Reklama

Reklama

Devadesátky

(seriál)
  • angličtina Nineties (festivalový název) (více)
Česko, 2022, 7 h 2 min (Minutáž: 64–78 min)

Režie:

Peter Bebjak

Kamera:

Martin Žiaran

Hrají:

Martin Finger, Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Vasil Fridrich, Robert Mikluš, Patricie Pagáčová, Kateřina Marešová, Jan Kolařík, Igor Orozovič, Matouš Ruml (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie od tvůrců Případů 1. oddělení popisující vyšetřování klíčových případů první poloviny devadesátých let. Na několika dobových případech ukazuje atmosféru doby, kdy kriminalita vyskočila do nečekaných výšin a kdy se rozhodovalo o tom, jestli policie najde a ustojí svoji roli. V „devadesátkách“ přináší svoboda pro všechny strmý nárůst kriminality. Policie nemá metodu, čas ani prostředky, jak tomu čelit. Zdá se, že velcí i malí grázlové budou mít definitivně navrch. Na pražské 1. oddělení nastupuje mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák. Zkušený operativec Václav Plíšek novému kolegovi nevěří. Bezprecedentnímu přísunu vražd ale musí čelit společně. (Česká televize)

(více)

Recenze (299)

angel74 

všechny recenze uživatele

Začátek byl sice slabší, ale jakmile se Devadesátky přehouply do své druhé poloviny, mělo to fakt grády. Jednoznačně nejlepší byl pátý díl, nicméně závěrečná epizoda se mu téměř vyrovnala. Každopádně se tvůrcům povedlo skvěle vystihnout atmosféru doby, která nahrávala nejrůznějším zločincům nejspíš ještě o poznání víc než ta současná. Mezi další nezpochybnitelné klady seriálu dozajista patří dobře zvolená herecká sestava. Výkonům převážné většiny zúčastněných se nedá zhola nic vytknout. Velkou pochvalu si zaslouží především Ondřej Sokol jako nadporučík František Tůma, Igor Orozovič coby orlický vrah Karel Kopáč a Michal Novotný jako mafiánský podnikatel Ivan Jonák. Zapomenout nesmím ani na absolutně vychytaný hudební doprovod a nemyslím tím pouze vybrané písně evokující devadesátá léta. K dokonalosti chybí asi už jen ten trochu lepší start. (80%) ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kombo Mareš a Bebjak opět po dlouhých sedmi letech přišlo s něčím, co absolutně vymazalo z povrchu světa veškerou konkurenci z produkce ČT! Každou kriminálku na české televizi by měl zaštítit Mareš svým jménem po stránce scénáře, neboť jako bývalý šéf pražské mordparty této problematice rozumí lépe než kdokoli jiný na české scéně. I Devadesátky se nesou v podobném duchu jako Případy I. oddělení. Je to až neuvěřitelné, ale ty dialogy prostě měly hlavu a patu! (na to bohužel u české tvorby nejsem zvyklý). Všechno odsýpalo tím správným tempem, devadesátková výprava mě úplně odrovnala....a každá jednotlivá postava dokázala něčím diváka zaujmout (u mě vede asi Finger coby mladší verze Plíška, to je excelentní herec, za poslední roky jsem si ho velice oblíbil). I jednotlivé epizodní role Novotný coby Jonák nebo šéf albánské mafie ztvárněný Slezáčkem ve mně dokázaly ještě hodně dlouho rezonovat. Sázka na orlické vraždy jako hlavní nosný motiv všech 6 dílů se vydařila bezpochyby na jedničku. V druhé půlce seriál nabral takový šílený spád, že jsem chvílemi zapomněl dýchat! Více takových projektů, z kterých autenticita vyzařuje na každém kroku. Za mě 9/10 ()

Reklama

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Český Narcos je přiléhavý název. Sice se celý odehrává z pozice vyšetřovatelů, ale kvalitou se svému zaoceánskému příbuznému prakticky rovná. Výborně zpracované téma, dobová móda, technika a atmosféra zachycena dokonale, skvěle zahrané (mě úplně uchvátil Finger, kterého znám spíš jen pouze hlasu z audioknih) a celkově toho vážně nemám moc co vytknout. Jakožto dítě devadesátek jsem sice tuto dobu příliš nezažil, ale po vzoru Sametových vrahů další nahlédnutí do těchto let v našich podmínkách mrazí. Ke všemu mě tento počin nahlodal, abych konečně sjel i 1. oddělení. Jeden z nejlepších krimi počinů poslední dekády, nejen v našich luzích a hájích. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Další seriálový projekt České televize, o kterém právem mluvila celá republika. První díl mě sice úplně nepřesvědčil (hlavně kvůli zvykání si na "nové" postavy), ale jakmile jsme se přesunuli do Kleopatry a hlavně k sudům, tak jsem během sledování ani nedutala a tvůrci mě měli v hrsti. Byla jsem samozřejmě zvědavá hlavně na vývoj Sokolovy postavy (která jako jediná nevystupuje v 1. oddělení), mírně mě ale zklamal závěr celé série, kde bych čekala větší "hukot". Druhou řadu bych ale rozhodně uvítala :) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Dynamicky natočená a neuvěřitelně vtahující minisérie, která umně skládá mozaiku vedoucí k dopadení pachatelů orlických vražd. Devadesátky režiséra Petera Bebjaka rovněž zaujmou dobovou atmosférou, kde i ta nejmenší rekvizita odpovídá vzoru té doby, či výtečnými hereckými výkony, které jsou správně zemité a civilní. Ve finále tedy dostaneme skvěle postavenou kriminální minisérii, která až na pár dílů a detailů funguje jako dokonale vysoustružený stroj. Tohle se České televizi opět velice povedlo! ()

Galerie (132)

Zajímavosti (101)

  • Mafiána Ivana Jonáka si zahrál Michal Novotný, který v seriálu Kriminálka Anděl (od r. 2008) tak říkajíc na opačné straně barikády hrál jednoho z hlavních vyšetřovatelů. (Brain)
  • Na seriálu spolupracoval kaskadérský tým Czech Blood Sport Stunt pod vedením Mariana Malovaníka, Dr.h.c., který rovněž zajišťoval bezpečnost herců na vodní ploše Orlické přehrady a jeho členové si zahráli potápěče Hlavní báňské záchranné stanice Ostrava, kde přímo Marian Malovaník pracoval. Malovaník se také setkal s členy zasahujících potápěčů tehdejší doby a konzultoval veškeré práce a postupy. (Santino.de.A)
  • Kryštof Bartoš, představitel postavy vyšetřovatele Kozáka, kterou předtím hrál v seriálu Případy 1. oddělení (od r. 2014) Ondřej Vetchý, ke ztvárnění kriminalisty podle původní seriálové předlohy dodal: „Seriál jsem nakoukal, abych věděl, o čem je a jaké jsou mantinely postavy, ale nesnažil jsem se přímo napodobovat jeho gesta nebo cokoliv jiného. Před natáčením jsme se náhodou potkali a já se Ondřeje Vetchého ptal, jestli by pro mě měl nějakou radu. On se tak usmál a pak mi odpověděl: ‚Hele, mladej, hlavně ho nehraj jako já. Protože to nedáš. A stejně by to vypadalo blbě.‘ Tak jsem ho poslechl. Věřím, že jsem udělal dobře.“ (Komiks)

Související novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama