Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Dvacátý devátý (1974) 

Živé obrazy z fiktivních dějin KSČ. 1) Tvůrci nabídli zfilmované horečnaté sny socialistického šéfideologa Vasila Bilaka ve, připadá mi, velmi věrohodné podobě._____ 2) Všechny filmy na téma dějin komunistické strany obsahují vášnivé diskuse na schůzích a sjezdech. Lidé se nebáli své odlišné názory prezentovat a třeba se za ně i poprat. Jak tato skutečnost působila v době strnulých ksichtů, kdy na sjezdech se pouze sedělo, aplaudovalo a zdvihaly ruce s mandátovými lístky! Že si toho tehdy nikdo nevšiml?_____ 3) Podle stenografického záznamu z jednání parlamentu zní pasáž ze slavného Gottwaldova projevu takto: A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutiti krk (výkřiky - veselost). A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry (výkřiky)! Zmíněný projev jsme povinně studovali na hodinách řečnictví. Gottwald nepochybně byl dobrý rétor.

plakát

Oběti - Přepadení (1999) (epizoda) 

Trochu těžkopádná historie. 1)  Přepadení není příčinou kolapsů učitelčina života, ale jen jejich katalyzátorem. Vyprázdněný vztah s manželem, nudná výuka, kterou by si mě jako dítě, věru, učitelka nezískala, degradující společenská role učitele, nové poměry (jsme v roce 1993), i syn to vede od desíti k pěti. Psycholog v otlučeném domě namísto kněze pak symbolizuje obecný duchovní úpadek._____ 2)  Lehce smířlivý závěr mě zanechal na rozpacích. Uvítal bych méně zásahů shůry a méně odevzdanosti osudu. Je ovšem pravda, že by pak snímek získal jiné vyznění._____ 3)  68letá Iva Janžurová (učitelka) ve své tragické poloze odvedla slušnou práci. Herecky přesvědčivý 41letý Vladimír Dlouhý jako hlavní záporák byl sexy. Perfektní 62letý Jiří Kodet si na natáčení odskočil během přestávky v práci na Pelíškách a svůj herecký projev si vzal s sebou. Nebo ne?_____ 4)  A tak se mi nakonec paradoxně nejvíce líbil přitažlivý dětský herec (pak s hraním seknul) 15letý Josef Kolínský (drzý Lukeš junior)._____ 5)  Výstižné komenty obsahují mé další výhrady k dílu: ostravak30***, Aky**.

plakát

Písničky Boba Frídla (1979) (pořad) 

Múzo, tys spolčila ses s pěkným hrdinou... 1)  Bob Frídl měl za své vzory Boba Dylana, Donovana a další hvězdy folkového světa. Zhudebňoval i slavné básníky (zde třeba Rimbauda). Nikdy jsem ale neměl pocit, že se společensky angažuje._____ 1)  32letý hezký zpěvák hezky zpívá a hraje na kytaru hezké písničky. Nic proti ničemu. Režimem akceptovaný, protože snadno akceptovatelný (komu by jeho nevinné písničky překážely?) se dívkám (nejenom) líbí. Neprotestuje, nestěžuje si, nevyjadřuje se. Jen tak si zpívá. Tož, soudruzi, nechme ho. Ať si zpívá...

plakát

Chlapec, který se stane králem (2019) 

Když se naivita spolčí s hloupostí. 1)  Zlo ve filmu (Morgana) používá, věru, hodně hloupé bojové postupy, až si říkám, že tohle přece nemohou skousnout ani dětští diváci, jimž je film primárně určen. Zdálo se mi, jako by snímek vznikl někdy před sto lety, jak je naivní. Chvílemi jeho hloupost bučí, až uši zaléhají._____ 2)  Do očí bijící didaktičnost ve snaze přiblížit dětem anglické národní pověsti a očividná snaha o vychovávání diváka k rasové rozmanitosti rovněž kazí dojem._____ 3)  Na druhé straně jsem zaregistroval některé vtipné nápady. Nemohu rovněž popřít, že mě snímek chvílemi i docela dojal._____ 4)  Surrealistická závěrečná bitva je pak zážitkem zcela mimořádným._____ 5)  Zaujali mě dva přitažliví kluci. 24letý Angus Imrie (mladý Merlin) a 18letý Tom Taylor (Lance, rytíř Lancelot). Věk uvádím k roku natáčení (2018)._____ 6)  Dozvěděl jsem se velmi užitečné skutečnosti. Broučí krev, drcené zvířecí kosti a bobří moč jako ingredience, které ve svém souhrnu vytvoří koktejl neobyčejně síly k uzdravení organismu (lékařských zásahů pak netřeba), je objev hodný Nobelovy ceny._____ 7)  Trocha skepse ve mně přece jen zůstala. To víte, filmaři si vymýšlejí... A tak jsem se jal pilně googlovat a zjistil jsem, že opravdu třešňová limonáda se dobarvuje pomocí extraktu ze sušených rozdrcených těl oplodněných samiček Nopálovce karmínového a vanilkovou příchuť zmrzlině dodává kastoreum, což je výměšek análních pachových žláz bobrů, do něhož se přidává pro větší úspěch i bobří moč. Jak je to s kostní moučkou při obalování smaženého kuřete nevím, ale například moučka z lososích kostí je na trhu k mání._____ 8)  A tak přemýšlím, kde seženu dávku v popsaném složení. Lip Smackin´Chicken (U mlaskajícího kuřete) v Praze pobočku (zatím) nemají a Anglie je přece jen kapku z ruky.

plakát

Praga 1978 (1978) (pořad) 

Něco mezi dokumentem, osvětovým pořadem pro školy a zábavným programem. Zábavy je tu nejméně.

plakát

Devadesátky (2022) (seriál) 

Nadšení 5* komentátorů nesdílím, ale špatné to nebylo. 1)  Vcelku slušně udělanému seriálu přidávám hvězdičku za ... za co vlastně? Aha, za to, že je takový český, provinciální, jak píše gudaulin***. Mně se to v tomto případě (a pouze v tomto případě) líbí. Je to hvězdička za dobovou atmosféru (respektive za tu její temnou část), která je, jak si sám pamatuji, věrohodně a autenticky, i když stylizovaně, zachycena._____ 2)  Pobavili mě 42letý přesvědčivý Michal Novotný (majitel Discolandu Janák) a 55letý Bořek Slezáček se svou půvabnou ruštinou a milým mafiánským vzhledem (Armén Alexej)._____ 3)  Jednoznačně nejvíc se mi líbil 29letý hezký a přitažlivý Kryštof Bartoš (nováček Tomáš).

plakát

Slavná alba: Duran Duran - Rio (2008) 

Duran Duran - moje láska. 1)  V omezeném výběru ČSSR reálného socialismu mi zvuk této kapely zněl neobyčejně nově a objevně. Jak se později ukázalo, nejenom mně a nejenom v Československu. Přidejte vskutku nádherné přitažlivé kluky. Ty jsem ovšem znal jen z fotografií z desek či Brava. A tak sledovat tento dokument je pro mě jakýmsi návratem a splněním dávných snů._____ 2)  Nejde o popík, Durani byli rockovou skupinou se syntetizátory. Navazovali na punkovou tradici (v hudbě, ne jako společenský protest). Byli trochu funky. Ale především nabízeli nový zvuk._____ 3)  Dokument ani v nejmenším nevyvolal ten pocit okouzlení, jaký jsem prožíval a dodnes prožívám při poslechu desky. Tehdy to byl turecký výlisek z Istanbulu, na který se chodili dívat moji přátelé nejenom kvůli Duranům, ale i kvůli exotické zemi původu desky._____ 4)  Film říká, co má, standardním způsobem. Za to mu dávám 3*. Album samo by ode mně mělo samozřejmě hvězdiček pět.

plakát

Jubilee (1977) 

Poněkud dekadentní vize konce civilizace po anglicku. 1) Film je silnou kritikou tehdejší společnosti, jejíž některé jevy jsou přivedeny ad absurdum a tím se vyjevuje jejich podstata._____ 2) Pro 35letého Dereka Jarmana (scenárista a režisér) to byl jediný "punkový" film. Aktivní bojovník za práva gayů zemřel na AIDS v roce 1994._____ 3) Film se nevyvíjí, postupně mě začal nudit._____ 4) Z mnoha pěkných kluků se zmíním alespoň o 23letém Adamu Antovi (hraje sám sebe), frontmanovi punkové skupiny Adam and the Ants._____ 5) Výstižný koment o punkovosti filmu: HAL**. 6) Co dodat? Snad jen Rule Britannia rule the waves, Britons never will be slaves.

plakát

Boj sněžného pluhu s mafií (2014) 

Tarantinoidní gangsterka 1)  nabízí trochu amerického frajerství, trochu skandinávských chmur, pár pěkných kluků, trochu jemného téměř neznatelného humoru a hodně ponuré zimní norské krajiny._____ 2)  Očekávaná pointa se dostavila a divák mohl spokojeně odejít od obrazovky._____ 3)  Pěkná těla: 34letý Pål Sverre Hagen (šéf mafie Greven), 28letý velmi přitažlivý Jakub Oftebro (šéfův asistent) a pár dalších lehce zaštěkavších gangsterů.

plakát

Spojené arabské emiráty z výšky (2020) (TV film) 

Jako když otevřu Blesk. 1)  Užitečný snímek pro zájemce o výlet na Arabský poloostrov ukazuje, co na místě lze vidět._____ 2)  Když ale odmyslíme okouzlení ze záběrů z výšky (nejspíš pomocí dronu), zbyde dost nuda. Film pouze ukazuje líbivé obrázky.