foto

Arnošt Navrátil

  • nar. 8.3.1926
    Senice na Hané, Československo
  • zem. 18.11.1984 (58 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Arnošt Navrátil neměl sice odborné vzdělání, ale díky nespornému nadání a vlastní píli se vypracoval v dlouhodobě významnou osobnost brněnského divadelního herectví. S filmem spolupracoval jen výjimečně, později ale často hrál v brněnské televizi. Narodil se v Senici nedaleko od Olomouce a původně se vyučil holičem, v roce 1945 krátce pracoval jako úředník na olomouckém hospodářském úřadě. Krátce nato se ale přihlásil do konkurzu Městského divadla v Olomouci, kam nastoupil do souboru zpěvohry.

Jeho touhou bylo činoherectví, proto Olomouc brzy opustil a přijal angažmá v Hanáckém divadle v Přerově, kde zazářil v Molièrově Lakomci. V letech 1946-1953 sbíral další zkušenosti v Českém Těšíně (Divadlo těšínského Slezska, od roku 1950 Těšínské divadlo). Na tomto jevišti odehrál přes šedesát velkých rolí převážně v českém repertoáru (Strakonický dudák, Hrátky s čertem, Kutnohorští havíři). Titulní role v Shakespearově Othellovi mu otevřela cestu do Brna, kde byl v roce 1953 angažován do Státního divadla. S touto scénou pak zůstal spjat přes čtvrt století a na své konto si mohl připsat úspěchy ve velkých rolích domácích i světových autorů (Galileo Galilei, 1957; Dnes ještě nezapadá slunce nad Atlantidou, 1959; Jindřich IV., 1964; Oliver Cromwell, 1967; Revizor, 1977).

Navrátilův věhlas jako představitele realistických postav brzy přesáhl hranice Brna a dostavily se první nabídky k filmování. V Zemanově sci-fi VYNÁLEZ ZKÁZY (1958) se objevil jako unesený profesor Roch, později se ale musel spokojit s podružnými rolemi v dobově poplatných filmech (VELKÁ SAMOTA, 1959; POSLEDNÍ ETAPA, 1962). Později dostával velké příležitosti v produkci brněnského televizního studia, které zaznamenávalo stěžejní představení Státního divadla (ZMOUDŘENÍ DONA QUIJOTA, 1963; VOJNARKA, 1968; RACEK, 1976), ale tvořilo i vlastní inscenace (STROM VĚDĚNÍ DOBRÉHO, 1976; PŘÍPAD HODNÉHO VEDOUCÍHO, 1977). Před filmovou kamerou se objevil naposledy jako ministr financí Dolanský ve zkresleném historickém snímku VÍTĚZNÝ LID (1977).

Arnošt Navrátil v roce 1979 ze zdravotních důvodů opustil stálé angažmá v brněnském Státním divadle a odešel do invalidního důchodu, příležitostně ale na tomto jevišti nadále vystupoval pohostinsky (Miláček, 1980). Zemřel v Brně 18. listopadu 1984 ve věku 58 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1977 Prokop Diviš (TV film)
Případ hodného vedoucího (TV film)
Vítězný lid
1976 Strom vědění dobrého (TV film)
1975 Nehoda (TV film)
1974 Deník psaný na vodu (TV film)
Ostrov Afrodity (TV film)
1973 Klec (TV film)
1972 Hledá se pan Tau
Tím hůř, když padnou (TV film)
1970 Paradajs (TV film)
1969 Kaktus, bomba, letadlo (TV film)
Kníže (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
1968 Vojnarka (TV film)
1964 Smrt Tarelkina (TV film)
1963 Zmoudření dona Quijota (divadelní záznam)
1962 Neklidnou hladinou
Poslední etapa
1959 Velká samota
1958 Vynález zkázy

Dokumentární

2015 Hotel Praha story (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace