Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené seriály (10)

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Naprosto super záležitost. Stargate SG1 má 10 řad! To je přes 200 epizod. Navíc má dva celovečerní filmy a dokonce i spin-off seriál, Atlantis, který se dočkal 5 sérií. Tak tímto se moc seriálů chlubit nemůže. Hvězdná brána mě chytla od prvního dílu a doma mám všechny série pěkně pohromadě, takže si je můžu pustit, kdy budu chtít. Už mám tento seriál shlédlý několikrát a pořád mě to neomrzelo. To je způsobeno hned několika faktory. Zaprvé, je to parádní dějová linie, která se rozvíjí a rozplétá a vytváří tak něco, co je více než příběhem. Je to nový vesmír, který si žije vlastním životem a má svou vlastní mytologii. Zadruhé, to je skvělý tým tvůrců a autorů, díky kterým jsou mnohé epizody stejně napínavé a výpravné, jako nejeden Hollywoodský velkofilm. A v neposlední řadě to jsou především vynikající postavy, ať už hlavní nebo vedlejší. Vaše sympatie si získají, ať už svými hrdinskými skutky nebo nezapomenutelnými hláškami.

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Simpsonovi považuju osobně za jeden z nejlepších seriálů vůbec. Snad každý na Světě o této žluté rodince něco ví, i když třeba neviděl jediný díl. Díky tomu, že tento seriál v podstatě nestárne, tak nezáleží na tom jestli se díváte na 2. sérii nebo třeba na 9.. Svou kvalitu si drží již 20 let a stále má co říct tím svým vlastním humorným způsoben. Co ovšem Simpsonovi posunuje ještě dál je vynikající český dabing. Většinou nedám na originální znění dopustit, ale v případě Simpsonů to neplatí. V originále totiž hlasy např. Marge nebo Barta zní velice zvláštně a moc se mi tam nelíbí.

Jak jsem poznal vaši matku

Jak jsem poznal vaši matku (2005)

Ani nevím proč, ale seriálu Jak jsem poznal vaši matku jsem se dlouhou dobu vyhýbal. Nedávno jsem se ale rozhodl, že mu přece jen dám šanci. Nedávno znamená tak 2 týdny zpátky. Za tu dobu jsem zhltnul 5 a 1/2 série neboli všechny díly, co zatím jsou. Do toho jsem samozřejmě měl i jiné aktivity jako chození do práce a spánek, ale HIMYM mě prostě dostal a pokud jsem něměl svou denní dávku, tak bylo zle. Všechny díly jsem viděl na internetu v originále, takže nemůžu posoudit kvalitu dabing (například u Přátel byl dabing parádní), ale v HIMYM je tolik vtipů a narážek, které se dají jen velmi těžce přeložit. Když jsem už zmínil Přátele, tak se zde přímo nabízí srovnání těchto dvou seriálů a HIMYM z tohoto srovnání vychází s vyznamenáním. Oba seriály jsou kvalitativně na velmi podobné úrovni a nebojím se říct, že Jak jsem poznal vaši matku jsou v některých kategoriích dokonce lepší. Nehledě na to, jak jsou Přátelé skvělí, tak mi postupem času nebo opětovným shlédnutím přišli některé momenty nebo chování postav už trochu trapné. Momentálně jsem ve stádiu odvykací terapie protože musím čekat na další díl celý týden :(( Zkrátka a jednoduše Jak jsem poznal vaši matku je LEGEN víte co příjde teď DARY.

Hvězdná brána: Atlantida

Hvězdná brána: Atlantida (2004)

SGA by se dalo přirovnat k vašemu druhému koupenému autu. Nevíte moc co očekávat, ze začátku se s ním snažíte sžít a časem si na ně zvyknete a oblíbíte si ho. A ikdyž může být v nějakých ohledech třeba i lepší, pořád to není to první auto. Touto metaforou jsem se vám pokusil přiblížit své pocity k SG Atlantis. Je jiná než SG1, v něcem horší, v něčem lepší, ale SG1 tu prostě byla první. I tak jsem se ale u Atlantis královsky bavil. Joe Flanigan v roli majora Sheparda skvěle zastupuje za plk. O'Neilla a David Hewlett je jako dr. Rodney MacKay perfektní. Navíc pro českého diváka je v Atlantis jeden krásný bonus. Čeština je zde totiž po angličtině asi nejvíce používaný jazyk a to díky postavě českého vědce Radka Zelenky, kterého hraje David Nykl (doporučuju: http://www.youtube.com/watch?v=rzj90p338M8). Škoda že byl seriál po 5. řadě ukončen. Snad co nevydět dorazí slibovaný celovečerní film, který by měl být důstojným zakončením tohoto skvělého spin-offu.

Firefly

Firefly (2002)

Já osobně považuju za výhodu, že jsem si velice oblíbil film Serenity, který vlastně na tento seriál navazuje. Bylo to velice kvalitní sci-fi s vynikajícím příběhem, dobrými efekty a parádními postavami (škoda, že takových není víc). Následně jsem se tedy konečně rozhodl sehnat si i původní Firefly a musím říct, že pro takové dílo není škoda jakékoliv (přijatelné) investice. Tento pouze 14ti dílný seriál se stal kultovním v americe, ale bohužel u nás je prakticky neznámý, což je velká škoda. Narozdíl od zaběhnutých "faktů" Star treku nebo Star wars, se zde totiž jedná o prostředí s čistě lidským obsazením. Zkrátka lidé kolonizovali vesmír a o nějakých mimozemšťanech tady neuslyšíte ani slovo. Dále je sice pravda, že všichni mluví anglicky, ale druhá hlavní řeč je zde čínština, která i v současnosti hraje stále důležitější roli. Žánr sci-fi miluju a v tomto případě to byla láska po prvním shlédnutí.

Přátelé

Přátelé (1994)

Od první až do poslední série si Přátelé drží laťku kvality velmi vysoko a i díky tomu jsou jedním z mých nejoblíbenějších seriálů.

Dexter

Dexter (2006)

Dexter je tak trochu jiný, unikátní a brilantní seriál. Kde jinde můžeme sledovat masového vraha v akci? Možná v Myšlenkách zločnce, ale tam by určitě nikdo z nás těm vrahům nefandil. Jak už jsem říkal Dexter Morgan je jiný. Ano, zabijí lidi, ale jen ty kteří si to opravdu zaslouží, má totiž svá pravidla a zásady. Navíc díky tomu, že pracuje na oddělení vražd u Miamské policie, dokáže být vždy o krok napřed před případnýmy pronásledovateli.

Útěk z vězení

Útěk z vězení (2005)

Spousta lidí tvrdí, že po první řadě už to není ten pravý Prison Break. Já si naopak myslím, že právě útěkem z nápravného zařízení Fox River na konci 1. řady se seriál pořádně rozjíždí. Velký podíl na tom má postava agenta Alexe Mahona, kterého hraje vynikající William Fichtner. Už nejde jen o to dostat se ven z vězení, ale zůstat na svobodě a hlavně přežít. Prison Break si mě získal především svými skvěle vypracovanými postavami a dějem, který je plný zvratů a napětí. Doufám jen, že si tuto laťku udrží i v následujících sériích.

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

Musím se přiznat, že o tomto seriálu jsem něvěděl vůbec nic. Začal jsem se tedy na něj dívat s čistou hlavou a naprosto mě to pohltilo. Sci-fi je můj oblíbený žánr a toto je navíc něco, co se jen tak nevidí. Oproti takovým světům jako například Starwars, Startrek nebo Stargate, nám toto sci-fi ukazuje vesmír obydlený jen lidmi (a jejich výtvory). Žádné lasery, štíty, mimozemšťani ani žádné nadpřirozené schopnosti. Je to to nejrealističtější sci-fi jaké jsem kdy viděl. Samotný příběh je skvělý - putování zbytku lidstva při hledání nového domova. Nepřátelé nejsou ukázáni jen jako hloupé vraždící stroje. Mají své vlastní zásady a pocity. Výběr herců je skvělý. Postavy potkávají časté zvraty a každý sympaťák se může občas projevit jako zloduch a naopak (u mě je vyjímka dr. Baltar - ten mi nebyl sympatický nikdy). Hudba je zde jako jedno z největších kladů a vizuální efekty jsou na velice dobré úrovni. Obvzlášť bitvy jsem si přímo užíval. Mají v sobě nádech klasických námořních a ponorkových bitev. Batllestar Galactica je skvělý seriál a pro milovníky sci-fi je to jasná volba. *** Po opětovném shlédnutí musím jít s hodnocením o jednu hvězdu dolů. Mám k tomu několik důvodů, například poslední série mi přijde přeplácaná různýma zvratama a celkově je postavená na hlavu. Co mi ale vadilo nejvíc bylo, co dokázali tvůrci udělat s vývojem postav. Některé jakoby uplně zapoměly, jak se chovaly celý seriál a otočily jestli ne o 180 stupňů, tak minimálně o 90. ***

Ally McBealová

Ally McBealová (1997)

Už jsem viděl mnoho dílů tohoto skvělého seriálu včetně poslední série, ale první ještě nikdy. V současné době to napravuju a dívám se jak zběsilý a strašně mě to baví. Bál jsem se, že bez Ling (má oblíbená postava) to nebude ono, ale to byl omyl. Tech 40 minut, co má jedna epizoda, tak nějak uplyne a mě to ani nepřijde. Pro nekteré herce je zkrátka pojem "životní role" opravdu ušitá na míru. Calistu Flockhart bych si asi opavdu nedokázal představit jinak, než jako tuhle trhlou právničku.