Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obětovala se Bohu, aby nalezla sama sebe. Film podle skutečného životního příběhu belgické řádové sestry Luke. Mladá Gabrielle (Audrey Hepburn) pochází z prominentní belgické rodiny van der Mal, její otec je vyhlášeným chirurgem po celé Evropě. Nábožensky silně založená dívka vstupuje na prahu dospělosti do kláštera, kde je od počátku podrobována těžké zkoušce vlastních morálních zásad. Náročné povinnosti novicky a dlouhé sebeodpírání z ní postupně činí charakterní osobnost. Gabrielle vyniká nad svými vrstevnicemi ve studiu medicíny, a tak se zdá být její budoucnost na misii v Belgickém Kongu, obecně považovaná za nejvyšší poctu řádové sestry, jako jistá věc. Přísné a k lidské bytosti jako jednotlivci někdy bezohledné povinnosti církevní však nutí Gabriellu postupovat proti své vůli. (dopitak)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Fred Zinnemann chtěl, aby úvodní evropská část filmu byla černo-bílá. Film by začal být barevný v momentě, kdy sestra Luke (Audrey Hepburn) přijede do Konga. Studio to zamítlo. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • V důsledku dehydratace prodělala Audrey Hepburn v závěru natáčení po návratu z Konga vážné zdravotní potíže spojené s ledvinovou kolikou. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Vlasy, které jsou postavě Audrey Hepburn stříhány, nejsou právé. Byla použita paruka. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Ve filmu měla být dramatická scéna tří mužů, kteří uvíznou v pohyblivých píscích řeky. Vše bylo nachystáno, postaveno a bez kamer odzkoušeno. Do dalšího dne však klesla hladina a veškerá konstrukce byla odkryta. Nikdy nenatočená scéna stála 40 000 amerických dolarů. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Režisér Zinnemann velmi pečlivě dbal na to, aby byly všechny klášterní rituály vykonávány přesně s přísnou choreografíí. Na to dohlížely dvě dominikánské jeptišky. Zbytek sboru byly tanečnice z baletního souboru římské Opery. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Audrey Hepburn doprovázel na natáčení v Kongu její pes Famous, kterého nosila všude s sebou. Ten byl pro ni v té době nesmírně důležitý a dostal speciální psí vízum. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Natáčelo se ve skutečném klášteře ve Francii. Další interiéry byly v Římě, exteriéry v Belgickém Kongu. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Studia neměla zprvu o film žádný zájem. To se změnilo poté, co Audrey Hepburn souhlasila s hlavní rolí. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Pri natáčaní filmu The Unforgiven (1960) Audrey Hepburn nešťastne spadla z koňa a potrebovala ošetrenie. Ošetrovala ju práve Marie-Louise Habets, ktorú Audrey stvárnila v The Nun's Story. (TheRoller)
  • The Nun's Story bol jeden z najobľúbenejších filmov Audrey Hepburn (sestra Luke), v ktorých hrala. Bol pre ňu taktiež jeden z finančne najúspešnejších. (TheRoller)
  • Rola sestry Luke bola pôvodne ponúknutá Ingrid Bergman, no tá uznala, že je na rolu pristará a sama navrhla Audrey Hepburn. (TheRoller)
  • Film bol natočený podľa rovnomennej knihy, ktorá rozpráva životný príbeh skutočnej sestry Luke, Marie-Louise Habets. Vo filme sa jej sestry volajú Marie a Louise. (TheRoller)
  • Členky rímskeho operného baletného zboru hrali niektoré z mníšok a zložité kláštorné choreografie boli vytvorené presne pre ne. (TheRoller)

Reklama

Reklama