Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (1 576)

plakát

She (1925) 

Režie: Leander de Cordova. Četl jsem kdysi tento senzační dobrodružný román v stařičkém překladu, který byl možná tak starý jak tato adaptace, což vhodně koresponduje s tou vážnou naivitou a teatrálností tohoto zpracování. Ale podzemní scény i scény na kašírovaných skalách jsou přes všechny technické nedokonalosti obrazově působivé a dokonce občas i monumentální a napínavé. Asi to není pro každého, ale mně se to líbilo.

plakát

Don Quichotte (1933) 

Ten román je tak rozsáhlý a má tolik linek vyprávění, že je nezfilmovatelný, takže každý takový pokus je předem odsouzen k tomu, aby udělal jen jakýsi výběr. Tento výběr není špatný a zcela samozřejmě se sousttedí jen na pár hlavních motivů z hlavní linky románu. Ale je to pokus, který se s tím předeslaným úskalím popasoval vcelku dobře. Slavný zpěvák F. Šaljapin vypadá opravdu jako by vyskočil z ilustrací Gustava Doré, což se dá říci i o představiteli Sancha. A kupodivu vůbec nevadí ani ty pěvěcké vložky hlavního hrdiny (vlastně je to pradávný muzikál). A konec je dojímavý.

plakát

Ride the Wild Surf (1964) 

Tak děj je předvídatelný natolik, že v porovnání s ním i běžný bakalářský příběh vypadá jako výkon scénaristické rafinovanosti. Navíc všichni zde hrající vypadají jako by si do filmu jen odskočili z natáčení nějaké rozjuchané reklamy na coca-colu, všichni mají zařivé úsměvy a zřejmě snížený intelekt. Takže jediným kladem jsou zde zde ty reálné záběry ze surfování. Ty jsou opravdu pěkné, ale celý film nevytrhnou.

plakát

13. komnata - 13. komnata Jana Spáleného (2013) (epizoda) 

Dokument svým zpracováním tuctový, ale to mi v tomto případě zase až tak nevadilo, neb hudbu J. Spáleného mám rád. Naštěstí se k tomu blues a jazzu, co hraje, jeho zborcený hlas hodí. A vzpomínám i na jeho rozhlasový pořad Černobílá mozaika, který byl svým způsobem ideální.

plakát

Oni žijí! (1988) 

V hávu pokleslého béčkového akčního filmu je zde podaná alegorie a kritika nynějšího systému, za kterou by se nemusel stydět žádný levičák, zvláště, když "spasitelem" je zde hrdina dělnické třídy. Elity zrazující za procenta zisku celou společnost, zde stávají se vskutku ne-lidskými. Ale vidím-li v dopravních prostředcích a restauracích zvláště omladinu, ana zírá upřeně do zářících placek, řekl bych, že varování zůstalo oslyšeno.

plakát

Das Schicksal derer von Habsburg (1928) 

Dobový pokus o popis zániku a pádu Rakouské říše od skandálu koruního prince Rudolfa, přes morganatickou svatbu Franze Ferdinanda, smrt Františka Josefa po marné pokusy zachránit nezachranitelné Karla I. Dle tohoto dílka by měly citová hnutí elity větší vliv na dějiny než objektivní historické události. Těch nyvých pohledů Rudolfových, který je zde náležitě dle dobového ideálu zkrásněn, a Mary Vetserové... Těch temných zákulisních intrik.... Prostě, takový bulvár z nejlepší společnosti. Snímek zajímavý asi jen z hlediska filmové historie.

plakát

Africa addio (1966) 

Tohle samozřejmě žádný normální dokument není, je to pseudodokument v žánru mondo film. Prostě senzační šlak, zde soustředěný na zabíjení zvířat lidmi a lidí lidmi. V své době jistě šokující, ale od těch dob jsme si už na ledacos zvykli, pokud nezabíjejí nás. To je ten pokrok.

plakát

The Face of Eve (1968) 

Když jeden akceptuje všechny ty vždy hladce oholené a depilované Tarzany, proč neakceptovat tarzanku, která jako by vyskočila z barevné lesklé obálky Playboye, tedy odbarvenou, načesanou, s mejkapem a v apartních kožených bikinách . Rozkošně připitomělý film, kde všichni srandovně přehrávají. Náš krajan Herbet Lom hraje zde standardizovaného záporáka a k celkově kýčovitému charakteru filmu snaživě přispívá. Jako parodie to ale není tak zlé.

plakát

Karibští piráti (1942) 

Po dramatickém začátku se scénou ztrostkotání nastane naparfémovaná nudná více jak půlhodina plna tokání, plkání, nyvých pohledů, předvádění barvitých rób a mužných postojů. Málem se tak zabil celý film, ale druhá půle leccos zachraňuje. Scény na moři v mlžném oparu jsou okouzlující, některé jsou očividně inspirované obrazy. A podvodní scény jsou napínavé a skvěle vyvedené včetně souboje s obří chobotnicí (mám ty staré trikové scény rád). Technicolor celému filmu dodává nostalgické kouzlo.

plakát

Victoria (1979) 

Mohl by to být pandán k Widerbergovu filmu Elvíra Madiganová, neb i zde jde o lásku, které nepřeje třídní rozdělení společnosti. Jistě, je to námět jak na červenou knihovnu, ale je podán netuctově, citlivě. Pomáhá mu krásná kamera, která občas kouzlí pomalu impresionistické obrazy, perfektní dobové kostýmy a pro mne i půvab hlavní hrdinky. Slabé, ale čtyři hvězdy.