Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Bauman (Walter Barnes) jeho syn Martin (Götz George) a Vinnetou se vydávají na lov medvěda. Při návratu na ranč, který hoří v plamenech, nalezne Bauman svoji ženu a dceru zavražděné. Další den na ranč dorazí Old Surehand (Stewart Granger), který o této neštastné události ví od Vinnetoua a Vokadeha (Gojko Mitić)... Stewart Granger nemůže nahradit Lexe Barkera (Old Shatterhand). Jedná se o slabší filmovou adaptaci kvůli přímočarému příběhu, který nenabídne něco nového. Mario Girotti si ve vedlejší roli zahrál osadníka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Knižní inspiraci k tomuto filmu jsem četl a líbila se mi a příjemně mě bavila i tato filmová adaptace. Sice tu chybí charismatický padouch, ale je to dělané s hravým nadhledem a s až mírně parodickým vyzněním svých předchůdců. A to jsem uvítal s povděkem. Průběh je klasický. Dobří a charakterní hrdinové čelí hamižným banditům a snaží se o uchování míru a klidu mezi indiány a bílými osadníky. Hlavním hrdinou je dobromyslný Old Surehand (zajímavý Stewart Granger s hlasem Heinze Engelmanna), který snad nikdy neztrácí humor a smích a rád předvádí své dovednosti. Nemůže chybět ani osvícený indiánský náčelník Apačů Vinnetou (Pierre Brice s hlasem Thomase Eckelmanna), který s trpělivostí krotí vášně na obou rasově odlišných stranách. Ženský půvab a odvahu předvádí mladá Annie Helmers (Elke Sommer s hlasem Margot Leonard). Výraznou postavou je také odvážný a zamilovaný mladík Martin Baumann (Götz George). Z proradných a krutých banditů je zde jejich vůdce Preston (Sieghardt Rupp), falešný reverend Weller (Miha Baloh s hlasem Clause Holma), vůdcův zástupce Stewart (Vojislav Mirić s hlasem Heinze Petruoa) a falešný voják Gordon (Louis Velle s hlasem Lothara Blumhagena). Z dalších rolí je zde neurvalý lovec medvědů a Martinův otec (Walter Barnes s hlasem Arnolda Marquise), přísně svědomitý soudce George Leader (Renato Baldini s hlasem Siegfrieda Schürenberga), uražený náčelník indiánského kmene Šošonů Vokadeh (Gojko Mitić s hlasem Michaela Chevaliera) a neschopný Old Wabble (Milan Srdoč s hlasem Hugo Schrader), u kterého je s podivem, že přežil a ani nezabil žádného svého přítele. Romantika dobrodružství dětských časů s idealistickou představou o vítězství spravedlnosti a dobra. A stále působí jako oddechová a příjemná zábava. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Old Surehand má možná přesnou mušku, ale jinak je v každém okamžiku na přesdržku. A není sám. Mezi supy se slaboduchým dějem potácí celé zástupy idiotů, kteží pronáší dementní věty nedávající smysl stejně jako nedávají smysl jejich skutky a myšlenkové pochody. Ať už jsou to lovci medvědů, Supové nebo indiáni. Posunují se ochornicky sepsanoui kompilací Syna lovce medvědů a Ducha Llana Estacada od jedné trapnosti ke druhé a mezi nimi se bezradně motá Pierre Brice se zoufalou zachránit alespoň zbytky atmosrféry a poetiky typické pro filmové mayovky. Tohle bylo hodně slabé. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý původní dabing se spravedlivým náčelníkem Apačů a zálesáckým hrdinou Surehandem, kteří se tentokráte musí bok po boku postavit bandě zvané Supi, jenž plení farmy a přepadávají přistěhovalce z Východu, vede je proradný George Preston se svým úlisným úsměvem, který ho však přivede kam jinam, než do hrobu.. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná mayovka, síce dosť naivná a hlavná postava má veľké sebavedomie, náčelník Apačov je zas nepochopiteľne ďaleko preč od svojho kmeňa, ale scénky ujdú, takisto príbeh. Scenár je však deravý a popravde mňa najviac upútala blondínka Elke Sommer a po nej mimoriadne dobrý herecký výkon Gojka Mitića, takisto mal postavu, ktorú by mu možno aj veľa indiánov mohlo závidieť. V porovnaní s inými mayovkami vtipne povedané lepšia nuda. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (29)

  • Původní název filmu zněl Winnetou und der Bärenjäger (Vinnetou a lovec medvědů) a hlavním hrdinou se měl stát Old Shatterhand. (hippyman)
  • Za rok od premiéry videlo snímku v Československu celkovo 893,568 divákov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama