Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (808)

plakát

Ztracený objevitel Tad a smaragdová deska (2022) 

Mě tedy zaujalo nejvíc to, jak Ramoně celou dobu prosvítají bradavky přes šaty, asi aby si v kině užili i tatínci :-) Vášniví Španělé se nezapřou.

plakát

Hellcats of the Navy (1957) 

Propaganda amerického ponorkového loďstva (film je dokonce uveden samotným admirálem Nimitzem) a jediný Reganův film, kde hrál se svojí (tehdy ještě budoucí) manželkou Nancy. Regan hraje ponorkového kapitána, který během bojových misí musí činit složitá rozhodnutí, kde jde o život posádky, a je v konfliktu se svým zástupcem, který mu tato rozhodnutí vyčítá, protože si plně neuvědomuje tíhu odpovědnosti doléhající na kapitána. Ale pochopí a poučí se.

plakát

Skazheni susidy. Novi istoriyi (2022) 

Slunce, seno a Naši furianti... po ukrajinsku. Film navazuje na komediální trilogii Šílených svateb, jen se místo potomků řeší sousedské spory. Sousedka Oksana si z dovolené přiveze nového manžela, kterým je shodou okolností bývalý spolužák Vasyla Sedeďjuka, který Vasyla ve škole vždy šikanoval a nehodlá s tím přestat. To ovšem dospělý Vasyl těžko snáší a tak naschvály (nejen) mezi sousedy začínají nabírat na obrátkách a to i za účasti dalších členů obou rodin a obyvatel vesnice. Ale Taras zároveň něco skrývá...  Mám pocit, že to původně měl být seriál (aspoň co si pamatuji z TV upoutávek), který ale po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 nebyl odvysílán a následně byl sestříhán do filmové podoby. Edit: jo, existuje to i jako seriál, je na ukrajinském netflixu a na youtube, hodnotím ten; film jsem neviděl

plakát

Invisible Invaders (1959) 

Já vlastně nevím, co k tomu napsat. Cahn točil děsivě špatné filmy, z nichž některé se staly kultovními. Ale co se děje na plátně v Invisible invaders, tomu se rozum vzpírá uvěřit. A přitom všichni herci a herečka jedou v maximálním nasazení a odříkávají i ty nejdebilnější dialogy s naprosto vážnou tváří a do toho jsou náhodně vkládány absurdní scénky jako hokejové utkání a archivní záběry různých katastrof. A ploužící se zombíci. Smích osvobozuje.

plakát

Zabijáci z vesmíru (1954) 

Ajajaj. Ty masky, ty to zabíjejí, tomu se nedá nesmát. Rozhodnutí produkce ušetřit na maskách mimozemšťanů kritizoval už v době natáčení jak šéf trikařů Harry Thomas, tak i představitel hlavní role Peter Graves.

plakát

The Devil's Men (1976) 

Podprůměrné a neuvěřitelně utahané hororové béčko s děsivě nezvládnutými postavami. Cushing nicméně skvělý. Konec je zábavně WTF, ale kvůli těm dvou minutám to asi nemá smysl sledovat. Viděna netflix verze s poškozeným zvukem (doporučuju nahlásit netflixu, ať to začnou řešit).

plakát

Obluda z 20,000 sáhů (1953) 

Základní kámen monster žánru 50. let vznikal původně jako nízkorozpočtová reakce na obnovenou premiéru klasického King Konga a jeho nečekaný úspěch vyvolal vlnu obdobných kousků. Ray Harryhausen poprvé dohlížel na kompletní trikové provedení. Arktický začátek sice slibně navnadil, ale pak se dlouho jen únavně konverzovalo (i když tedy Paula Raymond byla docela šťabajzna), ale naštěstí se to ke konci zase rozjelo, i když poněkud bizarně (ta batysféra!). Ale stejně si to asi budu pamatovat nejlépe jako "film, kde Lee van Cleef zastřelí dinosaura".

plakát

Dovbuš (2023) 

No, je to výrazně lepší než Legenda Karpat, ale to se zas nebylo potřeba tak moc snažit. Spíše než jednolitý děj film podává poněkud překombinovaný slepenec scének z dekonstruované dovbušovské mytologie (a zároveň ironizuje způsob, jakým legendy o Oleksovi mezi lidmi vznikají), flashbacků a příběhu o pomstě. Akce, které je tam tedy požehnaně a je docela povedená, maskuje to, že se ve filmu jinak až tak moc neděje. Z mého pohledu je problém, že film hodně předpokládá, že Dobvuše a legendy okolo aspoň trochu znáte. Neznalým divákům moc nenapomáhá zorientovat se v postavách, dobovém kontexu nebo v tom, proč je zrovna Dovbuš postava hodná pozornosti. Ale jsem rád, že jsem to viděl a že se to dostalo i do české distribuce, byť jsem asi čekal o něco více. Kinosál na Chodově byl nicméně do posledního místa naplněn Ukrajinci a Ukrajinkami, takže své publikum to určitě má.

plakát

Démoni (1985) 

Já jsem zklamán. To není film, ale náhodné seskupení wtf a gore scének. I v kontextu tak specifického žánru, jakým je splatter horor je absence děje a naprosto nesmyslné chování většiny postav v tomto výtvoru do očí bijící. Vlastně mě to chvílemi dost nudilo.

plakát

The Mole People (1956) 

Slabý film s nádechem starosvětského dobrodružství. Vše v něm jede na autopilota, děj je zbytečně natahován, nesmysly bijí do očí a titulní "krtčí lidé" jsou tam nakonec jaksi navíc. Jinak film měl původně úplně jiný konec, ale studio si vyžádalo změnu a závěrečná scéna tak byla dodělána až v dotáčkách.