Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (455)

plakát

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů (1983) 

Závěrečný díl hvězdných válek jako by nevěděl, zda má být spíš vážný nebo komický. SW nikdy nebyly vyloženě vážné, ale zde je tento spor doveden takřka do absurdna. Trochu víc soudržnosti by tedy rozhodně neškodilo. Opět se ale potvrdil výborný vkus na lokace a ještě promakanější efekty než v pětce. Bohužel, zakončení série by mohlo být i o poznání důstojnější.

plakát

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) 

O chlup lepší než první díl. Ačkoliv je příběh prostě naivní pohádka, jedno se filmu rozhodně nedá upřít. Je to smysl pro vyhmátnutí vynikajícího prostředí. K ještě lepší atmosféře pak přispívá i na svoji dobu skvělé vizuální zpracování, protože efekty jsou na třicet let starý film takřka dokonalé...

plakát

Život Briana (1979) 

Když už za nic jiného, tak minimálně za absurdně povzbudivý konec v duchu písně "Always Look on the Bright Side of Life" si tenhle film těch pět hvězdiček zaslouží.

plakát

Hadi v letadle (2006) odpad!

Nečekal jsem nic a i tak jsem byl zklamán. Po zhlédnutí Hadů v letadle se do mysli neodbytně vkrádá myšlenka "větší hovadinu jsem v životě neviděl" a nutno podotknout, že ta myšlenka není vůbec zcestná... Film je doslova dementní a opravdu přemýšlím, kdy jsem naposledy viděl takovou snůšku zhovadilostí po kupě (konkurovat by mohl snad jedině Pterodaktyl). Od úvodní zápletky, přes totálně vygumovaný pokus o "atentát" až po onu trapnou americkost na každém kroku - cool playstation jako nejlepší průprava pro přistání s jumbo jetem, überfízl a Ferda Mravenec v jednom Samuel L. Jackson, tradiční chcípnutí všech nesympatických postav, závěrečná happy end seznamka s nezbytnou výměnou telefonních čísel. Co mě ale dostalo nejvíc byla hláška o "národním středisku pro jedy", to bych šel do kolen (v případě, že bych náhodou stál). Opravdu mě nenapadá jediná pozitivní věc, za kterou by si film zasloužil aspoň jednu jedinou hvězdičku. Odpad.

plakát

Veřejní nepřátelé (2009) 

Nakonec dám čtyři, i když jsem váhal, jestli by nestačily tři. Film doplácí hlavně na svoji délku. Akční přestřelky jsou fajn, ale místy Veřejní nepřátelé klopýtají díky vysloveně nudným pasážím. Po sestříhání na hodinu a půl by to mohla být vpravdě povedená gangsterka. Takhle je to pořád slušné, ale vzhledem k celkové rozbředlosti nijak ohromující. A ani výborná hudba to nezachrání.

plakát

Motýlek (1973) 

Film je o nezdolné touze po svobodě, která je bohužel místy trochu upozaděná rozvleklou až natahovanou stopáží.

plakát

Avatar: Stvoření Pandory (2010) (TV film) 

Myslím, že by to chtělo méně sebestředné chvály a více náhledů do zákulisí. I tak je to ale jako doplněk k filmu slušné...

plakát

Avatar (2009) 

Nevím jak bych to napsal, tak to vezmu zkratkovitě a pro jistotu chronologicky. Název filmu Avatar mi nic neříká cca do premiéry. Pak jsem viděl hafo pěkných obrázků a nesmyslně vysoká hodnocení. Pak jsem zjistil, že z pohledu reklamy filmu předcházelo něco jako předvolební kampaň ČSSD. Spojil jsem si to s hodnoceními a usoudil, že to bude brak vyhnaný jen "Jů" a "Hele" efekty. Pak jsem počkal, až se film dostal k nám do vesnického kina. A pak jsem mu dal pět hvězdiček. A nakonec jsem napsal tenhle komentář, ke kterému ještě dopíšu, že film rozhodně není nic revolučního z jakéhokoliv jiného než audiovizuálního hlediska. Příběh za mnoho nestojí, vesele se vykrádá kde co a bohužel se i zde vyskytuje několik těch povinných hollywoodských hlášek a závěrečný (zcela dementní) souboj s bossem. Na druhou stranu to možná byla ona jednoduchost a předvídavost příběhu podkreslená výbornou hudbou, která mě u filmu držela jak přikovaného. No a v neposlední řadě ten vizuál, to je prostě nevídané... Stvořená Pandora dnes nemá ve filmu konkurenci.

plakát

Monty Python - málem pravda (2009) (seriál) 

Je opravdu pěkné vše vidět takhle s odstupem a patřičným nadhledem okomentované samotnými aktéry. Bohužel to s sebou přináší o to palčivěji ono smutné poznání, že léta Létajícího cirkusu jsou už dávná minulost a nic je nazpět nevrátí. Málem pravda tak (aspoň u mě) doplácí zejména na hořkosladký sentiment.

plakát

Kniha přežití (2010) 

Film stál celkem za starou bačkoru. Pár dobrých scén, ale bohužel jako celek je to nesoudržné a po většinu času člověka nudí. Postapokalyptická atmosféra je vcelku ucházející, ale třeba "The Road" z poslední doby je o mílový krok dál. Nu což, teď už aspoň víme, že Denzel: 1) jí kočky, 2) je zatraceně rychlý, 3) umí číst Braillovo písmo, 4) je frigidní, 5) neprůstřelný a 6) má setsakramentsky dobrou paměť. Jo a jako komentář posledních scén filmu stačí dodat snad jen "WTF? WUT?"