Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (239)

plakát

Proroctví (2009) 

Proyas měl natočit Pottera (bez legrace), on sám je totiž kouzelník (teď vidim, že tohle slovíčko už použil nahoře lima, takže na tom asi něco bude) aneb jak pomocí vynikající režie a schopné výpravy s minimálními náklady z průměrného televizního scénáře vytřískat maximum. Proyasovi se podařilo dosáhnout hlavního - navodit atmosféru, to je to, co se dnes v žánru nevídá tak často, a za druhé odvyprávět příběh pomalu a s rozvahou (tj. zachovat v divákovi napětí, né jako poslední McGuiganova práce). Samozřejmě nutno podotknout, že jak I, Robot tak The Crow jsou trochu jiné kafe, ale i takhle ve srovnání celkem slušná práce, když se to vezme tak kolem a kolem (mluvím pouze o režii). Tak uvidíme příště v Drákulovi (aneb zpátky ke kořenům po Proyasovsku). Takže teď ke scénáři. *SPOILER ALERT* Už od začátku si říkám, kdo jsou ti patetičtí smrtijedi mizící ve tmě a mlze (tou se opravdu nešetřilo), ale ten konec mě rozsekal. Emzáci? Noemova archa? Největší filmový vtip letošního roku a také nejrychlejší cesta jak z áčkově se tvářícího filmu udělat paskvil (=áčkově se tvářící béčko, tzn. většinou podnět k přidání ../Komedie do popisku). Přidat emzáky, to zaručeně ve většině (ne-spielbergovských) koktejlů funguje (resp. nefunguje) jako hřib hořčák ve smaženici (houba jako houba? Když se scénárista tak zamotá do svého díla a neví, jak z toho, vždycky zasáhne vyšší moc - bůh se poněkud nehodí, takže emzáci jsou nasnadě), sice mi teda padla čelist, ale tady to nějakým záhadným způsobem funguje (zase evidentně režisérově vinou), takže ve výsledku proti gustu... //Takhle to vypadá, když člověk v půlce filmu napíše komentář a pak ho edituje :D

plakát

Žáby (2002) odpad!

Platí to samé, co jsem napsal již k Tománkově předchozímu "dílu", kde nám Honzík ukázal, co při tvorbě těchto kraťasů sjíždí. Nu což, musím si asi dát též, abych to vstřebal.

plakát

Farscape (1999) (seriál) 

Po prvních dvou dílech na hranici poživatelnosti. Dát tomu šanci či ne?

plakát

Andělé a démoni (2009) 

No ano, Vatikán má kněze, co umí pilotovat vrtulník, CERN má fyziky, kteří umí latinsky. Takhle renezančně všestranní lidé na správných místech, konečně mám klid, svět je v bezpečí. A ani kdyby tomu tak nebylo, ještě že někteří záporáci jsou na tomhle světě k pláči. Bůh jim žehnej.

plakát

Most (2003) 

Dávám principiálních pět už za to, že tento nenápadný kraťas v emoční rovině hravě poráží jakýkoli český porevoluční film.

plakát

Stáhni mě do pekla (2009) 

Bál jsem se, přiznám se, bál jsem se, tedy až do chvíle, kdy se objevila zde první hodnocení. Poté jsem se již nebál, že to bude sračka (jako to dnes v tomto žánru bohužel bývá zvykem), ba dokonce, přiznám se, jsem se snad i začal těšit. Je vidět, že Sam Raimi není žádný kašpar, kterých tu běhají okolo tucty (že Marcusi Nispele?). Velmi příjemné vidět Justina Longa taky někde jinde než v reklamě Applu. Co dodat víc, jsem potěšen, že aspoň někdo dokáže dnes natočit slušný horor a někdy si říkám, že film obecně.

plakát

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009) 

Mezi třema čtyřma a to jen z lásky k předloze. Yates experimentuje tam, kde pro to není prostor. Filmová podoba ve výsledku jedna velká, smrtelná a neskutečně patetická křeč, nic víc. Sedmset stránek (a obzláště Pottera) se nedá nacpat do dvou a půl hodiny, tak snad uvidíme, jak dopadne finiš.

plakát

Útěk na Horu čarodějnic (2009) 

Miluju AnnaSopphiu, ale to ještě neospravedlňuje vznik této patosuplné slátaniny. To si holka nezasloužila, největší talent této generace potřebuje něco většího, né jen filmy k rodinné idylce v sobotu večer u popcornu.

plakát

Strážci - Watchmen (2009) 

Komixový fanda, to je opravdu to poslední, čím bych já teoreticky mohl být, ale tady musím pokleknout před Alanem Moorem - výborný materiál, velmi obtížně zfilmovatelný, nicméně Zack Snyder si s ním poradil perfektně. Moc pěkně zpracovaný příběh, prolínání dějovných linií, flashbacky, "nabitá" a velmi tvůrčí režie. Zacku Snydere, dobře ty! Konečně po třístovce taky film kde přes výbornou formu vyniká také obsah.

plakát

Světlo ve tmě (2006) 

Já jsem v rozpacích, televizní zpracování nevadilo, zato neuvěřitelně klišovitý scénář už ano.