Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (5)

plakát

Kursk (2018) 

Rezence obsahuje SPOILERY!!! Tento film nemá nějaké extrémní dosahy a ani je mít nemůže, protože zde není nějaké skvostné obsazení či skvostné CGI, ale o to více může překvapit a to byl přesně můj případ. Film nám ze začátku ukazuje členy posádky ponorky Kursk, která se avšak v roce 2000 zřítila na hladinu Barentsova moře. Já osobně jsem o této katastrofě nic nevěděl a jsem mile rád, že jsem zase o něco chytřejší. Tedy členové posádky, které jsme si bohužel nemohli zapamatovat z úvodní svatby, což je chyba filmu, se celou dobu snaží o záchranu sebe sama. Ruský admirál v podobě Petera Simonischeka se jim naštěstí snaží pomoc, ale nemá na to dostatečnou techniku.  V tomto ten film opravdu vyniká, jak nám ukazuje Rusko po pádu komunismu, jaká byrokracie tam vládla a jaký technologický hnus to byl oproti západu. Samotná Evropa jim nabídla svou pomoc, „ale nééé, matička Rus je přece samostatná“. Chamtivé a sobecké Rusko se zde vykresluje opravdu precizně, a že prý studená válka už skončila… Zkrátka a jednoduše si Rusko zabilo svoje vlastní občany jenom kvůli hrdosti a pýše, ale na to jsme konec konců zvyklí i v dnešní době. Nakonec mi bylo dost líto dětí a žen bezmocných členů ponorky, kteří zemřeli snad tou nejvíce zbytečnou smrtí, co jde. Pokud vás zajímá historie a politika, tak doporučuji film všemi deseti.

plakát

Jak vycvičit draka (2010) 

Miluji tento koncept, vikingové a draci jsou prostě boží. Ze začátku můžeme vidět, že obyvatelé ostrova nemají draky úplně v lásce, protože na ně pravidelně útočí, a proto s tím musí něco dělat a vydají se tak na další snaživou výpravu je vyhubit. Na ostrově zůstane hlavní šestice dětí a to machr, šprt, otravné dvojčata a pohledná dívka, pro kterou má slabost náš hlavní charakter, Škiťák. Ten se učí vycházet s drakem (Bezzubka), kterého sestřelil a následně ušetřil. Poté využívá zkušenosti, které získal s Bezzubkou k výcviku ve vesnici a zjišťuje, že draci jsou vlastně úplně jiní, než si všichni myslí. Nakonec pochopí, že chce žít s Bezzubkou v symbióze a když je všechno v naprosto boží situaci, nastane zápletka, kdy ostatní nepřijmou jeho názor. Vydají se na ostrov draků a snaží se zničit dračí hnízdo, až na to, že je to nemožné, protože se v něm ukrývá obří nepřemožitelný drak. Nakonec je obří souboj a euforický konec. Tohle je asi nejklasičtější scénář, který existuje, ale i tak to funguje. Hudba je nesmírně dokonalá, zasazená do severského stylu, a když to slyšíte klidně i po stopadesáté, tak vám prostě naskočí husí kůže. Pro děti je to neskutečná pecka díky humoru, avšak i dospělí se dokážou pobavit někdy až bizárním vtipům. Tento film je prostě jedno velký wow!

plakát

1917 (2019) 

Wow!!!  Ani sekundu nepochybuji o zhlédnutí tohoto úžasného skvostu. Film začíná v britských zákopech, kde jsou vybráni 2 svobodníci, aby donesli tajnou zprávu, která má zrušit útok na němce. Dean-Charles Chapman, v roli mladého svobodníka má v té divizi, do které musí zprávu doručit, bratra, což je hlavní motivace postavy. George MacKay, v podobě druhého svobodníka, není z akce nadšený, a ze začátku působí celkem pesimisticky. Hoši se vydají a kamera z nich nespustí oči, a to doslovně. Ze začátku vám to přijde podivné, ale právě toto dělá z tohoto filmu něco neuvěřitelného. Za celý film zde byl 1 střih! První část filmu je taková odysea, která klasicky končí hloupou chybou, tentokrát milosrdenstvím. Poté se zde začne objevovat spousta nových postav, které vždy za chvíli zmizí, a už je nikdy nespatříme, což je vlastně naprosto unikátní vlastnost filmu. Nakonec George MacKay po namáhavé výpravě dokončí své poslání jakožto úplná troska. Během filmu zde bylo spoustu smutných i šťastných momentů, které se nedali čekat díky naprosto excelentní kameře, která měla vždy takový úhel, že se nedalo čekat, co se v nadcházejících chvíli stane. Za mě naprostá pecka a doporučuji všem.

plakát

Kung Fu Panda 3 (2016) 

Když jsem byl malý, tak jsem tento film opravdu žral, a naštěstí i po pár letech se věci nemění. Samozřejmostí je, že film je směřovaný pro děti, ale naštěstí má kromě humoru i jiné hodnoty, tudíž i dospělý člověk se u něho může bavit. V průběhu můžeme vidět spousta pouček, smutných chvílí či odkazů na minulé filmy. Děj je rozdělený na 3 fáze a to nějakou aktualizaci postav po druhém díle a představení záporáka s otcem, dále život v tajné pandí vesnici a postupná cesta Kaie a nakonec naprosto brilantní souboj. Kai jakožto záporák je naprosto úžasný. Má impozantní soundtrack, je opravdu silný, má boží charisma a jde si za svým cílem. Hans Zimmer  vytvořil něco opravdu šíleného. Přidal smutným a euforickým scénám tu pravou hudbu, aby se každému divákovi postavily chlupy na rukách, když bude vnímat to, co se ve filmu děje. Jediná věc, která mě na filmu štvala, byla extrémně rychlá kamera, ale chápu, že to bylo směřováno na děti. Kung Fu Panda 3 je prostě super, stejně jako minulé díly.

plakát

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (2016) 

Ze začátku film neměl žádný válečný charakter, který jsem od toho čekal, avšak musím uznat, že začátek mě velkoryse nadchnul. Hugo Weaving v podobě otce, který bil své děti i manželku a pil alkohol ze zármutku jeho ztracených kamarádů z 1. světové války odehrál skvělý výkon. Jeho postava dokonce nebyla zbytečná pro hlavní dějovou linku, což se nedá říct ohledně bratra či matce hlavní postavy, kterou ztvárnil Andrew Garfield a byl naprosto úžasný. Již od začátku, kdy randil se sestřičkou, kterou ztvárnila Teresa Palmer, jsem se vcítil do postavy a zažíval chvíle euforie. Další část filmu se odehrává ve výcvikovém táboře, kde mi bylo líto hlavní postavy, jelikož zažívala doslova šikanu, ale naštěstí tu byl Vince Vaughn, který vždy vše dokázal rozveselit, i když se podílel na šikaně hlavní postavy. Posléze vše vyústí do dramatické chvíle u vojenského soudu, která skončí tím, že se film konečně může pustit do akce. Když jsem viděl první záběry z bitvy, tak jsem si říkal, zdali jsou některé efekty reálné, ale všechny pochyby naštěstí zmizely díky hudbě, kameře a střihu. Jakmile začne další den, tak ve mně vybublali emoce smutku, jelikož jsme zde ztratili spoustu postav a následovně opět neskutečná euforie v podobě sbírání přeživších za doprovodu epické hudby. Nakonec je zde i historické okénko reálných postav. Film mě velice mile překvapil.