Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (406)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, dokonalý pocit z obrazu, lehká nadsázka, na svou dobu výborné nápady a skvělá zábava to celé jsou filmy Karla Zemana v jeho Verneovských adaptacích. Je na nic něco naprosto okouzlujícího co odkazuje an dobu jejich vzniku, ale také na jejich vytvárně dokonalou stránku. Film z doby kdy se od nás ještě svět mohl něco naučit :) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Legendární snímek Vynález zkázy mi znepříjemnil můj schizofrenní pohled na věc. Na jednu stranu jsem toužil odprostit se od všech vnitřních postojů a bez zábran se ponořit do světa fantasie a tiše (a občas nahlas) obdivovat. Ovšem druhá hemisféra stále říkala ne. Ona chtěla příběh, ve kterém by nemusela být rušena svými vědeckými a logickými námitkami, krásnými ale i notně z konceptuvytrhavačskými kulisami a triky ve stylu i kvalitě 50 let starých Mélièsovek. Chtěla výpravu, která dokáže pohltit a (aby byla úplně upřímná) i barvu, která tomu podle ní docela chyběla. Tyhle dva pohledy se celou dobu bily o to, kdo zvítězí a nakonec oba vyšly z boje jako poražení. I přesto je to samozřejmě film, na který obě půlky mozku nikdy nezapomenou, ale vždy si vzpomenou na protesty té druhé... ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Fakt supr film, ani jsem se původně koukat nechtěl, ale ty triky mě fascinovaly. Vypadá to fakt hodně dobře, zároveň naivně, ale fakt supr. Na tehdejší dobu to musela být absolutní pecka. Obdivuju Zemana, jaký vize měl a realizoval. Po dějový stránce jsem se teda na začátku moc neorientoval, ale pak to bylo fajn. Herci byli průměrný, zahráli to dobře, ale žádný nevyčníval, ale pravdou je, že je to hodně o tricích. Plusový body přidává i přesná hudba Zdeňka Lišky, která dotvářela celou atmosféru. Podvodní scény jsou naprosto úchvatné. Mě se to hodně líbilo a doufám, že brzy uvidím další Zemanovy filmy. 75% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky geniální, na dobu svého vzniku neuvěřitelně novátorský a režijně chytře natočený snímek s typicky zemanovskými výtvarně pozoruhodnými kulisami, které přesně napodobují a dokonce rozvíjí původní černobílé romantizující rytiny použité jako ilustrace v klasických vydáních románů J. Vernea. Ze všech pokusů o převedení verneovského fantazijního světa na filmové plátno je ten Zemanův nejsympatičtější a myšlenkově i pocitově své předloze nejvěrnější. Díky vysoce stylizované atmosféře využívající záměrně archaicky a naivně působící dekorace podle dobových představ o technických zázracích v 19. století a díky kreslenému pozadí ten film nestárne. Stává se stejnou klasikou, jakou jsou obrazy starých holandských mistrů nebo Mozartovy opery. V době svého vzniku zaznamenal Vynález zkázy pozoruhodný ohlas po celém světě a byl to jeden z mála případů, kdy naše kinematografie předběhla svět a udávala trendy. Dnes se marně ploužíme vzadu a hledáme stopy po těch úspěšných, kteří se nám příliš vzdálili. Celkový dojem 100 %. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* i když starý film, tak tentokrát hodnotím bez nostalgie, protože jsem před chvílí viděl remasterovanou verzi. Stylově jde opravdu o úžasný kousek a je na něm vidět ta kupa práce a směle se může srovnávat s takovými světovými výpravnými skvosty jako třeba Metropolis. Natočený je s velkým zápalem a vysoké hodnocení si rozhodně zaslouží. Čas mu ublížil hlavně na jednoduše vyprávěném příběhu, i když s fantazií a dětskou naivitou, lze přehlédnout tyto chybičky na kráse a naplno si ho užít. Za sebe trošku původní známku upravím, ale věřím že tím nesnížím jeho vysokou pozice v místní TOPce. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Značná časť filmového materiálu je dvakrát, niekedy aj trikrát exponovaná. (Raccoon.city)
  • Celosvětová premiéra proběhla v červnu 1958 na Bruselském FF. (Varan)
  • Kvôli náročnému a komplikovanému natáčaniu neboli filmári schopní dodržať dvojročný časový limit ani pôvodný finančný rozpočet. Napríklad záber plávajúcej trojmetrovej veľryby v linkovaných morských vlnách vznikal celý týždeň. (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama