Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Fantasy
  • Drama

Recenze (150)

plakát

To se vysvětlí, soudruzi! - Ostře sledované UFO (2024) (epizoda) 

Fajn oddychovka s vtipnými hláškami. Je z toho silně cítit inovátorská tvůrčí vize a i když jde vlastně opět o další detektivku, je prostě diametrálně odlišná a snadno zapamatovatelná. Práce s kamerou ale projektu občas háže klacky pod nohy.

plakát

Nimona (2023) 

Působivá animace, dobrá zápletka (s pár nelogičnostmi a ne příliš překvapivými zvraty) a fajn předání moudra pro diváky. Sci-fi středověk je zajímavé zasazení, které krásně funguje. Tempo je vybalancované naprosto dokonale a finále je audiovizuální nádhera. Skvělá zábava, které k plnému počtu chybí jen pár detailů.

plakát

Echo (2024) (seriál) 

Před uvedením jsem vlastně projektu docela fandil, konečně by do světa Marvelu mohl někdo (Maya) přinést přizemněnou akci a postavu, která má více vrstev (aka není to jen dobrák / padouch). Výsledek je ale jednoznačné produkční a scenáristické zklamání. Hlavní příběh zde vlastně téměř neexistuje, je protkán zbytečnými vedlejšími misemi, které s žádnou figurkou nikterak neposunou a chování postav radši ani nezmiňovat. Pochválit lze snahu (nikoliv však provedení) o to zvládnout finále bez akčních CGI spektáklů. Celkové zklamání a seriál si bohužel opravdu neobhájil existenci…

plakát

Napoleon (2023) 

Je tu toho tolik, že tu vlastně nakonec není skoro nic. Holt to moc nefunguje jako film, spíše by to byl lepší seriál. Fantistické zpracování bitev a fantastické herecké výkony. Ale jinak politikaření a ostatní věci jsou tu tak šíleně zkratkovité, že je toho na jeden film vážně škoda. Osobní linka s Josefínou mě navadila, ale klidně se jí mohlo trochu ubrat. Stejně i ona nakonec skončí zničehonic, nečekaně a vlastně tak nějak nezajímavě, až vám je to jedno.

plakát

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023) 

Pro mě překvapení roku, dostal jsem konečně blockbusterový film se skvěle napsanými postavami (předlohu jsem nečetl), které se chovají jako lidé a nejsou striktně rozdělení na hrdiny a záporáky. Každý tu má své místo, svůj osobní konflikt, motivace a těžká rozhodnutí, se kterými se vypořádat. Casting byl trefený naprosto parádně, Rachel Zegler moc nemusím, ale tady byla fenomenální, stejně ale jako všechny postavy. Hudební čísla skrze celý film byly fajn zpestřením. Tady mi holt sedlo úplně všechno a rád bych viděl více takových filmů. Vážně jsem se krásně bavil.

plakát

Marvels (2023) 

Šel jsem do kinosálu a neočekával jsem vůbec nic. A předně to jsem nakonec i dostal. Rozhodně to není nějaký giga-průšvih, co se alespoň zábavy týče. Většina humorných situací za mě ok, bavil jsem se, prozkoumávání planety, ke které Captain Marvel má jistý vztah, mě dost bavila. Interakce mezi jednotlivými postavami ujdou, ale nečekejte nic extra. Ms. Marvel si podle očekávání film krade pro sebe, Captain Marvel je stále osobou, ke které se snad vůbec nejde jakkoliv napojit a Monica... ta ve filmu tak nějak byla, ale přišla mi absolutně nezajímavá. Takže humor fajn, akce pohledná, interakce obstojná, co tedy záporák a scénář? Tyhle dva prvky ve filmu vlastně ani nehledejme, všechno se tu děje tak nějak nahodile a jsou z toho dost cítit přetáčky a chaos ve střižně. Občas jsem sám sebe přistihl, že vlastně nechápu PROČ jednotlivé postavy vůbec něco dělají (těch momentů je celá řada, ale nejsilnější je evakuace na základně, prostě proč?) nebo proč věci fungují jen v jedné scéně, ale pro druhou hrajeme očividně s jinými pravidly a tváříme se, že je to ok. Dost to vypadá, že vždy z původního záměru nechali jen kousek ve filmu, zbytek zmuchlali, zahodili do koše a klasicky si odškrtávali ze seznamu, co ještě ve filmu musí být. Na závěr jen ke kameře - byl jsem překvapený některými fajn přechody a práce s kamerou. Občas to ale trošku zhyzdí ošklivé CGI, které bije do očí, asi zase VFX tvůrci museli film překopávat v postprodukci těsně před vydáním. Overall jakžtakž zábavné, ale čím víc o filmu začnete přemýšlet, tím více se rozpadá jako domeček z karet. UPDATE: Po nějakém čase na rozmyšlenou strhávám na jednu hvězdu z původních dvou - ten film prostě fakt nedává smysl na žádné úrovni, nerespektuje žádná pravidla a obecně je tu vlastně téměř všechno špatně.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Dost jsem se těšil, a proto byl film ve výsledku mírným zklamáním, i když stále jde o peckovou podívanou, která je stvořená převážně pro kinosály. Fantastickému vizuálnímu kabátku a pohodovému soundtracku však ale klacky pod nohy hází našroubované dialogy, které prostě nepůsobí důvěryhodně. Omlouvám se, ale takto přeci rozhodně nikdo v budoucnosti mluvit nebude, když už teď některé fráze mě jako diváka tahají za uši a kolikrát jsem se jim musel v kině zasmát. Scénářově jde v podstatě o typickou kriminálku (ve sci-fi přestrojení) přizpůsobenou pro konzumního českého diváka, který je zvyklý na svoje kriminálky Anděl, případy prvního oddělení apod. Bohužel se tady až moc nakecá a jedna, dvě akčnější scény by rozhodně pomohly tempu filmu - občas se to dost vleče. Do finiše se tak dostaneme dost zbytečnými oklikami - přitom ten morální incident na mě osobně docela fungoval a přemýšlel jsem o něm ještě nějakou chvíli po opuštění sálu. Fandil jsem tomu a nelituji, že jsem v kině podpořil, ale mohlo to být přeci jen o chloupek lepší. :)

plakát

Terapie pravdou (2023) (seriál) 

Nakonec vlastně ani nevím, co mě na tom bavilo, asi ty krátké díly. Jako jednohubka je to skvělé. Je ale nutné počítat s tím, že se jedná o americkou pohádku pro dospělé, kde všechno nakonec krásně dopadne i když se tu celou dobu skoro nic neděje. Čili dějově se tu nic nehraje, v podstatě tu je jen minimální. To ale vůbec nevadí, protože s přibývajícími díly vás to začne bavit víc a víc. Herecky je to o něco lepší, přeci jen si cast sedl na své role dokonale. Je to prostě takový nenáročný krátký seriál. Kéž by takovéto kousky vznikaly v českých televizích, to bych je i možná zapl.

plakát

Afterparty (2022) (seriál) 

S1: Neurazí, nenadchne. Existuje mnohem více lepších seriálu na podobné brdo, jako je tento. I tak se to ale dá vcelku v pohodě sledovat. Škoda, že tvůrci nepustili více uzdu ujetějším nápadům, protože zápletka si o to vyloženě říká, ale nakonec se vždy snaží udržet všechny bizarnosti nohama na zemi. Bohužel. Komedie mi často taky nesedla a řádila se často mezi trapnou. Občas ale na úrodnou půdu dopadla. Celkově je to velmi průměrný počin. S2: Druhá sezóna v podstatě pokračuje ve stejném tempu, stylu a silném hereckém obsazení. Všeho je tu tak nějak více, občas možná až trochu moc a nebylo by od věci některé díly (nebo možná i postavy) celé vyškrtnout. Rozřešení případu je poté takové dost neuspokojující... I tak je ale druhá sezóna o krapet lepší nežli ta první.

plakát

Barbie (2023) 

Barbie vesměs není špatný film, dokonce je to zábavný film, který ale bohužel mohl být mnohem lepší. Je to jako na horské dráze - chvíli zábava frčí jako o život a celý sál se baví, ale následně musí film opět vyšplhat do nebeských shit-konverzací a celý sál si říká, na co to vlastně sakra přišel... Margot a Gosling si své role neskutečně dávají, Will Ferell jako korporátní borec taky a tak nějak vlastně všichni přítomní se do svých rolí geniálně hodí. Škoda poslední třetiny filmu, která byla pro mě byla prošpikovaná velmi zvláštními rozhodnutími. I´m just Ken část ale byla Ken-Tastická, to se musí nechat!