Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (7)

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

Jeden z nejsilnějších, nejemotivnějších, nejkrásnějších filmů jaké jsem kdy viděl. Film který slova a obrazy nevyužívá jen k vyprávění příběhu, nenechává diváka emoce sledovat, nechá jej emoce prožívat, navazuje s ním mnohem intimnější kontakt. Touha po lásce, nenaplněná očekávání, přání aby se věci děli jinak, aby jsme my byli někdo jiný, bolest a její popření, oživlý sen, noční můra - pro každého jinak, dle nálady, dle životní fáze, dle prožitého. Emočně tak strašlivě plný film. Dokonale, lidsky, fyzicky zahraný, snový, dráždivý, křehký, skutečně děsivý i krásný, obrazové nádherný, tak magicky atmosférický, s naprosto úžasnou hudbou. Dokonalé dílo, které nesnese srovnání. Na černou obrazovku po titulcích jsem se díval s mrazením v zádech a nemohl usnout. Mulholland Drive má něco, co se nedá vytvořit sebedokonalejším řemeslem.

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Ozdravná dávka sebeironie pro každého, kdo příliš zabředl. Do anarchisty mám daleko (opravdu daleko), žádné radikální smýšlení také příliš nepěstuji, přesto mě tenhle výsměch s naprosto samozřejmostí přijímaného systému, životního stylu, sebelásky a absurdity lidského konání, svou jízlivostí vždycky nakazí. O řemeslné kvalitě, atmosféře, výběru lokací, kameře a vůbec celém Fincherově vyprávění, nemá smysl nijak polemizovat. Fight Club má všechno, a božího Pitta s ještě lepším Nortonem k tomu. Moc podnětnějšího toho z Hollywoodu, v takto luxusním balení, nevylezlo. You are not your job, you're not how much money you have in the bank. You are not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You are not your fucking khakis. You are all singing, all dancing crap of the world. Doporučuji 2x ročně. p.s. Where Is My Mind od Pixies je na šestou hvězdičku.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Historická fikce je to jako řemen, ale tady se ještě Ridley o žádnou akurátnost nesnažil. Jestli si nějak představuji ideální velký Hollywood, pak se tomu před patnácti lety Gladiátor velmi přiblížil. Přehledné, vyvážené vyprávění, silné charaktery, emoce. Opak dnešních miliardových blockbusterů, stavících na atrakci a CGI. Scott navíc dokonale trefil obsazení. Russell Crowe pro mě bude už vždycky generál Maximus a Joaquin Phoenix úlisný parchant Commodus. Tuhle historickou pohádku mohu kdykoliv. Film mého dětství.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Fellowship není tak emotivní jako třetí díl, s odstupem času ho mám ale nejraději. Pomalejší vyprávění si vychutnává lahůdkové lokace, jedna ikonická scéna střídá ikoničtější, jedna kultovní hláška druhou a všechna ta krása jen kvete na půdě nasáklé esencí fantasy. Jakožto ke knižní adaptaci lze mít k filmové verzi výhrady, velkofilm je to ale sám o sobě prakticky dokonalý. Bylo mi dvanáct let a doslova jsem zLOTRovatěl. Filmové fantasy podobného rozsahu a kvality dodnes neexistuje.

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Napodruhé daleko silnější a obsahově plnější zážitek. Clověk už ví jak jsou karty rozdány, nečeká pointu ani neodhadnutelné posuny děje, už si jen užívá každou chviličku, která má svůj význam, myšlenku, cit a místo v tomto Clintově osobním klenotu nesoucím vlastně jednoduché poselství, přesto tak mnohovýznamové pro každého jednoho člověka. Gran Torino popojíždí v ideálním tempu, nikam se nežene, dává dostatek prostoru pro diváka, nestrhává zbytečnými exhibicemi s kamerou, všechno je klidné a vyvážené přesně jako Walt Kowalski sám. Strašně příjemné, citlivé i vtipné rozjímání ke kterému se budu rád vracet. Walt Kowalski je Hrdina s velkým H. Abych nezapoměl, závěrečná píseň je skutečně více než jen třešničkou na dortu. Do tohohle filmu jsem se zamiloval.

Matrix

Matrix (1999)

Dokonalý film. Má správně dráždivé myšlenkové podhoubí, spád, revoluční akci a triky. Buď se vám prostě líbí a nebo nelíbí, ale objektivně mu nelze snad nic vytknout. Viděl jsem, jak zkapalňují mrtvé, aby je mohli vstříknout do žil živým...

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Nejlepší akční film všech dob. Perfektně stylizovaná rytmická akce, nadčasové efekty, na akční film hutné myšlenkové podhoubí, hláškující Arnold, skvělý záporák, celá řada nezapomenutelných scén (zmražený a formující se T-1000) a správná dunivě kovová hudba. To vše v područí komplexní Cameronovi režie, kdy žádné scéna není navíc. Tohle dílo se blíží dokonalosti. Anybody not wearing 2 million sunblock is gonna have a real bad day. Get it?