Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 885)

plakát

Desatero podle Ringa (2023) (TV film) 

O většině témat bych si rád od Franty poslouchal mnohonásobně delší dobu. Navíc i v osmdesáti je pořád zábavný. A naštěstí se dokument i slušně vypořádal s přijetím bývalého režimu.

plakát

Černé zrcadlo - Loch Henry (2023) (epizoda) 

Opravdu jako jeden z nejméně vhodných dílů do série Black Mirror, ale i tak jeden z nejlepších dílů. Vytýkanou předvídatelnost nechápu. Když o příběhu na začátku nic nevím, tak se krásně a plynule posouvá.

plakát

Pro hrst dolarů (1964) 

Měl jsem totální okno a film si už skoro vůbec nepamatoval. A je to mazec. Jen je teda potřeba nevnímat některé techničtější pasáže a některé herce, kteří podávají výkony, které by se po šedesáti letech už ve filmu neobjevily. Příběh a chování postav je ale na svou dobu špica. Clint je také boží, ale to ostatně všude. No a hodně podařený je i Volontého záporák.

plakát

Muž, který chtěl být králem (1975) 

Pro mě nepochopitelně ne moc známá klasika. Michael Caine a Sean Connery ve svých životních formách. Několik nezapomenutelných scén, které korunuje parádní konec. Po letech jsem na film narazil na čt (od úmrtí Conneryho jsem si pustil pouze závěrečnou scénu) a musel jsem mu dát přednost před plánovaným sledováním seriálu. A nelituji. Film je pořád úžasný a hlavně na Conneryho je radost se dívat.

plakát

Případ Sloane (2016) 

Konverzační orgie. Mohlo by se ve filmu řešit cokoliv a pořád by to byla pecka. Ono se vlastně i často jiskří na plátně třeba i jen při debatě o mafínech. Přitom každá (s rezervou) scéna zapadá do celkového vyznění filmu, ukazuje Sloan tak, aby velkým finále podtrhla všechny dosavadní slovní bitvy. Závěr je prostě parádní. Náznaky byly a hodně všímavý divák by je postřehl třeba i všechny. Já byl překvapen tak na půl a to bohatě stačilo, abych na konci žasnul podobně jako u Šestého smyslu (což je samozřejmě něco úplně jiného, ale pocit překvapení byl dost podobný).

plakát

Pošetilost mocných (1971) 

Absolutní hodnocení je možná trochu moc, ale Pošetilost mocných staví na stejném základu jako například série četníků. Funés je zábavný záporák a jeho eskapády jsou doplněny chytré blbnutí s kamerou nebo scénou, aby dění na plátně bylo příjemně nerealistické a zábavné. Té druhé ingredience v druhé polovině ve filmu ubyde, ale to vyváží okolní postavy (jako němý a dvorní dáma), které podrží vtip filmu, když se hlavní postavy trochu vytratí a ztrácejí na zábavnosti.

plakát

Sebevražedný oddíl (2021) 

Gunnovi filmy jsou prostě zjevením. Netradiční, odvážná, vtipná a nápaditá podívaná. Sebevražedný oddíl je ve všech těchto směrech ještě mnohem dál než Strážci Galaxie (2014). Humor je každou chvíli, ale současně na pár vteřinách prostoru dokáže Gunn podat i lehce emotivní scény. Jak bych normálně řekl, že mě ani žádná z více méně negativních postav neláká, tak zde si mě takřka každá získala. A přesně podle úmyslů Gunna. Postava s prostorem na dvě minuty si mě získá za 1,5 minuty. Postava s prostorem půl hodiny, si mě získá třeba tak v půlce. Všechno skvěle připraveno, natočeno, vizuálně domalováno. Dokonalost po řemeslné stránce. Příběh nebo dialogy už mi v hlavě asi tolik neutkví. Bohužel.

plakát

Devadesátky (2022) (seriál) 

Přemýšlím, jestli je lepší český seriál. Žádný mě nenapadá. Jak jsem si od začátku seriálu říkal, že věnovat se jednomu případu bude na škodu, tak je tomu naopak. Více případů by znamenalo, že bude seriál tak dobrý jako První oddělení. Což by šlo. Ale vše kolem orlických vražd bylo skvělé. Informace, podání, ale třeba i to někdy kritizované propojení s fikcí. Jednu věc bych ale vyzdvihl nejvíc. Výpravu. Hlavně scény s lovením sudů jsou na televizní poměry a naše prostředí někde úplně jinde.

plakát

Temný případ - Série 2 (2015) (série) 

Druhá série Temného případu je tak odlišná než první a o tolik lepší, že ji musím okomentovat zvlášť. Sice první tři díly jsou porod a opět jsem si říkal, že mohl být natočen dvou a půl hodinový film a nemusel jsem se nudit 8 hodin. Jenže v druhé sérii to logiku má. Postav je více, děje je více, případ je zamotanější. Od čtvrtého dílu ale série už není ani trochu utahaná a nudná. Sice jsou místy pomalejší pasáže, ale ty jen pomáhají navodit atmosféru a ještě více se sžít s postavami. Natočená akce je parádní a není jí úplně málo. Ale hlavně ta gradace, pestré a mnohoznačné postavy, jejich představitelé a nakonec i samotné rozkláčování, co a jak a kdo s kým. Super.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Absolutní pecka! Na jednu stranu jsem si říkal, že je ve filmu spousta zbytečností, že s trochou komiky a absurdity by šlo katastrofický film zvládnout o dobrou půlhodinu rychleji, ale potom by film neměl takové vyznění. Vtipný, ale docela i dramatický. S velkou dávkou lidskosti a sociální kritiky. Herecké výkony fantastické. Hlavně Leo a Rylance, to je prostě vrchol umění. Moc se těším, až uvidím film znovu. I když se obávám, že to nebude až takový mainstream a že chci film vidět znovu, si budu říkat možná i deset let a nikdy si ho už nepustím.