Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Pohádka

Recenze (1 415)

plakát

Smysl pro tumor (2024) (seriál) 

Vadilo mi herectví Terezy Brodské. Je to vlastně "jen" předělávka belgického originálu. Celá linka s fotografem se mi nelíbila. Je to i dost předvídatelný. A přesto nakonec dávám nadprůměr. Protože to je důležité téma a díky hereckým výkonům Filipa Březiny a Jirky Bartošky.

plakát

Anatomie pádu (2023) 

Na tomhle filmu cením to jak umožňuje interpretovat děje a nejspíš se v tom dost odráží pozorovatelovo pohlaví, pohled na manželství, role ve společnosti atd. Samozřejmě i vynikající herecké výkony. Někdo tu kritizuje teatrálnost žalobce, ale řekl bych, že filmu a tomu soudnímu přelíčení ( a ty já všeobecně ve filmu rád ) dodal potřebnou šťávu. Hlavou se mi ve výsledku mísily dvě základní premisy: in dubio pro reo a ta věta o tom, že vraždící spisovatelka je vždycky zajímavější než sebevražda učitele. No, "rozsoudit" si to musí každý sám nebo pak v diskuzi s kamarády :-). Přišly mi tam ale dvě věci z té kriminalistické linky dost zásadně nedotažené, proto nemůžu dát plný počet. A to ikdyž je tam ještě jedna úroveň vnímání, která mi ve výsledku přijde nejmrazivější - vcítit se do situace a pocitů toho kluka, protože tam je tolik možných motivů... V jeden moment jsem myslel, že to paní režisérka ukončí ještě úderněji, ale to už by bylo na jeden film asi moc.

plakát

Architektura 58–⁠89 (2023) (seriál) 

Taktéž chci pochválit autory za tuhle sérii. Vůbec bych řekl, že chybí větší míra pozornosti architektuře (čest popularizujícím výjimkám jako David Vávra nebo v současnosti Adam Gebrian) a tahle série zaplňuje mezeru. Ovšem z mého pohledu nedostatečně, respektive bych uvítal ještě ucelenější pohled ve stylu "jeden díl - jeden autor" a delší stopáž. Pokud jde o architekturu téhle doby, řekl bych, že je potřeba jí přijít na chuť. Ztělesňuje mi to Thermal, který je v téhle části Varů jako pěst na oko, nemluvě o tom, že kvůli němu padla část historické zástavby. Bez soudruhů nemožná realizace. Ale na druhou stranu je to perla svého druhu, která byla tak propracovaná a vypiplaná! O to víc mrzí jak se s ním v minulých dekádách zacházelo a že se mu původní lesk už nejspíš nevrátí... Ještě jednou díky za tento počin.

plakát

Architektura 58–⁠89 - SIAL. (2023) (epizoda) 

Ještěd je geniální. Do Máje jsem občas jezdil jako malý v 80. a 90. nakupovat, ale nějak mi to k srdci nepřirostlo. Před pár dny jsem šel okolo do kina a zase se to rekonstruuje, tak jsem vlastně zvědav, co se z toho vyloupne... A zazní tu důležitá věta: ty baráky a stavby často vypadají mizerně kvůli nulové nebo minimální údržbě (nikoli z podstaty věci).

plakát

Architektura 58–⁠89 - Věra a Vladimír Machoninovi. Zdeněk Kuna (2023) (epizoda) 

Pro mě asi nejbližší díl, protože jsem měl možnost vyslechnout komentovanou prohlídku Thermalu s vnoučaty Machoninových. Fascinující to bylo v tom do jakého detailu byly hotel a jeho vybavení promyšleny. A zároveň smutné, když už je toho dost nenávratně pryč. Jen sedět v těch vysokých červených židlích je požitek a díky KVIFF jsem si to párktát užil. No a kolem DBK se více či méně taky motám celý život.

plakát

Asteroid City (2023) 

Jak naznačují má starší hodnocení, Wese mám docela rád. Ale tohle šlo úplně mimo mě. Jasně, čupr herci, obrovská stylizace, ozvláštnění divadelním rámováním... Ale hodně málo vtipu ( nebo jsem se prostě nenaladil na stejnou frekvenci ). Doufal jsem, že třeba aspoň hudba to zachrání, ale taky vůbec nic. Už podle zdejšího hodnocení jsem nečekal nic světobornýho, ale že to bude takhle marný, to by mě ani ve snu... Snad se ještě někdy "potkáme".