Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (694)

plakát

Whitechapel (2009) (seriál) 

I. Season: Episode 1.: funguje to na stejném triku jako Sherlock a ačkoliv to nemá takový drajv jako S. je to prostě atmosferická pecka, která vás nutí koukat, koukat a koukat, protože to obsahuje takovou atmosféru, která by se dala krájet, čemuž dopomáhá i hustý soundtrack. Hlavní hrdina je sympaťák, co si musí svoje místo pod sluncem tedy na stanici vybojovat. A je tu krásně vidět kontrast mezi sterým a mladým poldou a jejich metodami. ____Episode 2.: ještě mrazivější než předchozí díl. Případ je stále zapeklitější a zapeklitější a vrah se jeví skutečně rafinovaný. I vývoj postav je patrný, na Chandlerovi je jasně patrné, že se odpoutává od kasty a začíná víc chytat návyky svých kolegů. Mimochodem, ten konec je fakt špica.____ Episode 3.: opět se potvrzuje to, že vrah je po celou dobu na scéně, ale není na něj soustředěna moc velká pozornost. Trojka má brutální tempo a příběh pak na samém konci graduje a končí úžasným finále. Britové se nemají fakt za co stydět protože stvořili další úchvatný seriál, kterým dokazují, že leckterá americká díla strčí s přehledem do kapsy a nepotřebují na to 8 řad a že si s klidem vystačí se třemi díly. Má sympatické postavy, skvělé herce, mrazivou atmosféru, perfektního záporáka a zápletku, kterou mu může závidět leckterá detektivka.____ II.Season:

plakát

Sociální síť (2010) 

Ze všech Finecherových filmů se mi tenhle zatím líbil nejvíc. Je to asi způsobeno tím, že není tak odtažitý a chladný jako ty předchozí, ačkoliv Fincheruv rukopis se tu rozhodně nezapře. Svým způsobem je to hodně, hodně mrazivé, když člověk zjistí, jak vznikla oblíbená sociální síť, kterou dnes používá téměř každý obyvatel na planetě. Je to hodně mrazivé, protože ukazuje, co velký balík peněz udělá s člověkem a jak ho dokáže ovlivnit a změnit. Hodně se mi líbil způsob, jakým je to celé vyprávěno - to jak se děj v kanclu (v budoucnosti) střídá s děním v minulosti, kde se popisuje vznik celé téhle mánie a její pozadí. A rozhodně je to taky skvěle obsažené - Jesse Eisenberg je mladý kluk posedlý počítačem, internetem a život kolem moc nevnímá a žije ve svém vlastním světě; Justin Timberlake je slizoun a našeptávač k pohledání, co se snaží využít jednoho naivního kloučka ve svůj prospěch a je po zásluze odměněn a Andrew Garfield (který se mi z celého obsazení zamlouval nejvíc a věřím, že roli Spider-Mana zmákne na výbornou) je pak úplným opakem Eisenbergovy postavy - tedy hodným mladíkem, co vnímá realitu až moc dobře a na svou dobrosrdečnost dojede. Prostě tohle se musí líbit každému, komu se líbí Facebook a dobrá filmařina.

plakát

Srdečné pozdravy z Ruska (1963) 

Nechápu, proč se mi tenhle díl dřív nelíbil, když je to tak skvělá jízda. Connery sice nemá tupé, ale v roli 007 je jednoduše perfektní. Sice ještě nemá super káru, ale stylový kufr, který by mu záviděl leckterý podomní prodavač vysavačů, se taky počít. Navíc Daniela Bianchi je jako Táňa fakt kost, kterou by mu záviděl i Tony Stark. Zápletka je pak o něco komplikovanější než u Dr. No, mnohem víc se tu cestuje, což je zásluha většího rozpočtu. Akčních scén tu sice není moc, ale když už na ně dojde, tak stojí za to. Konkrétně ta v cikánském ležení a ve vlaku byly asi nejlepší. Druhá zmíněná mi v něčem připomněla Bournovky. I tady lze najít pár podobností mezi CR & QoS - zejména v tom, že 007 ještě pořád není ten uhlazený frajer s technickými hračkami, ale agent, co se musí spolehnout hlavně na svoje schopnosti a snadno se při tom zašpiní. A pokud mi u Dr. No přišel hudební doprovod chudý, pak mi to tady John Barry bohatě vynahradil, protože stvořil super akční doprovod, ale hlavně milostné téma, které vychází přímo z titulního songu.

plakát

Dr. No (1962) 

Jakmile Sean Connery s cigaretou v koutku u karetního stolu tvrďáckým hlasem vysloví: "Bond. James Bond" zamrazilo mě v zádech, jako tenkrát, když jsem tuhle bondovku viděl poprvé. Jasně - 007 netrousí hlášky ani není za elegána, nemá tu takový hračky jako v dalších dílech, ani nejezdí v super káře, která má navíc kulomet a musí se spolehnout jen na svoje schopnosti. A na druhé straně nechybí další nezbytné propriety jako Walter PPK, vodka s martiny protřepat nemíchat a krásná děva po boku - čímž mi hodně připomněl dvě nejnovější bondovky s Craigem. Až na to finále je to pořád super biják okořeněný detektivkou, který nenudí.

plakát

Vrah ve mně (2010) 

úžasný film, co se odehrává na klidném maloměstě, hraje tam plno starých songů a kde hlavně vyniká Casey Affleck jako totální magor, co buď ve chvílích volna hraje na piáno nebo zmlátí ženskou. Několik scén se Simonem "Mentalistou" Bakerem, který hrál detektiva, taky potěšilo. Mimochodem, už dlouho se mi nestalo, abych byl v celém kině úplně sám.

plakát

Dech života (1987) 

I po těch letech je to pořád špicoidní bondovka a neuvěřitelný náser. Bond má po boku pěknou ženskou a hlavně jezdí ve skvělý káře, o kterou tradičně přijde. Dalton je tentokrát o trochu větší drsňák než jeho předchůdci (asi druhý největší od dob tatíčka Conneryho). Veterán John Glen se nemusí na sesli vůbec za nic stydět, ačkoliv ta závěrečná scéna na letišti byla kapku nudnější. Jenže si reputaci napraví následně ve vzduchu, když si nejdřív Bond odřízne tkaničku ("Dostal kopačky" :-) a pak seskočí v auťáku a James pronese další famózní hlášku o oblíbené restauraci. John Barry pak složil pravděpodobně nejlepší soundtrack staré bondovské éry. Aby ne, když byl jeho poslední a chtěl odejít se vší parádou, což se mu fakt povedlo. Mimochodem - dřív jsem si nevšiml, že ten chlápek kydlí svoje oběti pomocí sluchátek. Ps: během "mise" v Tangeru jsem si vzpomněl na Bourna. Zajímalo by mě, jestli se Gillroy při psaní Ultimáta lehce inspiroval a nebo to je jen čistá shoda náhod.

plakát

Veřejný nepřítel (1931) 

Praotec gangsterského filmu, obsahující tolik motivů, jenž využily další následovníci, že to snad ani nelze spočítat. I po tolika letech se Veřejný nepřítel nemá za co stydět a s noblesou může okouzlovat řady dalších diváků tak, jako se mu to povedlo se mnou. I přes pomalejší tempo je to úžasná pecka a to především díky Jamesi Cagneymu, kterému stačily dva filmy na to, aby se vypracoval mezi mé nejoblíbenější herce. A v některých chvílích mi neuvěřitelně připomínal Jacka Nicholsona. Mimochodem - ten konec je jedním z nejlepších konců, jaké jsem zatím ve filmu viděl

plakát

Hříšní andělé (1938) 

Rychlé tempo, příběh, špetka moralizování, dobře napsané dialogy a nezapomenutelný frajerJames Cagney v roli hrdiny všech mladých delikventů dělají z filmu nezapomenutelnou filmovou pecku. Nejlepší scény____ basket; kancl; naháněčka; pochod na míli. Mimochodem vidět Humphrey Bogarta jako záporáka bylo fakt zajímavé.

plakát

Impérium - Mafie v Atlantic City (2010) (seriál) 

Dokonalý retro seriál, který mě bez nejmenších problémů přenesl do doby, v níž se odehrává. Plejáda skvěle zahraných postav, promakaný příběh, vztahové peripetie, hudba a mnoho dalšího dělá z Boardwalk Empire špičkou v současné seriálové produkci. Konec ukazuje, že druhá série je jistá a já doufám, že to bude co nejdřív, protože tohle je prostě a jednoduše droga s jediným nedostatkem - 12 dílů... A abych nezapomněl, Steve Buscemi je pro mě novým ztělesněním pojmu mafián.

plakát

„Marečku, podejte mi pero!“ (1976) 

Potěšil jste mě, Marečku, a i já vás potěším krásnými pěti hvězdičkami, protože jste prostě nezapomenutelný