Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Pohádka

Recenze (52)

plakát

Rain Man (1988) 

Když jsem viděl název filmu, říkal jsem si, že to bude zase jeden z fenoménů dnešní doby z koncovkou -man, navíc s Tomem Criusem v jedné z hlavních rolí. O to větší překvapení na mě čekalo v podobě Dustina Hoffmana alias autisty Raymonda Babbitta, který se své role zhostil naprosto dokonale. A Tom Cruise předvedl, že umí i něco víc, než se jen přitrouble ksichtit v akčních filmech. Zkrátka výborné a dojemné drama, na které se kdykoliv rád znovu podívám.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Před zhlédnutím "úvodu do velkolepého finále", jak tento snímek mnozí nazývají, jsem trochu doufal v to, že David Yates už konečně vyroste a přestane do Harryho Pottera cpát kvanta pubertálních scének. Samozřejmě, že jich oproti šestce dost ubylo a většinou perfektně zapadaly do děje, ale ta jedna scéna, nebo tedy aspon její část...(!) (ti, kdo viděli, určitě ví, kterou mám na mysli) ...promiňte, pane Yatesi, ale to jste si mohl odpustit. Abych však jenom nekritizoval, myslím, že film jako celek měl šťávu, nechyběly opravdu napínavé scény, kdy od plátna neodtrhnete oči (jak to známe z knižní předlohy :-)) a hlavní protagonisté se konečně naučili hrát. Závěrem bych chtěl dodat, že rozdělení sedmičky na dvě části byl opravdu dobrý tah, protože se už nemůžu dočkat července 2011!!! A pokud bude druhý díl filmové adaptace alespoň tak dobrý jako kniha, máme se nepochybně na co těšit.

plakát

Bobule (2008) 

Letní oddychovka z prostředí, které dobře znám a která plyne příjemným tempem. Film nabízí spostu vtipných, ale i vážných scén, k tomu pohodová hudba a příběh, který si utahuje z Pražáků. Další plus vidím v tom, že ve filmu hrají neokoukaní herci a herečky. Bařinovi bych možná vytknul některé pasáže, kdy kamera létá na vinohrady a Pálavskými vrchy, což na mě působilo jako reklamní propaganda kraje. A že by Moraváci říkali za každou druhou větou "kurva", jak létá z úst Václava Postráneckého, to bych taky ve filmu oželel. Víc se mi líbila konfrontace české a moravské mluvy ve scénce policajtů a dědy: "Z kama ty si?" "Cože...????" :-)

plakát

Ztraceno v překladu (2003) 

Je mi líto, že musím dát tomuto snímku pouze 3*, ale asi jsem neměl tu správnou náladu na sledování Lost in Translation. Nepoprám, že film má své kouzlo, je protkán svěžím humorem a doufám, že po dalším zhlédnutí si u mě polepší, ale napoprvé to na mě působilo svým pomalejším tempem jako "pohádka na dobrou noc". Aspoň mám ponaučení pro příště: nepouštět si Ztraceno v překladu v jedenáct večer, když jsem unavený.

plakát

Kapsáři a falešný uhlíř (1988) (TV film) 

Toto je jedna z mála "krátkých, nedělních" pohádek na ČT, které jsem si oblíbil. Má hlavu a patu, připomíná mi příběhy o králi Šalomounovi zasazené do prostředí Dálného východu. Pravda, nejedná se o žádný převratný snímek, ale i starobylá japonská kimona a nepříliš propracované kulisy mají své kouzlo. Nemůžu si pomoct, pohádka mi přirostla k srdci, a proto dávám 5*.

plakát

Happy End (1967) 

Opravdu povedená, netradiční komedie, která na mě skutečně zapůsobila hlavně svou formou. Po skončení jsem si dlouho nemohl zvyknout na to, že všechno zase běží normálně, a ne pozpátku. Oldřich Lipský znovu prokázal, že si zaslouží své místo mezi elitními českými režiséry, nelze zapomenout ani na Vladimíra Menšíka a jeho doprovodný komentář. Zkrátka „zlatá šedesátá“ zůstanou navždy fondem nejlepších českých filmů.

plakát

Hra (1997) 

Skvělý film! Ani do poslední minuty netušíte, jak to skončí... vše dokrmuje výborná atmosféra a herecký výkon Michaela Douglase.

plakát

Hodný, zlý a ošklivý (1966) 

Na tento western jsem narazil náhodou při brouzdání televizními kanály. Říkal jsem si, co to bude za kovbojku, ale "Blonďák" a Tuco mě okamžitě vtáhli do děje. Na kráse mu snad jen trošku ubírá délka, ale když vás film pohltí, uteče to dřív, než stihnete říct 200 000 $. Nakonec bych ještě rád citoval Civala: "Na světě jsou dva druhy lidí - ti, co považují Hodný, zlý a ošklivý za nejlepší western všech dob, a ti, co jej teprve uvidí."

plakát

Tisíc a jedna noc (2000) (TV film) 

Pohádková oddychovka, která není tak špatná, jak se může zdát. Šeherezáda vypráví opravdu poutavě, a než se nadějete, je konec... Za příběh si i přes některé nesrovnalosti zaslouží 3*.

plakát

Merlin (1998) (TV film) 

Další z filmů od Hallmarku, ale na jeho poměry je myslím více než nadprůměrný. Není to ta pořád opakovaná pohádka o Artušovi a Excalibru, ale tentokrát tvoří spíš kulisu a pozornost diváka se soustředí na čaroděje Merlina. Sam Neill zahrál Merlina skvěle, byl velmi přesvědčivý, a ani ostatní herci/herečky se nenechali zahanbit. Konfrontace Merlina a Mab, kteří si navzájem kazí plány, je prosycena prakticky celým filmem. Doporučuji všem, kdo mají rádi artušovskou legendu nebo se chtějí podívat na trochu pohádkovější příběh.