Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Thor (2011) 

Branagh je génius! Nestává se často, abych měl po skončení filmu chuť dát si ho znova. Neskutečně živý snímek, který nabízí prakticky vše, co může filmové umění nabídnout - příběh, napětí, zábavu, úchvatnou vizuální stránku, akci, hudbu, dobře napsané dialogy... a především perfektní herecké výkony, což bude hlavní zásluhou zajímavého režijního vedení Kennetha Shakespeara Branagha. Soustředí se hodně na postavy a jeho divadelní a dramatická zkušenost filmu obrovským dílem pomáhá a vyzdvihuje ho až do... atmosféry Asgardu. Vynikající Anthony Hopkins, prožívající svůj nejlepší herecký rok za poslední dekádu, majestátně deklamující své božské repliky s nádechem shakespearovské tragédie nesmírně potěší, ale zase samozřejmě až tak nepřekvapí. Jenže působivé herecké (i hlasové) výkony podávají i mnozí další. Opět se dokazuje důležitost režiséra pro herce - a Branagh herecké profesi rozumí, vždyť ji sám hojně provozuje. Nemohli usadit na řežisérskou stoličku nikoho lepšího, Branagh a komiks je zvláštní kombinace - a vznikl z toho zvláštní film, jiný - ale právě v tom nejlepším slova smyslu. Vrátím-li se k hercům, velikou pochvalu zaslouží sympaťák Chris Hemswirth v titulní roli Thora, Natalie Portman nemůže zkazit žádný záběr (i kdyby nic nedělala) a borec na konec Stellan Skarsgård je prostě svůj jako vždy. P.S. Fakt počkejte na konec titulků, zamává na vás Samuel L. Jackson a společně se Stellanem připraví a navnadí na další filmová díla z produkce Marvelu, především The Avengers. Mám ale obavy, že s jiným režisérem už to nebude takový zážitek. Nevím, jak může dopadnout spojení všech hrdinů. Možná tam bude víc akce (což nepovažuju za automatický klad) a otázkou je, co se stane s příběhem. P.P.S. Byl jsem na 2D a jsem přesvědčen, že nejen, že 3D nemůže nabídnout více, ale spíše méně. Tady by navíc nebylo potřeba ani od pana Camerona. A rozhodně si vyčíhejte původní znění a titulky, minimálně kvůli hercům je to zapotřebí. ----- Kenneth Branagh má ode mě předběžnou oscarovou nominaci za režii, snímek by si jich však klidně zasloužil více. Nemám opravdu co vytknout, snad jen, že to nemělo 4 hodiny. :-) 100 %!

plakát

Ve jménu vlasti (2011) (seriál) 

Když i KevSpa hodnotila hned po pilotním díle.... :-) Rozporuplné postavy s tajemstvím, stoupající napětí a až neobvyklé probuzení zájmu o další dění - na to, že jsem zatím viděl jen pilotní epizodu.

plakát

Voda pro slony (2011) 

Klad číslo jedna: občas mi herec pokazí film, Robertu Pattinsonovi se to naštěstí nepodařilo. Zde to pro mě je normální průměrný mladý herec, jakých je spousta. Dokonce si dovedu představit, že by za nějakých 60 let mohl vypadat jako Hal Holbrook - obsazení ústřední postavy ve starším vydání se tedy typově povedlo. Nicméně Reese Witherspoon je herecky lepší (než Pattinson) a já osobně se budu radši koukat na ni. :-) Ale jak už tu mnozí napsali, nejlepší je Christoph Waltz. Je nesmírně potěšující, že jeho mimořádný výkon pod velením pana Tarantina očividně fakt nebyla náhoda. Těším se na další role tohoto Rakušana - byť Tři mušketýry vyhlížím s obavami. Každopádně už u mě má Waltz společně s Hopkinsem za rok 2011 oscarovou nominaci. :) A nesmím zapomenout na slonici, ta předvedla taky hodně kvalitní výkon. Zkrátka se jedná o velmi pěkný a příjemný film. Za "Valčík" hvězdička navíc.

plakát

83. Annual Academy Awards (2011) (pořad) 

Přímo na místě to bylo spíš za 4*, ale s odstupem malého času... Chyběl tomu větší nápad, větší švih - a větší vtipnost. Stálo však za to ceremoniál vidět, výsledky mě povětšinou potěšily a vysloveně nelibě nesu jen hudbu pro Facebook a vedlejší afektovanou herečku Melissu Leo. Avšak hodnotím především pořad. Pravda, kdyby Natálka nedostala Oscara, asi jdu ještě dolů... :-) A zase kvůli tomu, že jsem to viděl na velkém plátně, hvězdičku přidávat nebudu - za exhibici tří českých pouťových vyvolávačů na HBO, kteří se domnívají, že se nesmí odmlčet, taky žádnou nestrhávám. Co se týká moderátorů... ehm ehm ehm... Asi především proto jen ty 3*. Z Anne Hathaway alespoň místy vyzařovala radost, kdežto pan Franco tam byl snad omylem. Za to, co tam dělal (či spíš nedělal), bych mu odebral oscarovou nominaci. Bylo vidět, že ho to spíš otravuje. Nominovaný herec by stejně podle mě neměl moderovat, je to trochu nesmysl... And the winner is... KIRK DOUGLAS!

plakát

Černá labuť (2010) 

Balet není můj oblíbený sport. :-) Jenže pan Aronosky bude očividně schopný..., no, nebudu ho snižovat, geniální režisér, takže na tom absolutně nezáleží. Musím dohledat jeho další tvorbu, zatím jsem viděl pouze taktéž neuvěřitelné Requiem za sen. Troufám si však tvrdit, že je Aronofsky mistrem atmosféry, emocí a napětí, které nastolí ihned, byť se třeba vlastně ještě vůbec nic neděje. Už tedy asi vím, jakému filmu bych udělil Oscara. Avšak ještě jasnější je to s herečkou v hlavní roli. Natalie Portman mě překvapila - ačkoli se jedná o rozdílné role, Aronofsky z ní dostal něco podobného jako Trier z Emily Watson ve filmu Prolomit vlny. Pro mě jeden z nejlepších a nejsilnějších hereckých výkonů - opravdu nejen ve 21. století. Zde je Oscar tak naprosto samozřejmý, že mám trošku obavy, že ho možná nedostane... Ale musí!!

plakát

Dopisy pro Julii (2010) 

Jediná osoba, která odvedla výkon nad 3*, je Vanessa Redgrave. Jinak to chce trpělivost a smysl pro nadhled - pak se vám tento až příliš příjemný film může líbit.

plakát

Karate Kid (2010) 

Překvapení ve všech ohledech! Dokonce si troufám přijít s myšlenkou, že by si Jackie Chan zasloužil svou první oscarovou nominaci - a dál se uvidí, jaká bude konkurence.

plakát

Poznáš, až to přijde? (2010) 

Asi jsem viděl jiný snímek - vtipný, odsýpající, nenudící... A zároveň vůbec ne hloupý, když uvážím, jaké blbosti se v tomto žánru natočily a mají hodnocení minimálně nad 60 %. Toto mi přijde neskutečně podhodnocené. I to mě donutilo dát plný počet. Herci jsou výborní (ani Owen Wilson není špatný), všichni mají velký komediální talent. Samozřejmě nejen komediální. Doufám, že Jack Nicholson (i bez něj bych nedal méně než 4*!) nehodlá na další film čekat do osmdesáti... :-) Chudák James L. Brooks, kdo ví, jestli vzhledem k celkovému "úspěchu" filmu ještě bude moct něco natočit...

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

Nemohu hodnotit životní dílo Martina Scorseseho, jelikož jsem toho od něj viděl jen velmi málo - kromě tohoto snímku ještě Taxikáře, Barvu peněz, Gangy New Yorku a Skrytou identitu. Jisté však je, že z těchto filmů se mi právě tenhle líbil úplně nejvíc. Byl jsem vyloženě nadšený a byť Scorseseho nemohu chválit jako autora nápadu, musím se klanět naprosto špičkovému zpracování. Film vyniká dokonale stísněnou, místy téměř hororovou atmosférou, kterou skvěle dokresluje i hudba. Všechny herce, které povětšinou více (Leonardo DiCaprio, Ben Kingsley, Max von Sydow) či méně (Mark Ruffalo) dobře znám také musím hodnotit jen a jen kladně. Ohledně DiCapria je nesporné, že se vypracoval na jednoho z nejlepších mladých (pod 40 let) herců. Kingsley se do svého psychiatra jako herec, který je prost všech možných grimas, perfektně hodil, no a von Sydow - to je prostě herecká legenda a dokazuje to i na velmi malém prostoru. Nejvíc mě ale překvapila Michelle Williams svým vskutku působivým výkonem, že jsem se vždy těšil a byl zvědavý, kdy a jakým způsobem se zjeví příště - to vše možná taky proto, že jsem ji doteď vlastně neznal a nic s ní neviděl. No a závěr filmu je také velice zajímavý - tedy aspoň pro mě, protože na rozdíl od některých jiných lidí to beru jako plus.