Reklama

Reklama

Dr. House

(seriál)
Drama / Mysteriózní
USA, (2004–2012), 129 h 31 min (Minutáž: 42–90 min)

Tvůrci:

David Shore

Hrají:

Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(176)

Obsahy(1)

Dr. Greg House s týmem specializovaných mediků léčí pacienty se zvlášť komplikovaným virovým onemocněním. Jeho diagnostické metody jsou jedinečné a když jde o život, je on a jeho tým schopen porušit jakákoliv pravidla. (TV Nova)

Recenze (1 576)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak co tu máme? Jeden případ lékařského seriálu, který si jde tak trochu (ale vážně jen trochu) svou vlastní cestou - stojí na jedné ústřední postavě a jejím přístupu k medicíně, za který by ji Hippokrates musel (občas) utřískat holí i s hadem a mezi těmihle momenty možná jen občas lísknout stetoskopem přes nějakou měkkou tkáň. A pak tu je to hlavní, na co ovšem přijdete až po několika dílech - tohle není o medicíně ani o Housovi. Tedy, je, ale není to jen o tom. Je to především o lidech. Takže nedochází k tomu, že, jak jsem se původně mylně domníval (hm, jako bych kopíroval stavbu seriálové epizody:)), nebýt hlášek Hugha Laurieho, máme tu jen jakousi další Pohotovost nebo také niečo, pouze s poněkud exotičtějšími případy...a koho by bavilo sledovat každý týden skupinku doktorů jak tři čtvrtě dílu zírá na tabuli a ptá se "co by to jen mohlo..." Nenene, takhle jednoduché to s Housem není. Ani s osobou, ani se seriálem. 80% PS: Lisa Edelstein...oh my...více takových lékařek v našich ordinacích;) Ale ne v těch v růžové zahradě:P ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a zábavný americký seriál z nemocničního prostředí, kde téměř vše stojí pouze na třech základových kamenech - na cynickém přístupu titulní postavy Dr. Gregory House ke světu, svému povolání, pracovišti, k spolupracovníkům, k pacientům a vlastně i k sobě samému a na jeho zvláštním druhu humoru. Jde o humor lakonický, černý, místy až krutý, který nezná tabu a je nosným pilířem celého seriálu. Tenhle entertainmentový televizní produkt je také překvapivě divácky velmi náročný, a to nejenom na přehršel nesrozumitelného odborného názvosloví, místy komplikované vazby a motivace hrdinů, ale především díky všeobecně náročnému pohledu na svět. Ne nadarmo se jedna z epizod jmenuje Occamova břitva (kdo nemá alespoň mírné povědomí o západní filozofii, ujíždí mu vlak už v názvu...). S tím souvisí třetí pilíř - osvícenský ideál čisté racionality, člověka posuzující svět jen dle zásad logiky, kombinace Sherlocka Holmese a inspektora Columba. Prostě sympatický hrdina a jeho příslovečné sarkastické promluvy, dobré herecké výkony, sice trochu monotónní zápletky (vystavěné vždy podle totožného schématu), ale vždy pečlivě gradované a dobře filmařsky zabalené... Navíc seriál uvozený znělkou od Massive Attack, co víc si jako divák mohu přát... (aby to neuváděla televize Nova, ale tahle překážka se dá naštěstí objet přes zdejší komunikační dálnici...) Série 1 - 3 100%, série 4 70%, série 5 80% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Americký seriál, ve kterém jsou americké jen exteriéry a interiéry, v nichž byl natáčen. Zbytek je ryze britský, a to je jedině dobře. Sarkastický, nevrlý, cynický, morbidní, vtipný, občas zkleslý, ale vždy geniální. To je doktor Gregory House. A House je navíc po dlouhé době seriál, který má i povedený dabing (jen ten Bohdan Tůma by nemusel v každém dílu mluvit jinou nebo více jiných postav). Hugh Laurie je bůh, Martin Stránský polobůh! ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ten seriál mě v zásadě nebaví. Už po sedmi, osmi epizodách se vám zajídá neustále se opakující struktura jednotlivých dílů : pacient se zčista jasne sesype, nikdo neví proč, následují "diferential diagnosis", první diagnóza a léčba, které se prokážou jako špatné - záchvat (křeče, zástava srdce, halucinace), další léčba, další selhání a konečná správná diagnóza, jenž je buď naprosto banální nebo neuvěřitelně exotická; k tomu všemu navíc jako bonus dva, tři odlehčující, malé případy, na kterých si House se svým cynismem smlsne. Čímž se dostávám ke dvěma důvodům, proč s tímto "seriálem, jenž mě v zásadě nebaví" vlastně "ztrácím čas". Hugh Laurie. Gregory House. Na svých mrzáckých bedrech totiž nese ne půlku, ne tři čtvrtiny, ale pro mě rovnou pětadevadesát procent úspěchu seriálu. Herec k nezaplacení. A jméno seriálu je příznačné - tohle je v zásadě one man show. / Čtvrtá série přinesla konečně kýžené oživení... A nemyslím tím jenom Třináctku :) Zvedám o deset. 80% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jak tenhle seriál ohodnotit... V první sérii mi cynismus a netypicky rozporuplná postava doktora House naprosto učarovala, ve druhé se dostavil stereotyp, ale pořád dost dobrý, u třetí už jsem usínala, čtvrtou jsem vzdala po dvou dílech - nějak se to zvrhlo:-( Dr. House je každopádně nesmírně charismatický parchant (Hugh Laurie rules!) a přinejmenším první sérii mohu vřele doporučit. ------- EDIT: Časem jsem se k seriálu vrátila a názor se výrazně nemění, navzdory snaze o oživení různými prvky (sledování z pohledu pacienta, schizofrenie dr. House - do všeho mu pindá protivná ženská atd.), zůstává hlavní problém. Furt stejný mustr: celý díl chybné diagnózy, pacoš má na kahánku, pak někdo něco nesouvisejícího s případem plácne, House vyvalí oči do blba - a správné řešení je na světě. Už se mi přejedla i ta odzbrojující, zlá upřímnost. 71% ()

Galerie (1 426)

Zajímavosti (1 103)

  • Inšpirácia seriálu Sherlockom Holmesom je zvýraznená aj zvukovou podobou mien dvoch hlavných predstaviteľov: Holmes a Watson – House (Hugh Laurie) a Wilson (Robert Sean Leonard). (Autogram)
  • Dr. House (Hugh Laurie) si při vykonávání svých povinností na ambulanci často hraje s přenosnou konzolí. Jedná se o Game Boy Advance SP. Obvykle na ní hraje videohru „Metroid: Zero Mission“, ale z nějakého důvodu s pozměněnými zvuky (včetně hudby) a odlišnou herní náplní („Zero Mission“ například není rozdělena do klasických úrovní, ale její valná většina se odehrává na jediné mapě, kterou hráč musí postupně objevovat a prozkoumávat – série „Metroid“ a „Castlevania“ touto herní náplní položily základy žánru metroidvania). (vojtaruzek)
  • Závislost Gregoryho House (Hugh Laurie) na opiátovém vicodinu je jedním z odkazů na Sherlocka Holmese, jenž byl závislý na kokainu. (CANNIBAL)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009

Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce… (více)

Reklama

Reklama