Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003)

You are without doubt the worst pirate I've ever heard of. But you have heard of me... Můj vůbec nejoblíbenější film, ve kterém ve své roli nejvíce exceluje Johnny Depp jako kapitán Jack Sparrow. Jeho výkon je naprosto nezapomenutelný a jde o postavu, kterou zbožňuju od dětství. Kromě něj jsou zde také skvělé další postavy jako Will Turner Orlanda Blooma, Keira Knightley jako Elisabeth Swann a pro mě nejlepší záporná postava celé série kapitán Hector Barbossa v podání Geoffreye Rushe s jeho prokletou posádkou. Film je velká a zábavná pirátská jízda od začátku do konce a je doprovázen jedním z nejlegendárnějších soundtracků historie, který byl v dalších dílech doveden k dokonalosti. Naprosto miluju jakoukoliv akční scénu série, ať už se jedná o souboj mezi postavami nebo lodní bitvu, které jsou výtečně doprovázeny naprosto přesnou hudbou. Gore Verbinski, který režíroval i další dva díly, zvládl ukočírovat tehdy nejistý blockbuster na jedničku a stal se z něj jeden z největších fenoménů historie. Jeho další režijní počiny také stojí za to. Mám hodně rád i další tři díly, ale jednička je pro mě srdcovou záležitosti, na kterou nedám dopustit a vždy na ni rád kouknu.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

You either die a hero or you live long enough to see yourself become to villain. Jeden z úplně nejlepších filmů, který jsem kdy viděl. Christopher Nolan je opravdu jedinečný režisér, který má v sobě skvělé řemeslo a dosud mne se žádným svým filmem v žádném případě nezklamal, vysoce očekávám každý jeho další projekt a je to pro mne topka mezi tvůrci. Již první díl o začátcích Bruce Waynea jakožto Batmana, kterého bravurně hraje Christian Bale, mě naprosto dostal a po prvním zhlédnutí jeho pokračování jsem neměl slov. Vedle všech ostatních skvělých postav, jako Alfréd Nolanova dvorního herce Michaela Cainea nebo pan Fox Morgana Freemana, přichází na scénu asi vůbec nejslavnější záporná postava komiksových filmů, a to Joker v podání fantastického Heatha Ledgera. Tento herec se do této role vžil a každá scéna s ním je naprosto dokonalá. Už jen vědomí o jeho častých improvizacích, které daly vzniknout legendárním scénám, mluví za vše. Do toho je zde jeden z nejepičtějších soundtracků historie od mistra Hanse Zimmera, dokonalá temná atmosféra a nezapomenutelné akční scény. To vše je vedeno perfektním scénářem Chrise Nolana a jeho bratra Jonathana s naprosto dechberoucím napínavým finále. Celá trilogie Nolanova Batmana je pro mne jednoznačnou jedničkou mezi filmovými sériemi a doporučil bych ji každému, protože tohle je kult filmů komiksového žánru.

Jurský park

Jurský park (1993)

Dr. Grant, my dear Dr. Sattler, welcome to Jurassic Park! Mezi filmy Stevena Spielberga je Jurský park absolutní favorit. Právem je tento kult považován za jeden z největších a nejrevolučnějších filmů všech dob. Spielberg dal vzniknou nestárnoucí dinosauří klasice, která dnes nemá v Hollywoodu konkurenci. Technicky je Jurský park na svou dobu naprostá špička a i dnes zatíná svým novějším pokračováním tipec. A to nemluvím ani o perfektní hudbě Johna Williamse. Jednička se kromě dinosaurů pyšní skvěle vybudovanou expozicí, příběhem a herci, kteří jsou ve všech svých rolích naprosto přesní. Jméno John Hammond, kterého ztvárňuje Richard Attenborough, je dnes pro mne pojem a stejně jako také doktora Grunta, kterého si střihnul vynikající Sam Neill, nebo ukecaného Iana Malcoma od Jeffa Goldbloma, jsem si ho hodně oblíbil. Vrcholem filmu jsou všechny atmosférické scény, ať už je to legendární první setkání s tyranosaurem rexem nebo velociraptoři v kuchyni. Jurský park je jednoduše srdcovka a pro fanoušky filmů, Spielberga a dinosaurů jednoznačná povinnost!

Smrtonosná past

Smrtonosná past (1988)

Yippee-ki-yea, motherfucker! To samé, co je pro Stalloneho Rambo a Schwarzeneggera Terminátor, to je pro Bruce Willise smolařský newyorský polda John McClane. První Die Hard je dnes pro mne nejen vánoční klasikou, ale i esencí akčního žánru plného hlášek a akce, ve které je jeden obyčejný chlap proti všem. V tomto případě McClane proti skupině německých teroristů vedené Hansem Gruberem, kterého nezapomenutelně hrál skvělý Alan Rickman. Je tady mnoho legendárních zejména akčních scén a hlášek, které mě baví i po opakovaných zhlédnutích. Bruce Willis se touto rolí doslova prokopnul mezi hollywoodskou elitu a ve špatný čas na špatném místě se objeví ještě v dalších povedených pokračováních.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Don´t call me Junior! Vždy když se řekne jméno Harrison Ford, tak si tohoto velikána ihned spojím se slavným dobrodruhem v klobouku a přezdívkou Indiana. Všechny čtyři díly si drží vysokou kvalitu a každý díl je dobrodružný, akční, chytrý, vtipný a baví od začátku do konce. Vrcholem ságy je ale právě Poslední křížová výprava. Ta má všechno co ostatní díly, ale je to zde dovedeno k dokonalosti a společnost tady Fordovi dělá Sean Connery jako Indyho otec, jehož zapojení do dobrodružného děje je naprosto perfektní a Connery si film téměř krade pro sebe. Přidejme další superlativa v podobě výpravy, scénáře, Williamsovy hudby, akce, humoru a je vymalováno. Indiana Jones je dnes slavnou a nezapomenutelnou klasikou, kterou by měl vidět každý.

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

For Frodo! Málokterý film vás dokáže uhranout jako Návrat krále, čí spíše celá trilogie Pána prstenů. Asi nejoskarovější film vůbec si všechny zlaté sošky zasloužil stoprocentně a před režií Petera Jacksona opravdu klobouk dolů. Naprosto legendární filmy si získaly fanoušky po celém světě a knižní sérii určitě nedělá ostudu. Je to opravdu neskutečné a Lotrovi bude vždy patřit první místo jak mezi filmovými adaptacemi slavných knih, tak i v žánru fantasy, který zvedl na zcela jinou úroveň. Dlouhá a velkolepá cesta byla zakončena Návratem krále, který je podle mě v rámci trilogie nejlepší, ale jen o fous, jelikož předchozí části byly taktéž fantastické. Tohle je skutečně epická podívaná a filmový masterpeace 21. století. Stopáž všech tří filmů je poměrně dlouhá, ale v tomto příběhu není vůbec nic navíc, všechno má své místo a celé to uteče jako voda. Naprosto úžasné obsazení, legendární scény, epické bitvy, dechberoucí výprava a vlastně všechno ostatní je v tomto filmu tak, jak má, a to v nejlepším. Nedovedu si představit, jak lépe by se to dalo natočit. Je taky úžasný ten fakt, že i po tolika letech Pán prstenů vypadá stále velmi dobře a dnešní velkofilmy stále převyšuje jak nic.

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Hoří hovno? Pelíšky jsou dnes jednoznačnou vánoční klasikou a nejlepším českým porevolučním filmem. Snímek od tvůrčího dua Hřebejka a Jarchovského je opravdu plný nezapomenutelných slavných hlášek a vtipných momentů odehrávajících se v době před srpnem 1968 a naprosto přesně vystihuje tehdejší život dvou rozdílných rodin. A zvlášť to ocení hlavně lidé, kteří tuto dobu sami zažili a pamatují si ji. Do nebes tento film vytahují hlavně herci, kteří zde hrají. Má to fantastické obsazení a ať už je to bratrská dvojka Donutila a Polívky nebo nervní válečný veterán Jiří Kodet, všichni jsou až neuvěřitelně vtipní a přesní. A i když jsem tento film viděl už mnohokrát, vždycky mě neskonale baví. Pelíšky jsou určitě vrcholem i tvorby samotného Hřebejka a Jarchovského.

Lví král

Lví král (1994)

Hakuna Matata! I když je pravda, že jsem viděl hodně i lepších animáků, Lví Král je nestárnoucí klasika, která má u mne navrch už jen tím, že jsem stejně jako mnoho dalších na ní vyrůstal. Disney mě Lví Králem a z jeho doby i Tarzanem naprosto dostal a vždycky pro mne bude číslo 1. Má cenu tento film vůbec představovat? Legendární příběh o Simbovi, který musí ve světě najít sám sebe a stát se králem, zábavná dvojka Timon a Pumba, vševědoucí opičák, největší záporák mého dětství Scar nebo symbol moudrého a dobrého krále Mufasa. Nesmím opomenout slavnou hudbu Hanse Zimmera a písničky, které k filmu neodmyslitelně patří a vždycky si je budu s Lvím Králem spojovat, stejně i naopak.

Sedm

Sedm (1995)

What's in the box?! Asi nejlepší kriminální thriller vůbec! Geniální psychopatický vrah a skvělé hlavní postavy Brada Pitta a Morgana Freemana. Tahle dvojice ve svém žánru nemá konkurenci a jejich výkony jsou úžasné. Nejlepší je o tomto filmu vlastně vůbec nic nevědět a nechat se vtáhnou do děje. Celou dobu je tady vynikající temná atmosféra, v rámci scénáře není v žádném případě co vytknout a finále se stalo legendou. Dozajista nejlepší filmový zážitek od Davida Finchera.

Rocky IV

Rocky IV (1985)

In the end I know you'll be the one standing. Rocky Balboa je dnes sportovní legendou a Sylvester Stallone bude s touto rolí vždy spojován, už jen tím, že se díky prvnímu filmu stal slavným. Tuto sérii miluju od dětství, viděl jsem ji několikrát a mnoho scén je pro mne nezapomenutelných. I když mám rád všechny díly série, nejvíce dávám přednost tomu čtvrtému. Rocky IV totiž jako jediný ze série ukázal, jak jinak se může film sportovního žánru natočit a oproti ostatním dílům v něm jde trochu o něco jiného. Rocky se tu totiž má postavit svému největšímu soupeři. Do Ameriky přijíždí ruský šampion Ivan Drago, kterého hrál Dolph Lundgren, a od první scény budí respekt a neporazitelnost. Tentokrát ale nejde jen o poražení dalšího o level těžšího boxera, ale je to osobní bitva skrze Rockyho přítele Apolla Creeda. Čtvrtý Rocky je bravurním příkladem sportovního filmu, ve kterém jde o tvrdou zkoušku. Kromě toho je zde kontrast mezi soupeřícími Spojenými státy a Sovětským svazem. Je to silný zážitek, nechybí nejlepší tréniková montáž série, perfektní hudební doprovod a naprosto epický finální souboj mezi fyzicky nevyrovnanými soupeři.