Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (24)

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Film, kterému je velmi těžké cokoliv vytknout. Hudba 100%, skvělý casting 100%, příběh, který vysthiuje osobnost Fredyho 100%, úžasné scény, kdy společně tvoří, skvostné herecké výkony - třeba u oosbou stěžejních scén mezi Fredym a jeho přítelkyní (kdy se přiznává k homosexualitě a kdy ho přijela přesvědčit, ať se vrátí do VB). Viděl jse 3x v kině, 3x na DVD a ještě bych si tento film dal na plátně znovu. 100%

plakát

Celebrity s.r.o. (2015) 

Určitě slouží tvůrcům ke cti, že chtěli udělat film, který si dělá legraci z nekonečných seriálů, zároveň odhaluje principy, jak se tvoří, ukazuje zákulisí, kde jde jen a jen o ratingy. A chce říci, že víc než velké tvůrčí ambice je pro většinu krásný vztah, kterému dá hlavní postava v závěru přednost. To jsou pozitiva, která podtrhuje řada opravdu vtipných scén (hlavně v zákulisí televize - třeba, když producentka potřebuje do scénáře zapracovat lékárnu). Chytře je tu zapracován PP - stal se součástí děje, neboť seriálu často přítomnost PP řeší. Jde tedy o ambiciózní záměr s poselstvím, ovšem ve scénáři a částečně realizačně se nepodařilo motivy dostatečně vygradovat. Některé motivy autoři možná i přehnali (těhotný muž v seriálu) , přitom nadsázka nebyla dostatečně zřetelná. Když k tomu přidáme fakt, že řada diváků nemá smysl pro parodický nadhled a závěrečné slovenské motivy asi měly být pojaty jinak, než s jistou nadsázkou, vychází film, který má k dokonalosti daleko. Přitom baví, přichází s řadou neotřelých nápadů, skvělými herci - Mádl, Kaňkovský, Bydžovská, Cibulková, Noha, Stránský, Jasków a hlavně je odvážný, tak přidávám k 50% za realizaci ještě dalších 20 za odvážný pokus.

plakát

Deníček moderního fotra (2021) 

Uznání určitě zaslouží jistá režie a Jirka Mádl, který utáhne celé vyprávění, je skoro v každé scéně, a přesto baví. Jako negativum vidím, že příběh je naprosto předvídatelný a co hůř - ani na chvilku nevybočí ani nepřekvapí v dějové stavbě, ale po pravdě - většině diváků tohoto žánru to nebude vadit a bude se bavit. Nadstandard.

plakát

Dvojníci (2016) 

Film připomínající klasické francouzské komedie má tu výhodu, že se na něj může podívat společně rodina i s malými dětmi - a čeká je řada scén, kdy se od srdce zasmějí - třeba hned v úvodu při krádeží auta. Nebo skvělá je scéna, kdy se Jakub Kohák přiznává k tomu, že místo obrazu ukradl nástěnku. Tato scéna je mistrovská. Baví zejména pánská herecká sestava, zvláštní jsou i lokace, třeba mafiánské hnízdo. Na úrovni jsou i triky. Tvůrci zvolili klasické vyprávění se statickým záběrováním, na si chvíli divák zvyká, ale odměnou je zajímavá aranž scén, kterou člověk ocení při druhém (a asi i dalším) shlédnutí filmu, který především baví.A tipnul bych si, že v na televizních obrazovkách ho čekají zlaté časy a větší obliba, než v kinech. 60%

plakát

Gran Torino (2008) 

Velice silný příběh a vůbec nevadí linieární klasicky model vyprávění. Naprosto člověka strhne herecký výkon C. Eastwooda, kdy se divák může přistihnout, jak drží hrdinovi palce, jak s ním prožívá příběh. Film, který strhne a vezme za srdce!

plakát

Jak básníci čekají na zázrak (2016) 

Tento díl zdařile mixuje humor (inteligentní humor) a smutné motivy jako ze života. V tom je novum šestého pokračování, které je určitě na úrovni prvních předrevolučních dílů. Dušan Klein vypráví děj klasicky, ale svižně. Někdy jde vstříc většinovému divákovi jako ve scéně večeře s tance v podání Evy Holubové a Lukáše Vaculíka, ale stále si zachovává půvab. Naopak motiv postavy J. Somra v hospicu a zejména scéna, kdy mu Šafránek a spol. zorganizují oslavu narozenin, patří mezi silné momenty s emocionálním přesahem. Největším přínosem je nadhled hlavních postav MUDr. Šafránka a Kendyho, skvělé jsou jejich dialogy napsané L. Pecháčkem. Pavel Kříž i David Matásek prokazují znamenitou formu, navíc noví Básníci skvěle využili půvabů Lindy Rybové nebo začínající Denisy Nesvačilové. Scéna, kdy ji Šafránek překvapí v šatně při převlékání, ona se rychle schová - a když zjistí, že je to doktor, kterého zná, klidně se beze studu převléká dál a předvede mu své tělesné půvaby - to je příklad milých, výborně pointovaných vtípků. Je to opravdu zdařilé završení série a nechápu negativní hodnocení ostatních hodnotitelů. Vysoko hodnotím pro hořko-vtipnou atmosféru filmu, ovšem s pozitivním vyzněním. Takových filmů je jako šafránu. 95%

plakát

Jak básníci neztrácejí naději (2004) 

Svěží setkání se starými známými a hlavně s inteligentním humorem pánů Pecháčka a Kleina. Zejména baví romantická linie s Veverkou včetně tradičního veršování. herecky je film velice silně obsazen a své party odevzdávají herci s chutí a cahrazmatem - jak Kříž, tak Matásek, Vaculík, Topfer, Somr, Táborský. veverce nelze upřít půvab - a hlavně z celého filmu dýchá příjemný nadhled.

plakát

Jan Werich: Když už člověk jednou je… (2021) 

Nápadité zarámování do událostí konce 60. a začátku 70. let. Životní příběh, který by vydal na dva další hrané filmy a ukázky typického Werichova humoru - to je základ, na kterém tvůrci stavěli a důležité je říct, že proměňují nálady, tempo vyprávění a ani na chvíli nenudí. A co je u dokumentů opravdu výjimečné - jsou emoce, které přináší na konci. Paráda!

plakát

Kovář z Podlesí (2013) odpad!

Přes veškerou snahu o novátorství tentokrát šlápli tvůrci vedle. Děj se vleče, nejhorší, když vás režisér coby vypravěč unudí. A v půlce přichází ještě scény jako dialog Toník s drakem - a to tak toporný, že film dokouká jen ortlý divák. Bohužel tady se snaha o originalitu vůbec nepovedla a vznikl film, který určitě nebude patřit mezi "vánoční klasiky." Dokonce aspiruje na Zlatou malinu za pohádku.