy, které bych opravdu ráda viděla a vybrala si je sama, čeká mě evidentně jen komentování a hodnocení na škále odpad až 2 hvězdičky :(. Kvůli kolektivu (abych nebyla za trhače party a věčného frflala) jsem musela přetrpět Mafianovy, Matky na tahu, Star Trek Discovery a také pár dílů téhle hrozné pohádky. Hrozné, skutečné hrozné. Jak už jsem psala v jiných recenzích, Disney je prostě kýč jak bič a komerce nejhrubsího zrna (ad ty vlezlé postavičky všude v hračkářstvích i papírnictví - človek dneska nemůže sehnat pomalu ani sešit, aby na tom nebyla hlava Mickey Mouse nebo Anna s Elsou). Působí to líbivě, ale je to chladné a vykalkulované až hrůza. Pozlátko bez obsahu. Asi to je tím, že jsem stará (ano, jsem, v první třídě jsem ještě chvíli musela učitelku oslovovat soudružko), přemáhá mě nostalgie a směřuji do věku "to za nás...!". Ale nemůžu si pomoct, ty dnešní deti jsou chudáci. Místo vlidných a jednoduchých příběhů, z nichž si mohou vzít nějaké poučení a které by byly propracované (dialogy a obsah), se na ně valí hromada pitvořivých, bláznivých a křiklavých nesmyslů.

plakát

Star Trek: Discovery - Do hloubi lesa vcházím (2017) (epizoda) odpad!

Tento komentar pisi jako shrnuti toho, co jsem zatim videla, protoze to buhuzel nejde jinak (nechce se mi komentovat a hodnotit kazdy dil). Serial je prusvih. Jsem celkem fanouskem Star Treku, ale nijak skalnim a nepovazuji se za znalce. Videla jsem ale nejake stare filmy (prvni byl Khanuv hnev asi ve 12 a dlouho jsem mela nocni mury z toho hnusneho hlista, co se lidem dostal do mozku skrz ucho), krome Next Generation vsechny serialy (z NG jsem videla jen par dilu) a take ty nove filmy. Takze bych rekla, ze tak trosku ducha Star Treku chapu a prave tento duch zcela absentuje v Discovery. Pro me je Star Trek takovy mily svet plny nadeje v lepsi budoucnost, plny touhy objevovat a poznavat. Svet lehce naivni a idealisticky, svet, v nemz nechybi silna pratelstvi, mezilidske i mezidruhove pochopeni, cest a odvaha a dobro vitezici nad zlem. Svet, v nemz existuje i humor a laskave spickovani a naopak se tam nevyskytuje nejake radoby hlubokomyslne filosofovani a slozita psychologie postav. Discovery je presny opak. Humor tam skoro neni (pokud za nej nebudeme povazovat krecovitou socialni nemotornost kadetky Tillyove), pusobi to skoro porad depresivne, postavy se tvari, jako by jejich nasledujici minuty mely byt posledni, v prvnich dvou nebo trech dilech mi prislo, ze cely serial asi bude nejaky nitrozpyt hlavni postavy (ty zabery na jeji vyraz upreny kamsi do blba za doprovodu dramaticke hudby byly nekonecne a neskutecen otravne, to neustale motani se kolem jeji minuosti a psychickeho rozpolozeni dtto), coz se dikybohu nestalo. Postavy maji nulove, skutecne nulove charisma a lezou vam spise na nervy (Michael Burnham je asi ten nejotravnejsi hlavni hrdina, ktereho jsem videla - nejsem moc agresiivni typ, ale kdykoliv tu herecku vidim, svrbi me pest), navic hrajou opravdu hrozne, pusobi jako ochotnici, co umi akorat dramaticky a napjate hledet nebo se tvarit sokovane (krome Tillyove, ktera se umi jeste trapne pitvorit). Kdyz do toho jeste zacnou mluvit, tak se vam protaceji oci v sloup (kdo psal ty dialogy, by zaslouzil petadvacet na holou), tolik patosu a tak malo obsahu... Proste abych to zakoncila (protoze koukam, ze se mi to tu velmi neprijemne natahuje), ten serial je uplne otresny a takovou tresnickou na nepozivatelnem dortu je ta usilovna korektnost (pokud mozno kazdy druhy cernoch - nejlepe jako kladna nebo mocna postava, homosexualni par, zenomuz Michael Burnham, alias asi treti pohlavi...). Divim se, ze kapitan je bily muz, ale kdovi, jak to bude v dalsich dilech...

plakát

Krtkova dobrodružství (1957) (seriál) 

Krtečka jsem nikdy neměla ráda. Pamatuji si, jak mě babička s nadšením volala k televizi, když ho vysílali, a pak se s nemenším nadšením dívala vedle mě na pohovce, zatímco já jsem se modlila za brzký konec. Ta postavička mě odjakživa hrozně iritovala, ani jako 3leté dítě mě to neoslovilo. Nelíbila se mi animace, nelíbily se mi zvuky, nelíbily se mi ty příběhy. Uteklo dost vody a Krtek se mi dostal znovu do života. Tchýně Krtka miluje, a tak dcerku zásobuje různorodým artiklem s motivem Krtka, samozřejmě došlo i na DVD. No tak jsme to pustili a ja se dívala taky... Krteček a kalhotky je ještě celkem milý, ale zbytek nestojí za řeč a čím novější, tím horší. Co mi tam vadí asi úplně nejvíc, a to jsem jako dítě nevnímala, je skutečnost, že Krtek s kamarady v podstatě můžou spáchat jakoukoliv špatnost, ale protože jsou to jako malá a bezbranná zvířátka, tak jsou vždy v právu a pyká protistrana. V podstatě to ukazuje, že když jsi v té správné škatulce, tak ti všechno projde. Například vrcholem je příběh o paraplíčku, kdy Krtek ukradne meloun, ukradeným nožem ho naporcuje, pak ho s kamarády sní, a když je začne honit majitel melounu, hází mu slupky pod nohy a střílí na něj pecky. Nakonec chudák podnikatel přijde o všechno, protože přijde bouřka a vítr ho na vozíku s melouny odvane až do nějakého rybníka, pohádka končí zlomyslným smíchem všech zvířátek. To je teda pěkná moralita. Krteček ve městě zase beztrestně nechá popadat lidi v metru, když zastaví schody, a poničí velké množství vozů, když jim do výfuků nacpe buřty. On a jeho kumpáni jsou jen obyčejní vandalové, ale je to podáno tak, jakože vlastně dělají dobře a měli bychom být na jejich straně. A tak by se dalo pokračovat dost dlouho... Takže Krteček? Ne, děkuji.

plakát

Wonder Woman (2017) odpad!

Velmi, velmi zle, uvazovala jsem, ze bych dala jednu hvezdicku za kostymy, ktere se mi libily, a za to, ze se Steve preci jen nakonec odnikud nevynoril, ale asi to nestaci. Ac si nepotrpim na efekty, tak jsem z jinych filmu preci jen zvykla na nejakou uroven, proto me nesmirne rusila vizualni stranka. To vecne zpomalovani a hodne zjevne pouzivani zeleneho pozadi (nekdy to vsechno pusobilo, jako by to bylo cele animovane, ale nekdy pred 15 lety)... Kdyz k tomu jeste prictu sice pohlednou, ale naprosto prisernou herecku v hlavni roli, trapne dialogy, ty naprosto nesmyslne hrdinske kousky a bojovou choreografii (Diana v obkliceni, ale vzdycky na ni vystreli jen max. dva vojaci naraz po jedne kulce, tak aby vsechno mohla efektne odrazit , ta scena na fronte, to bylo naprosto k neuvereni, to snad ani nema cenu rozvadet, v zaveru si nikdo nevsimne, ze si na veline nekdo sviha svetelnym bicem a skace si do vzduchu, nikdo si nevsiml, ze tam vubec nekdo pronikl, navzdory hluku, ktery u toho byl, a tak ma Diana moznost nerusene zlikvidovat hlavniho zaporaka...) a zjevne nesmysly (napr. Diana ovlada mnoho modernich jazyku a chemicke nazvoslovi a asi i chemii), tak proste nemuzu jit vys. Tenhle film ma proste vsechno, co na filmech nemam rada.

plakát

Dunkerk (2017) 

Pocet hvezdicek si jeste musim nechat projit hlavou, velmi vazne uvazuji nad 4, ale okomentovat se to uz, myslim, da. Do kina jsem sla pomerne skepticka, ale odchazela jsem velmi prijemne prekvapena. Ten film na me opravdu pusobil asi presne tak, jak Nolan chtel. I kdyz jsem mu moc "neskocila" na ty hratky s casovym posunem (nebyl vubec problem se v tom orientovat a ani mi moc neprislo, ze by to melo pro film az takovou pridanou hodnotu, podle me by se to dalo klidne natocit i linearne, ale to je jen detail), ta linie jednotlivych pribehu mi pripadala pomerne bezkrevna a beznadej rozhodne nebylo slovo, ktere by oznacovalo pocity, ktere ve mne film vyvolaval. Napeti tam ale bylo az az, atmosferu to rozhodne melo, a to velmi hutnou. Myslim, ze tato valecna epizoda se asi nedala natocit o moc lepe (ale nevidela jsem ta dalsi zpracovani). Bylo to temer dokumentarni (nekdo nize pochybuje o tom sporadanem postavani na plazich - verte, nebo ne, tak to dle historiku skutecne bylo), skvela kamera, dokonce snad az uchvatna, a ta letadla a letecke souboje...Nemam moc talent ani kinematograficke znalostii na nejake sofistikovane a poloodborne analyzy, tak to zatim ukoncim tim, ze se mi to proste libilo :-).