Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Krimi

Oblíbené seriály (10)

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Vedle Battlestar Galacticy jeden z top sci-fi seriálů. Když dorazil do Česka, ihned mne zaujal. První díl jsem viděl někde v půlce druhé řady, ale opakovali ho tolikrát, že ho znám takřka nazpaměť. Velmi pěkně zpracované náměty cestování na jiné světy, i některé slabší díly, kde se řeší politika, mají své světlé chvilky. Co bych však vytkl je, že úroveň odchodem D. S. Davise a R. D. Andersona šla mírně dolů. Poslední řady už nejsou o souboji doktora Jacksona coby antropofila, pacifisty a lingvisty s druhou stranou mince - s vojákem O'Neillem, ale nakombinovává se to novými postavami a i nepřáteli ve formě Ori. Nicméně zakončení epizodou Unending je tak fenomenální, že se k tomuto seriálu vždy rád vrátím.

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

Za mne jeden z nejlepších sci-fi seriálů vůbec. Dvanáct lidských kolonií (pojmenovaných podle znamení zvěrokruhu) a další kolonie napadnou cyloni – stroje vytvořené lidmi, které se vyvinuli natolik, že vypadají jako lidé (celkem 12 modelů z nichž jeden v seriálu nikdy nebyl) a vzbouřili se. Zbylo jen několik vesmírných lodí v čele se zastaralou Battlestar Galacticou, které se vydávají hledat nový domov – planetu Zemi. V průběhu sérií se postupně odkrývá identita jednotlivých lidských modelů, seriál eskaluje v bitvy mezi lidmi a cylony protkané chvilkovými příměřími, ale najdou se i méně záživné díly, kde se řeší politika. V počátku si oblíbíte nějakého hrdinu, jehož chování o pár dílů později nemůžete ani vystát. Konec seriálu je také fenomenální, poté, co nalezli Zemi zpustošenou, objevila se ve spolupráci se cylony nová, modrá planeta...

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Topseriál tohoto století, který strhává davy? Pak je to Hra o trůny. Seriál, kde si nesmíte moc oblíbit hlavní postavu, protože v dalším díle už to nemusí být hlavní postava, ba nemusí už vůbec žít. Sedm Království Západozemí bojuje o trůn, na který si dělá nárok mladá Daenerys, matka draků. Do těchto soubojů se pomalu vkrádá armáda nemrtvých, přicházející z pustiny za zdí. Zima se blíží... Seriál si i v sedmé řadě drží úroveň a napětí, dokonce poslední dva díly této řady hodnotím jako nejlepší. Divák zde nalezne napětí, dobrodružství, souboje, lásku, fantasy (draci, nemrtví ad.), politiku, intriky, prostě vše, na co si jen vzpomene. Jasných 100 %

Westworld

Westworld (2016)

Seriál mne nadchl. Film jsem neviděl a nemohu srovnávat, ale první řada je velmi pěkně zpracovaná, člověk se seznamuje s parkem a jeho chodem a funkcemi, v posledních dílech nastává zvrat, který vyvrcholí závěrem, se kterým jsem opravdu nepočítal. Druhá řada se již nese v duchu "nové hry" a jde spíše o boj o přežití, kde se ale nadále odkrývají tajemství (kam že se to všechny ženou), co měl Ford v plánu s Arnoldem, ad. Některé díly jsou ale již fádnější a spíše dělají omáčku okolo.

Dr. House

Dr. House (2004)

Prvotřídní seriál z lékařského prostředí, kde sice ne všechny léčené případy jsou reálně léčitelné způsobem, jakým jsou, ale to je vedlejší. Jedná se hlavně o misantropickou postavu Gregoryho House, který svým "Všichni lžou" dává najevo, jaký má na lidi názor. Seriál skončil ještě v čas, kdy i držel úroveň, která dle mého názoru už pomalu upadala, stejně jako jisté, za vlasy přitažené pasáže (závislost na Vicodinu, léčba na psychiatrii poté, co vjel autem Cuddyové do baráku, ad.) I tak velmi pěkné dílo.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Jeden z nej sitcomů poslení doby, který si i na množství svých řad drží určitou úroveň, ačkoliv posldní řady už trochu haprují. Nejsou to Přátelé, přesto se mnohdy zasmějete více či méně inteligentnímu humoru. Každý hlavní hrdina má své komické chyby a mouchy, krom fyziky a vědeckho světa se postupem času rozvíjí i linie vzthaová a do sitcomu přichází ženské postavy. Za mne 100 % i po desáté sérii.

Papírový dům (Netflix verze)

Papírový dům (Netflix verze) (2017)

Nejlepší seriál, jaký jsem za poslední dobu viděl. Dokonale zpracovaný námět a myšlenka, do detailu propracované psychologie a charaktery postav, jejich jednání a vzájemné vazby. Perfektně zahrané role od herců. Napětí v každém díle. Když už má člověk pocit, že je loupež století u svého konce, opět přichází neuvěřitelný zvrat a je to celé jinak. V dalších dílech už si musí profesor pomáhat trochu sám, ale i tak si do konce druhé řady seriál zachovává vynikající atmosféru.

Monty Pythonův létající cirkus

Monty Pythonův létající cirkus (1969)

Naprostá pecka! Od satiry na společnost přes reálné náměty až ad absurdum.Neuvěřitelný styl, bohatost nápadů a propracovanost téměr v každé scéně. Jsou i slabší chvilky, ale kde je nenajdeme, že? Vynechal bych však mnoho náplní ve formě animovaných spotů. Naopak nejlepší scénky, které se mi vryly naprosto dokonale do paměti jsou "I will buy this tobacconist, it is scratched (Hungarian Phrasebook), Ministery of silly walk či Bicycle Repairman. Anglický humor ve své nejlepší podobě.