Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční

Zajímavosti k filmům (104)

Rychle a zběsile 2

Rychle a zběsile 2 (2003)

V článku pro Variety z roku 2015 Vin Diesel (který hrál Dominica v předchozím filmu) prozradil, že odmítl nabídku studia Universal na návrat jeho postavy do tohoto filmu ve výši 25 milionů amerických dolarů. Diesel to zdůvodnil tím, že premisa filmu nefunguje, a prohlásil: "Studio Universal k filmu nepřistoupilo jako Francis Ford Coppola. Přistupovali k tomu jako k pokračováním v 80. a 90. letech, kdy vymysleli nový, z větší části nesouvisející příběh a plácli na něj stejné jméno."

Poseidon

Poseidon (2006)

Propracované studiové interiéry, inspirované skutečnou luxusní lodí Queen Mary 2 a postavené "dnem" nahoru, mohli tvůrci postupně zaplavovat pomocí obrovských umělých bazénů - a v některých případech jimi dokonce i kompletně rotovat.

World Trade Center

World Trade Center (2006)

Kvůli svému "nepopulárnímu“ názoru, že "Amerika si vlastně za útok 11.9. může svým způsobem sama", navrhla Maggie Gyllenhaal manželům Jimenovým, že odstoupí od projektu. Ti ale nesouhlasili a dali ji k její roli požehnání. Maggie Gyllenhaal byla přitom ta, která doporučila Michaela Peñu na roli Williama Jimena.

Spider-Man

Spider-Man (2002)

Kostýmní návrhář James Acheson a dva tucty jeho asistentů pracovali na Spider-Manově (Tobey Maguire) kostýmu více než pět měsíců. Navrhli neuvěřitelných 37 modelů, než se jim podařilo vytvořit ten pravý.

Spider-Man

Spider-Man (2002)

Obrysy pavučiny jsou složeny z 18 latexových proužků, které musely být na kostým ručně nalepovány.

Johnny English

Johnny English (2003)

Postava Johnnyho Englishe (Rowan Atkinson) vznikla původně pro reklamu firmy Barclaycard. V reklamě byla také použita i sekvence s perem, vystřelujícím jedovaté šipky. V ní se ale do nohy trefil sám Johnny English.

Umučení Krista

Umučení Krista (2004)

Na filmu se podílela i česká maskérka Veronika Kostrhounová.

Šampióni

Šampióni (1992)

Profesionální hokejový klub Anaheim Mighty Ducks ("Mocní Kačeři z Anaheimu") byl pojmenován právě po tomto filmu. Ve své doposud 14 leté historii hráli 5x play off, 2x vyhráli pohár Západní Konference a dosáhli i nejvyšší zámořské hokejové trofeje. V roce 2007 vyhráli Stanleyův pohár.

Poseidon

Poseidon (2006)

Převrátit, zatopit a nakonec poslat ke dnu zaoceánský parník by vyšlo filmaře hodně draho. Proto si jej museli postavit digitálně. Nebylo to vůbec jednoduché - třeba úvodní dvouapůlminutový záběr bez jediného střihu se vyráběl dlouhých 11 měsíců.

Spider-Man 2

Spider-Man 2 (2004)

Mechanická chapadla, která Alfred Molina (Dr. Octopus) ve filmu nosí, ovládalo asi patnáct operátorů. A podle konkrétní scény vážil postroj 35 až 45 kg.

Rain Man

Rain Man (1988)

Postava Raymonda Babbitta (Dustin Hoffman) byla inspirovaná skutečným autistou Kimem Peekem, kterého scenarista Barry Morrow potkal v roce 1986. Když pak v roce 1989 Morrow vyhrál Oscara za nejlepší scénář, daroval ho Peekovi.

Rain Man

Rain Man (1988)

Podle původního scénáře bylo Charliemu Babbittovi (Tom Cruise) 56 let.

Spider-Man 2

Spider-Man 2 (2004)

V počátečních fázích výroby museli loutkáři při vymýšlení designu Octopusových (Alfred Molina) chapadel pracovat s hadicemi od vysavače.

Postřižiny

Postřižiny (1980)

Rozpočet snímku byl kolem 4 milionů korun československých. Do rozpočtu se ovšem dostala i velká zabijačka, jež film zahajuje.

Rain Man

Rain Man (1988)

Dustin HoffmanTom Cruise během natáčení nevěřili, že by film mohl mít úspěch. Dokonce ho z legrace pojmenovali „Dva ňoumové v autě“.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Restaurace "Jack Rabbit Slim's" byla celá postavena ve skladišti v L.A. na rozloze 800 metrů čtverečních a byla inspirována restauracemi ve stylu padesátých let od architekta Johna Lautnera. Kolem parketu stálo šest aut a na boční stěně se na deseti monitorech promítaly scény z L.A. padesátých let.

Reklama