Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem se na Vynález zkázy strašně rád díval. Po dlouhé době co jsem se zase na to podíval, jsem byl nadmíru spokojený. Obdivuji talent jaký Karel Zeman měl. Odbivuju tu fantazii jakou dokázal režisér vtěsnat do 81 minut. Není to jediný výtvor od Karla Zemana, který mě velmi potěšil a proto i zde neváhám nad hodnocením plného počtu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vynález skazy sa mi ťažko hodnotí i komentuje. Niektorí moji rovesníci vyrastali na Mayovkách, z ktorých som neprečítal ani jednu. Na druhej strane je pomerne málo verneoviek, ktoré by som v detstve neprelúskal. Uvedomujem si, že Verneho romány sú ťažko sfilmovateľné a v dnešnej dobe by už ani nemali divákov. Ani si nespomínam, že by ma film nakrútený podľa niektorého z románov Julesa Vernea zaujal. S jednou veľkou výnimkou, a tou je Vynález skazy. Neskutočná zhoda náhod spôsobila, že sa k nakrúcaniu dostal filmár s dušou, invenčnosťou a fantáziou, ktorému vyčlenili na film málo korún. Napriek tomu je výsledok obdivuhodný aj po rokoch, ktoré od jeho vzniku uplynuli. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Díky Cestě do pravěku si Karel Zeman asi mohl dělat co chtěl, protože výtvarné zpracování tohoto filmu skutečně nemá (přinejmenším do té doby) obdoby, a obhajovat něco tak svébytného před současnými producenty by jistě nebylo jednoduché. Zvlášť když si uvědomíme, že Disney natočil 4 roky před tím 20 000 mil pod mořem se zpívajícím Kirkem Douglasem a legračním tuleněm, tedy na první pohled mnohem diváčtější film. Ale risk se vyplatil, a Vynález zkázy je dodnes pravděpodobně nejvěrnějším zachycením atmosféry verneovek (byť s láskyplnou ironií) vůbec. Z dnešního pohledu jsou na filmu vidět určité nedokonalosti - trikové postupy jsou vlastně celkem patrné, hlavně v přechodech mezi hranými scénami, miniaturami, vystřihovanými herci atp... Ale to neubírá filmu nic na jeho kouzlu, a na historickém významu. O tři roky později dovedl Karel Zeman v Baronu Prášilovi své umění ještě o krok dál. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak jsme doma, inženýre !!" ;) Jsme doma, přátelé, i když se to z dnešního pohledu zdá jako utopie, že podobný skvost vznikl v té české kotlině, zvlášť v tak nelehkých časech !! Další Zemanův majstrštyk, další filmové zpracování Verneova románu, zase století páry a průmyslově vědecká revoluce.. A jeden se může směle naparovat, protože tohle dílo nestrpí výhrad.. Karel Zeman za pár grejcarů na koleně tvořil snímky, které i po půl století otvírají divákům huby dokořán, snímky nadčasové, do detailu vypiplané, vizuálně dokonalé a dechberoucí, s poselstvími, které i dnes, či právě dnes, mají velký smysl.. To režisér Karel Zeman byl největší z géniů, většího frajera ani v jeho filmech nenajdete !! A kdyby Jules ještě žil, tleskal by vestoje, úplně stejně jako já.. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

To co Jules Verne slovem, to Karel Zeman obrazy. Film jsem poprvé viděl, když byl nový, nebo alespoň zánovní. Včera podruhé s vnukem (9 let) a vnučkou (4 roky) v poměrně pozdní hodinu. Kluk prohlásil, že se na nic takového koukat nebude a odešel do postele k mobilovým hrám; holka se sice divila, proč to není barevné, ale s drobnými přerušeními vydržela do konce. Druhý den při "vyprávění příběhu" však vyzdvihla tytéž okamžiky, které se i mně kdysi vštípili do paměti. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Vynález zkázy sa stal najpredávanejším československým filmom natočeným po II. svetovej vojne. Bol predaný do 79 krajín. (Peter-1307)
  • Film vznikal v zlínskych ateliéroch na Kudlove. (Raccoon.city)
  • Dobové ohlasy po uvedení filmu:Karel Zeman může být považován za Georgese Mélièse naší doby.“ (Informaciónes, Madrid) „Nejotřepanější námět povýšil na umělecké dílo.“ (L’Eco di Locarno, Locarno) „Jedno z nejoriginálnějších děl světové kinematografie.“ (Dookoła Świata, Varšava). (Duoscop)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama