Reklama

Reklama

Dr. House

(seriál)
Drama / Mysteriózní
USA, (2004–2012), 129 h 31 min (Minutáž: 42–90 min)

Tvůrci:

David Shore

Hrají:

Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(176)

Obsahy(1)

Dr. Greg House s týmem specializovaných mediků léčí pacienty se zvlášť komplikovaným virovým onemocněním. Jeho diagnostické metody jsou jedinečné a když jde o život, je on a jeho tým schopen porušit jakákoliv pravidla. (TV Nova)

Recenze (1 576)

Matty 

všechny recenze uživatele

Tvůrci House zvolili podobný přístup jako tvůrci Kriminálky Las Vegas – tedy co díl, to jeden řešený případ, akorát nejde o vraždy nýbrž o neobvyklé nemoci. A na ty je dr. House expert, ne už tak na vztahy k pacientům, potažmo k lidem obecně. Léčení případů typu „mám empétrojku v konečníku“ považuje za urážku svých schopností, k pacientům přistupuje jako k výrobkům, ze kterých je nutné odstranit závadu a příliš úcty nechová ani ke svým spolupracovníkům. Jeho těžce ironický náhled na život dodává seriálu potřebnou šťávu a právě díky němu jen těžko sklouzne k nezáživné rutině. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

I když je bezpočet dobrých seriálů, Dr. House je jeden z mála, který má osobitost a "reálný" průběh, a i díky velké dávce americké seriálové produkce si dokáže udržet úroveň na které začal. Sarkazmus, rasismus a další druhy nadávek, které by se dali řadit do kategorii ... to je House a i přes velký počet dílů, které jsem již viděl a nepochybně dalších hodně jich ještě uvidím, si u mě House udržel obdiv i stálého fanouška. Ano jedná se o průměrný seriál, který by se dalo i snadno předvídat, ovšem s ohromným potenciálem herců a scénářem, který nenudí nekončícími osobními problémy, jak je u těchto seriálů zvykem a i díky dokonalým hláškám. Popularitu Housovi zařídili neuvěřitelně sarkastické narážky a i když je každý díl ve směs dějově stejný, tak Hugh Laurie dokáže pokaždé zaujmout. Léčení pacientů, je to co většinu doktorů štve. 90% ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dr. House má úžasný potenciál, ale nedokázal mě až tak zaujmout. Jistě, jedná se v mnohém o originální projekt plný neotřelých myšlenek, které ale na druhou stranu utápí v podivném příběhu. Právě děj jednotlivých dílů mi připadá nezajímavý, jakoby vše krom hlavní postavy šlo stranou, a to je veliká škoda, neboť dr. House je úžasná figurka. Někdo tu píše, že se jedná o sarkastického muže, kterému na ničem nezáleží, ale já si nemyslím, že by to byla tak docela pravda. Vždyť tu máme projednou obyčejného člověka, který se nepřetvařuje, ale říká vše co si myslí na rovinu. V dr. Housovi se zrcadlí každý (nebo skoro každý) z náš, no né? ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Nemôžem ho vyhodiť. Ten zmrd je môj najlepší lekár.“ Krívajúci, excentrický, extravagantný, (možno) geniálny, mierne namyslený a tak troška hulvát, ktorému pri pohľade na svoju šéfku ako prvé napadne dojčenie. Svojou rozporuplnou povahou núti kolegov k šialeným nápadom, ktoré občas pripomínajú až sci-fi (fakt). Strhujúce dialógy, kultové hlášky ("Všetci klamú."), výborná práca s postavami a nenapodobiteľne suchý Brit Hugh Laurie vo svojej (zrejme) životnej úlohe. Okrem toho celkovo výborný kasting. Možno to trvalo o nejakú jednu dve série dlhšie, než malo, ale myslím si, že sa tomuto seriálu napriek tomu podarilo udržať si vysoký nadštandard a vôbec by mi nevadilo, ak by sa raz vrátil (koniec je síce uzavretý, ale napriek tomu nie je problém po ňom normálne pokračovať). Niektoré diely boli samozrejme slabšie a trademarky boli miestami až úsmevné (neustále záchrany v poslednej chvíli alebo Dr. House je v koncoch, zrazu sa ocitne v situácii, ktorá s prípadom nijako nesúvisí, osvieti ho a prípad za pár sekúnd vyrieši). ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Když si tak pročítám zdejší komentáře, vidím samá slova jako cynismus, hlášky, boží, zábava, urážky, lékařská detektivka, sarkasmus...ale jedno se pořád opakuje - Dr.House. A právem, jelikož tento netradiční medicínský seriál skutečně stojí na ústřední postavě. V tom máte všichni pravdu. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že "Dr.House" jakožto seriál i jakožto osobnost vidíte jednorozměrně. Pro mě, studenta medicíny (když pominu případy dotažené ad absurdum, které jdou ovšem na ruku zábavnosti, a občasné nesmysly a chyby dokonce ve výslovnosti odborných termínů - natož množství nákladných vyšetření jež si může Houseův tým dovolit provést ), je přístup doktora Gregoryho House nesmírně osvěžující. Doktor House jde prakticky proti všem pravidlům a poučkám, kterými nás zásobují na fakultě a v praxi o tom, jak přistupovat k pacientovi, jak jednat s rodinou, s kolegy lékaři atd. Chová se po 99% času jako zvíře, které v životě neslyšelo o Hippokratově přísaze (a právě to je neskutečně osvěžující)... jenže je tu jedno velké ALE - ve zbylém 1% se skrývají hluboké pravdy a zajímavé myšlenky, kterých si bohužel málokdo mimo obor všimne... "Dr.House" tedy rozhodně není prvoplánovou zábavnou hříčkou o zlém doktorovi - přesto jde o svěží vítr v oblasti doktorských filmů a seriálů, u kterého si báječně odpočinu a pobavím se... Ale dostanu od něj také spoustu podnětů na přemýšlení - proto ve výsledku "Dr.House" nabízí opravdu hodně. ()

Galerie (1 426)

Zajímavosti (1 101)

  • Dustin Hoffman o Hughovi Lauriem (Dr. House) v souvislosti se seriálem pronesl: "Hlas doktora House má ten nejameričtější přízvuk, jaký jsem slyšel. Smekám před Hughem Lauriem a musí to udělat každý, kdo zná jeho skutečný čistý britský akcent." (Perunka1970)
  • Chase (Jesse Spencer), Cameronová (Jennifer Morrison) a Foreman (Omar Epps) se často zabývají zkoumáním vzorků a tkání v laboratoři nebo čekají na výsledky rozborů u přístrojů. Podle lékařů je však tato část zcela smyšlená. Nejenže provádění laboratorních testů vyžaduje speciální vzdělání, ale podléhá také přísným předpisům. Lékař sám ani nesmí provádět většinu testů. V 80. letech otřásaly Amerikou případy, kdy byly laboratorní testy trestuhodně odbývány. Proto byl provoz klinických laboratoří pevně zakotven ve federálním zákonu. (Borrtex)
  • Pôvodne mal mať seriál 9 sérii, avšak Hugh Laurie (Gregory House) nemal na výber a musel dohrať svoju rolu len do 8. série. Dôvodom bol jeho skutočný problém s nohou, ktorý mal kvôli neustálemu krívaniu v seriáli. Dokonca hrozilo, že príde o koleno. (readan)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009

Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce… (více)

Reklama

Reklama