Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (127)

plakát

Hardcore Henry (2015) 

Splněnej sen. Už když jsem před několika lety viděl původní video Bad Motherfucker, říkal jsem si, jak by z toho byl naprosto parádní film. Stejně tak u nepříliš povedenýho DOOMa mi bylo líto, že kulervoucí first person scéna trvá jen chvíli. Hustokrutopřísný jatka, některý "akční" filmy proti Hardcore Henrymu působí jako plácání báboviček na pískovišti. EZ.

plakát

Očista (2013) 

Těšil jsem se, protože jsem námět považoval za zajímavý nápad. Bohužel ve výsledku z něj tvůrci nic nevytěžili, a je to škoda. Samotný koncept the Purge má dost potenciálu, ale tady se bohužel dostává na vedlejší kolej, protože se celé dění časem zvrhne v hru na babu v neosvětleném domě a následný masakr. Naháněčka po domě je místy dost nudná, až otravná, často se nedaří udržet napětí. Navíc se úplně všechny postavy po celou stopáž chovají naprosto nelogicky, až debilně (rodinka se navzájem hledá v domě a když už se najdou, tak někdo z nich naprosto nesmyslně někam odejde, aby ho opět mohli hledat a tak narazili na něco dalšího a aby rádoby gradovalo napětí). Taky mám pocit, že jsem už dlouho neviděl film, který by byl plnější klišé, naprosto očekávaných zvratů a vlastně očekávaného naprosto všeho (a, co je horší, i "lekací" momenty jsou jasné nějakou dobu předem, takže jsem místo nadskakování ze sedačky facepalmoval). No a samozřejmě, jak jinak, když už se někdo napřahuje k smrtelnému úderu, přichází záchrana. Padouši jsou tupci na úrovni AI z her devadesátých let. Není mi úplně jasné, do jaké míry může za vše zmíněné na dnešní poměry miniaturní rozpočet (co si budeme povídat, je vidět, jak se šetřilo), ale i tak se to dalo natočit o dost lépe. Těšil jsem se, stálo to za prd. Nebrat.

plakát

Snílci (2003) 

Nehorázná hovadina. Morální "dilemata" a rozhovory mezi hlavními aktéry víceméně o ničem (nebo se mi to "něco" minimálně nepodařilo odhalit, ačkoliv to možná byl záměr). Zábava a vtipnost absolutně nulová. Sexuální scény (kterých je docela dost) jsou nezajímavé a samoúčelné, a přitom jsou označovány za jednu z hlavních "deviz" tohohle snímku. Eva Green se mi ani trochu nelíbí. Nějaký hlubší přesah tady taky moc není, ačkoliv se tak film tváří (demonstrace a nepokoje, občasné politické vsuvky). Český dabing je otravný a nekvalitní. Tfuj.

plakát

The Wire - Špína Baltimoru (2002) (seriál) 

Velmi kvalitní seriál a, jak poukázali již jiní, neskutečně komplexní mozaika o společnosti, politice, korupci, morálce a zločinu ve všech jeho podobách. V mých očích jsou nejlepší 2. a 3. série, nicméně tvůrcům se podařilo udržet laťku kvality hodně vysoko po celou dobu. 2. série mě zasáhla asi nejvíc, přišla mi emočně nejvypjatější (a s rozuzlením hodným antické tragédie), navíc se jako liché ukázaly mé obavy, že se tvůrcům nepodaří po skvělém začátku udržet tempo. Na 3. sérii oceňuji především ochotu autorů zabývat se do hloubky otázkou, jestli je legalizace drog možným řešením. Super je, že nesklouzávají ke zjednodušením a nechávají ve výsledku diváka, aby si vybral. Celým seriálem se proplétá neskutečně syrová atmosféra - prostě naprosté obnažení reality bez příkras. Díky tomu se občas jedná o docela depresivní podívanou, nicméně díky za ni! Shieeeeeeeeeeeeeeeeeet!

plakát

Gangy New Yorku (2002) 

Před puštěním Gangs of New York jsem nečetl obsah, protože jsem se chtěl vyvarovat spoilerů a pořádně si film užít. Podle názvu jsem si říkal, že by to mohlo být něco ve stylu The Departed, "... vždyť to přece taky natočil Scorsese, žejo." Asi si umíte představit ten "Dafuq?" moment během prvních několika minut, když se zjevil Liam někde v jeskyni s krucifixem - tipoval jsem to na středověkou Anglii a začal usilovně přemýšlet nad tím, jestli jsem nepustil něco jinýho :). Moc se nevyjasnilo ani při pochodu Liamova kmene mrtvýho králíka (nebo jak se jmenovali) na bojiště. Docvaklo mi to až po chvíli. Sice mi téma není nejbližší, ale to mě neodradilo od sledování. Natočený je to dobře, o tom žádná, ale jinak je to naprosto příšerná slátanina s neúměrnou délkou. Tvůrci dohromady splácali osobní pomstu, love story, občanskou válku, přistěhovalectví, zrod americké demokracie, pouliční bouře v New Yorku (atd., atd.) a výsledek je taková... no... rozplizlá kejda, která se příšerně táhne. Nemůžu si pomoct, ale po většinu filmu se mi vybavoval Vodní svět, asi kvůli velkoleposti výpravy. Tohle je sice kvalitativně lepší, ale nuda podobná. Slušná byla sekvence na začátku a pak promlouvající Daniel Day-Lewis zahalený do americké vlajky. Soundtrack taky ušel.

plakát

Zlo mezi námi (2003) 

Po zhlédnutí jsem plný dojmů. Vyzdvihl bych hlavně celkovou atmosféru, která je hodně syrová a po celou dobu jsem měl tíživý pocit, že "se stane něco špatného". Líbil se mi herecký výkon Andrease Wilsona - ten potlačovaný hněv, zoufalství, ale zároveň nezdolnost... Dobrý pocit jsem měl i ze soundtracku, který vždy "přitlačil na pilu" ve správný moment. Možná by mě trochu víc potěšilo nějaké syrovější vyvrcholení a poslední scéna mi přišla navíc, ale to jsou spíš detaily. Homo homini lupus.

plakát

Sinsegye (2013) 

Slovy Chiefa Kanga: "What a twist." (i když se to dalo čekat). Děsně mě fascinujou takový ty asijský bitky, kde je spousta lidí s různejma nožema, mečema, tyčema a bůhví čím, ale nestřílí se (snad není moc velkej spoiler, když prozradím, že v tomhle filmu taková je). Protože mi to vrtalo hlavou, tak jsem hledal - podle všeho má Jižní Korea jednu z nejpřísnějších politik držení zbraní na celém světě, zbraň prý běžně nenosí ani značná část policejního sboru. Takže se člověk i něco zajímavého dozví :).

plakát

Expendables: Postradatelní (2010) 

Retro akční supernářez. Tohle já můžu, akorát místy mi přišlo, že některé triky se úplně nepovedly. "Kvalitu" zápletky asi nemá cenu moc hodnotit, akce je parádní, hlášky taky. Podle mě lepší než dvojka.

plakát

Lovec policajtů (2001) 

Mně to teda přijde hodně mizerné. Seagal tady působí dost směšně, už vypadá a pohybuje se spíš jako taťka s pivním mozolem než akční hrdina. Navíc to jeho běhání s mini-pistolkou působí trapně, i když minimálně v úvodní akční scéně na mostě ta pistolka střílí s kadencí samopalu, a to bez přebíjení (WTF?!). Mimochodem, aniž bych si film zastavoval a hledal mouchy, tak je právě při scéně na mostě vidět, jak v předním vozidle při výbuchu sedí plastoví panáci s navlečenou parukou. Divím se, že to tvůrce nijak netrápilo. Samotné výbuchy jsou ve stylu "kdykoliv auto do něčeho narazí, může okamžitě bouchnout" prostě takovej ten devadesátkovej styl, což taky nepůsobí dvakrát dobře. Když padouch vystřílí zásobník na dveře auta, kde sedí Seagal, kulky skrz neprojdou, akorát po sobě v autě zanechají díru (další WTF?!). Zápletka je dost slabá, dialogy místy až debilní "Jo, já jsem byl taky ve Vietnamu!". Jinak Steven klasicky hrát neumí, nenaučil se to a asi ani nenaučí, někde jsem narazil na jeho přezdívku "Stoneface", která dost sedí. K dobru ale musím tomuhle dílku přiznat, že je to místy docela sranda. Sice ne po celou dobu, ale některý postavy a repliky pobaví. Taky palec nahoru Seagalovi, že si ze sebe dokáže udělat srandu (když se kvůli panděru nevejde do židle se stolečkem). Oproti jeho ostatním "perlám" to je sice o něco lepší, ale to nic moc neznamená. Musím přestat koukat na každou srágoru, na kterou narazím a která má ještě slušný hodnocení na CSFD...