Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (853)

plakát

Mezi supy (1964) 

Příjemná mayovka bez Lexe Barkera, za to s jinými hvězdami Götzem Georgem, Terencem Hillem (tady pod svým jménem jako Mario Girotti) a Gojkem Mitićem (tady jako Georg Mitić). Ano zub času se trochu podepsal, ale i tak to indiánská westernová klasika.

plakát

Encanto (2021) 

Jihoamerická přesněji kolumbijská Disneyovka, která je živá, pestrá, barevná a navíc rodinná. Děj je na počátku 20. století po občanské Dvou tisíc denní válce. Český dabing je výborný a sympatický. Rodina Madrigalových je sympatická také, včetně hlavní hrdinky Mirabel. Vcelku příjemná rodinná návštěva.

plakát

Hnědá rodina (2016) (seriál) 

Za mě to jsou slabší hvězdy.  Tato extra hnědá rodina - Braunovi ( česky Hnědí), hnědá jako barva nacismu, a když je dcera Lara napůl černá, takže ji můžeme označit taky za hnědou.  Mám dojem, že komediální potenciál se dál  využít více. Sice souhlasím, že neonacisté a spol. mohou být tupci, ale horší jsou ti chytřejší.  Vtipné je, že představitel Thomase Brauna Edin Hasanović je z Jugoslávie, pravděpodobně z Bosny nebo Sandžaku.  Nomie Laine Tucker hrající Laru von Eritrea je velmi přirozená. Ale občas jsem se zasmál. Konec nebyl taky špatný. Druhá série by taky nevadila.

plakát

S čerty nejsou žerty (1984) 

Znáte to  - Bylo nebylo, dávno nedávno, jedno knížectví. A v něm tenhle mlýn. Rukou pevnou a pracovitou tu vládl mlynář Máchal se svou ženou. Ti měli syna Petra, kluka jak má být. Takhle šťastně a spokojeně by si Máchalovi žili, nebýt toho, že … že se jednomu knížectví zdálo, že se v druhém mají lépe, a to že je příčina, proč se v prvním mají zle. A třetí knížectví počkalo, až se první dvě pobijí. Čtvrté knížectví dělalo totéž, páté se přidalo k třetímu, šesté k čtvrtému a sedmé zbrojilo a čekalo, až jak to dopadne.“ Bylo to, jako kdyby všichni ztratili rozum. Války mezi knížectvími se vlekly celých dlouhých 10let. Úvod jak do Sedmileté války nebo Války o rakouské či bavorské dědictví. Netradiční úvod, dnes už excelentní tradiční pohádky. Kvalit je velmi mnoho: herecké obsazení, kostýmy, prostředí v pekle i na zemi, scénář, nezapomenutelné hlášky, příjemný humor, hudba, choreografie soubojů atd. atd. Ve Vyškově ve vojenském kině Palcát bylo zvykem, možná spíš tradicí, pouštět nově nastupujícím vojákům základní služby tento film. Myslím, že to byla dobrá volba.

plakát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Den po třech králích jsem se rozhodl napsat první komentář roku 2022. A to o pokud to dobře počítám 27. film MCU (Marvel Cinematic Universe), z nich jsem neviděl všechny a některé později. Takže třeba Toma Hollanda jako Spider-mana zaregistroval v částečně prospané Občanské válce a Avengers Infinity War a Endgame. Předchozí film Spider-man: Daleko od domova kde Prahu hrál Liberec jsem neviděl, když jsem usedal v doprovodu synovců 27.12. 2021 do sedadla kina Cinemacity Chodov. Na druhou stranu spidermanní filmy s Andrewu Garfieldem jsem neviděl vůbec. Spider-mana mám spojeného s Tobey Maguirem (s ním jsem viděl všechny tři filmy).  Musím přiznat, že film mě příjemně překvapil a to využitím předchozích filmových sérii. Nebýt možná trochu pomalého rozjezdu, tak by to bylo 5 hvězd, Takto jsou to velmi silné hvězdy. Možná časem zkouknu ostatní spider-manní filmy i Andrewu Garfieldem (fascinuje mne, že má příjmení stejné jako jméno tlustý zrzavý komiksový kocour).

plakát

Poslední souboj (2021) 

29. prosince 1386 před 635 lety se utkal Jean de Carrouges s Jacquesem le Grisem a Ridley Scott o tom natočil výborné drsně středověké drama pomocí tři pravd. A to Jeana de Carrougese (Matt Damon), Jacquea Le Gris (Adam Driver) a Marguerity de Carrouges(Jodie Comer). Poslední pravda je brána jako pravda nejdůležitější. Toho dne valná část diváků souboje božím soudem fandila Le Grisovi. Část dám pro jeho krásu a šarm, Pierre II d'Alençon (Ben Affleck) mu fandil protože byl lepším leníkem a určitá část davu chtěla kromě rytířského duelu vidět ještě upálení.  Bez abych prozrazoval dohledatelný výsledek střetu, tak bych chtěl napsat, že Pierre II d'Alençon měl mimo jiných potomků Pierre bastarda d'Alençon, pána Aunou - takové pěkného panství - vesnice. Jean de Carrouges měl také více potomků.

plakát

Praha nultá hodina (1962) 

Asi u tohoto filmu půjdu proti proudu. Považuji jej za celkem dobrý film s napětím a slušným tempem. Možná je nízké hodnocení u tohoto filmu způsobeno tím, že si někteří uživatele berou příliš osobně proslov jedné německý mluvicí postavy: Pojďte ven! Neslyšíte?! Vylezte na světlo! Ukažte svoje tváře - tváře lumpů, za které by se i krysa styděla! Slyšíte mě? "Přijde den" to bylo naše heslo. Ano přijde den, kdy všechno, co lidsky cítí, povstane proti vám. Neujdete pomstě lidu! Slyšíte! Vy černý dobytku. Hej! Slyšíte, vy hnědé hromady Hitlerova hnoje! Vždyť jste k smíchů. Znáte ten vtip o dvou možnostech? Vždyť to nemá smysl. Jste příliš hloupí!  Vám teprve svitne, až budete všichni nahoře. Buď na kandelábru nebo na pořádné šibenici! Historický kontext filmu sedí, herecký a filmařský dobře zpracováno. Vcelku souhlasím s komentáři  contrerase a Rosomaka.

plakát

Monstrum z galaxie Arkana (1981) 

Jsou to sice slabší 4 hvězdy, ale jsou.  Možná je i kvůli tomu, že tato Jugoslávsko-československá, tak trochu fantasmagorie má zajímavé nápady i provedení.  A tady má velmi nízké hodnocení, tak jsem jednu hvězdu přidal. Nesmíme zapomenout na Švankmajerova Mumu (slavná scéna masakr na svatbě), hračku mimozemských dětí Uly a Targa, jejich vychovatelkou - androidem Androu. Ti všichni pochází z planety Tugador v galaxii Arkana. Robert Novak má bujnou a trochu nebezpečnou fantazii. To má sice kde kdo, ale ne každý má tellurgii.

plakát

Pozor, je ozbrojen! (1984) (TV film) 

Svým způsobem je to hvězdně obsazený souboj princů.  Popelčin třetí princ Pavel Trávníček proti prvnímu princi Sokolovi z osady Havranů Jiřímu Bartoškovi. Oba princové jsou vyzbrojeni škorpiony (ne štíry z třídy pavoukovců ale, samopaly vzor 61) Na straně Bartošky je v drobné roli další princ Antonín Navrátil.  Po cestě potká i Miroslava Středu (nedávno zemřelého velkého herce malých rolí) a nakonec objeví i Bořivoj Navrátil.  Vcelku pěkný, trochu akční kriminální film s tematikou vojsk ministerstva vnitra a otevřeným koncem.

plakát

Gilotina (1996) (pořad) 

Asi budu shovívavý, ale přišlo mě to jako zábavné seznámení s politikou. Bára Štěpánová ani Jitka Obzinová mi zde nevadily. Nebylo ke škodě, že do pořadu chodili spíše řadový politici a poslanci než ti vrcholní.