Reklama

Reklama

Rudý škorpion

  • Jihoafrická republika Red Scorpion (více)

Obsahy(1)

Ruský důstojník tajné služby Nikolaj je vyslán do Afriky, aby zlikvidoval vůdce povstalců, kteří bojují proti tyranskému režimu. Nikolaj se snaží připojit k rebelům a po čase se jeho přesvědčení obrací proti původnímu poslání a je rozhodnut se přidat se zbraní v ruce na stranu spravedlivého boje za svobodu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (190)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Lundgrenův single akčňák! Ruského důstojníka Specnaz zahrál švédský svalovec naprosto přirozeně a zvlášť v první půlce filmu z něj přímo sálá status "smrtící mašina". V druhé půlce Rudý škorpion ale bohužel trochu zvolní, akce ubude a Dolph místo lidí radši loví prasata a kření se na křováky. V posledních dvanácti minutách se sice akční sekvence vrátí, i tak se ale prostě nemůžete zbavit dojmu, že by si ty ruští parchanti za to, co za svinstva celý film chudákům černochům prováděli, zasloužili daleko větší kapky. Škoda, mohlo to být klidně o * navíc. Lundgren by si to za svého Nikolaje rozhodně zasloužil . ()

oLí 

všechny recenze uživatele

No tak tohle je akční pecka, viděno 21 let po vzniku filmu, takže žádná nostalgie, ale asi mám pro tenhle typ filmu určitou slabost a dnes mi dost chyběj. Dolph je tu fakt těžkotonážní machr a Nikolai Rachenko je určitě jedna z jeho TOP hlavních rolí, já toho kluka blonďatýho mám ze tria padlých akčních hrdinů ( Lundgren, Seagal, Van Damme ) asi nejrači. Vydařenou akci jsem čekal, ale na 4* to vyšvihl i poměrně dobrej příběh, hlášky novináře, XiXaO a Africká přenádherná příroda, Dolphik tu moc nemluví, ale když už z úst něco vypustí, stojí to za to. [7.5/10 březen 2010] ()

Reklama

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Nikolaj, bol si Spetsnaz." – „Ja SOM Spetsnaz. Len už nepatrím k vám." Béčko nesúce sa na rambovskej vlne v hlavnej úlohe s veľkým Lundgrenom, ktorý sa do úlohy robota-zabijaka hodí viac, než ktokoľvek iný. Akcia je najväčším plusom, scény sú prehľadné a vzhľadom na nižší rozpočet ich možno označiť aj za veľkolepé (všetko čo môže vybuchnúť aj vybuchne :)). Mimo nich je to už skôr nuda. Na jedno pozretie ale môže byť. 55 % ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Láska mýho dětství a určitě jeden z klenotů Dolphovi herecký kariéry! Je to film krapet podloženej rasovou tematikou a řekl bych, že díky tomu mohl trochu těžit, protože takových akčňáků bylo málo. Ale z čeho především těžil, je to, že v něm běhá jeden kurva nasranej ruskej navoskovanej válečník v boxerkách a chce se mstít! Lundgren v životní fyzické formě, tu muskulaturu zde má brutální! Respekt z něj šlehá! Paní nostalgie za 90% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Lundgrenovu bohatou hereckou filmografii mám najetou téměř celou, a tak si myslím, že mohu objektivně zhodnotit, že právě Rudý škorpion je jeho nejlepším filmovým počinem vůbec. Samozřejmě tedy spolu s vedlejší rolí Ivana Draga v Rockym 4, kde na sebe strhnul veškerou pozornost a kde odstartoval svou kariéru, ovšem pro mě se teprve až Rudým škorpionem katapultoval mezi ty opravdové devadesátkové akční hvězdy, které sice postupně vesměs zase vyhasli, ovšem i tak za sebou nechali skutečně parádní kousky, mezi které lze právě Škorpiona neoddiskutovatelně zařadit. Příběh má tedy prostinký a předvídatelný až hanba, což ovšem nemá cenu řešit, pokud je to zpracováno s takovýma koulema, jako se to podařilo zde. Celý to má fakt parádní spád, akce střída akci, a navíc její zpracování bylo na tu dobu perfektní, přehledný, dynamický a poměrně nekompromisní, střílení, výbuchy, souboje, vše se tu pěkně prostřídalo a to ve vážně vysoké kvalitě. Filmu pak hodně pomohlo i prostředí Africké pouště, které navodilo velice působivou atmosféru, a zároveň lze ocenit i výrazný styl a vizuál, který mě též vážně zaujal a bavil. Překvapivě zde ale fungují i velice silné emoce a já si Lundgrenuv přerod ze zlého rusáka na neohroženého ochránce afrického lidu skutečně citově prožil. Hlavní předností Škorpiona je ale každopádně stejně právě dokonalý Dolph Lundgren, který sice za celý film pronese asi tak deset vět, ale ty jeho nekompromisní pohledy tu jsou doslova boží a já tak zvolávám, „je to bůh“!!! Ten film je zkrátka jeho, já ho v té roli zbožňuji, stejně tak jako vlastně celý ten film, nemám co dodat, já Rudého škorpiona upřímně považuji za naprosto nedoceněný akční klenot, který všem doporučuji! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Po útěku z vězení v čase 59:42 Nikolaj Radčenko (Dolph Lundgren) jde na vrchol písčité duny a má dlouhé vojenské kalhoty. V dalších záběrech po celý zbytek filmu má již pouze kraťasy. (Horryx)
  • Dvojhlavňový kulomet, který na začátku filmu zkouší plukovník Zayas (Carmen Argenziano) a na konci ho používá Nikolai Rachenko (Dolph Lundgren), je upravený belgický FN FAL. Ve filmu má připomínat ruskou experimentální útočnou pušku Avtomat AO-63. (Saur.us)
  • Vrtulník, který má představovat sovětský Hind, je přemaskovaný Sikorski S-62 / HH-52A. Jedná se o stejný stroj, který byl ke stejnému účelu použit ve filmu Braddock: Ztracen v boji (1988). (Stejšn)

Reklama

Reklama