foto

Linda Blair

  • nar. 22.1.1959 (57 let)
    Saint Louis, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Po VYMÍTAČI si mě všichni spojovali s monstrem, v jaké jsem se ve filmu proměnila a mnozí ke mě přistupovali s viditelným strachem. A nevěřili byste, kolikrát po mě lidi chtěli, abych otočila hlavou kolem dokola."

„Hezká dívenka, které se dějí ošklivé věci“ a později v dospělosti neméně atraktivní "queen of scream and exploitation" z béčkových hororů a filmů z ženských věznic, to je tolik oblíbená zbloudilá ovce Hollywoodu, herečka Linda Denise Blair. Tahle roztomilá holčička, která toužila stát se veterinářkou, se od svých pěti let úspěšně věnovala modelingu a reklamě a ve čtrnácti byla po několika filmových čurdách vybrána z 600 uchazeček do hlavní role kultovního satanistického hororu VYMÍTAČ ĎÁBLA (1973). Shodou okolností ji agentura, která ji v té době zastupovala, zapomněla poslat na jeho konkurs, ale ten naštěstí neušel pozornosti Lindiny matky, která svou dcerku ve všem intenzivně podporovala a sama ji tam zavedla.

Už samotné natáčení, protažené z plánovaných tří měsíců na skoro tři čtvrtě roku a prodražené z pěti na jedenáct milionů, při kterém režisér William Friedkin střílel hercům za zády a fackoval je, aby u nich docílil autentického výrazu strachu, nebylo pro Lindu žádná legrace. Aby ve scénách vymítání stoupala hercům pára od pusy, musela být celá místnost, v níž Linda ležela na posteli, ochlazována čtveřicí větráků, přičemž Linda na sobě měla pouze tenkou noční košilku a dodnes je na chlad velmi citlivá. Navíc prý natáčení provázela řada zlověstných nehod - celkem devět na něm zainteresovaných lidí v jeho průběhu zemřelo a dům, kde se natáčelo, lehl popelem i s filmařskou technikou, která při natáčení podivně stávkovala.

Při svém uvedení o Vánocích 1973 rozpoutal film v Americe nevídanou hysterii. Diváci v kině údajně ječeli hrůzou, houfně omdlévali a museli být vynášeni ze sálu přivolanými zdravotníky. V médiích se rozhořely vášnivé diskuse ohledně účasti nezletilých ve filmech s drastickým obsahem, i kolem způsobu, jakým byly ve snímku použity náboženské motivy. Lindě bylo po uvedení snímku vyhrožováno smrtí a tak jí studio najalo tělesnou stráž, která ji hlídala ještě šest měsíců po premiéře. Získala Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli a byla v této kategorii rovněž nominována na Oscara, ale nominaci neproměnila, údajně proto, že byla nadabována a v několika scénách (mj. ve scéně, kde měla masturbovat krucifixem) zastoupena dalšími dvěma herečkami.

Kontroverze provázela i její další film, TV drama BORN INNOCENT (1974), kde si zahrála rodiči zanedbávanou čtrnáctiletou dívku na útěku z domova, kterou pobyt v polepšovně promění z nevinného dítěte v tvrdou ženu. Bouřlivé reakce se týkaly zejména scény, v níž Lindu ve sprchách znásilní čtyři dívky pomocí štětky na záchod. Ta byla nakonec z filmu odstraněna poté, co rodiče jisté osmileté holčičky, kterou znásilnila skupina mladých dívek lahví, obvinili tvůrce, že dívky k činu inspirovala. Do třetice ztvárnila „správného amerického teenagera s velkými problémy“ v dalším televizním filmu SARAH T. – PORTRAIT OF A TEENAGE ALCOHOLIC (1975), ve kterém jako plachá dívka frustrovaná rozvodem rodičů a nástupem na novou školu propadla jinému strašlivému démonu, démonu alkoholu. Film mimochodem režíroval tehdy ještě neznámý televizní režisér Richard Donner, který se o rok později proslavil druhým slavným satanistickým hororem 70. let, snímkem PŘICHÁZÍ SATAN.

V roce 1977 se Linda vrátila z televize ke své životní roli v pokračování VYMÍTAČ ĎÁBLA II: KACÍŘ. Ani tento díl (do té doby nejnákladnější projekt studia Warner Bros.) nevznikal zrovna lehce. Režisér John Boorman dostal při natáčení infekci dýchacích cest a natáčení muselo být o pět týdnů odloženo. Boorman, který měl točit už prvního VYMÍTAČE, chtěl také v průběhu natáčení od filmu dezertovat a na place ho udrželi jen právníci studia. Napětí panovalo i ve zbytku štábu a hvězda filmu (a vyléčený alkoholik) Richard Burton se podle Lindina svědectví dal během natáčení opět na pití. Hotový film byl navíc po svém uvedení diváky doslova vypískán a s tržbami 30 milionů dolarů strašlivě zaostal za originálem, který vydělal jen ve státech okolo 200 milionů a dalších dvě stě posbíral ve světě. Přesto vznikl v letech 1990 a 2004 díl třetí a čtvrtý, s nimiž už ale Linda neměla nic společného.

U hororu ještě chvíli zůstala, ale definitivně se přestěhovala do druhé ligy, přičemž alespoň pracovala se zajímavými béčkovými režiséry. U televizního horůrku STRANGER IN OUR HOUSE (1978) se sešla se samotným Wesem Cravenem, který už měl v té době za sebou exploitační klasiku LAST HOUSE ON THE LEFT a kanibalskou vyvražďovačku HILLS HAVE EYES (a před sebou NOČNÍ MŮRU V ELM STREET), ale bohužel šlo o jeden z jeho nejslabších snímků. Následovala spolupráce s Tomem DeSimonem, pozoruhodným režisérem lavírujícím mezi dvěma extrémy - gay pornem a WIP (Women In Prison) snímky, do jejichž vod se měla už brzy vydat i Linda. Bohužel s ním nenatočila žádné z jeho WIPs (PRISON GIRLS IN 3-D, CONCRETE JUNGLE a především REFORM SCHOOL GIRLS), ale pouze tuctový slasher HELL NIGHT (1981).

O dva roky později přišel Lindin první (nepočítáme-li BORN INNOCENT) a zároveň nejznámější a nejlepší výlet do ženské věznice ve filmu CHAINED HEAT (1983). Představovala v něm Carol, mladou ženu, která zabije při autonehodě člověka a putuje do ženské věznice, jejíž prohnilé vedení obchoduje s drogami a zneužívá dívky k natáčení porna a k prostituci. Samotné vězeňkyně pak tvoří dva gangy, černý a bílý, které spolu navzájem bojují. Carol si nejdřív projde peklem - je znásilněna a opakovaně zbita, ponižována a sexuálně obtěžována - ale nakonec se jí podaří oba gangy sjednotit a vzbouřit se zkorumpovanému vedení. Snímek proslul zejména legendární sprchovou scénou Lindy s jiným béčkovým sexuálním symbolem 80. let, Sybil Danning a stal se svého druhu klasikou. Bylo to poprvé, co se Linda objevila před kamerou tak, jak ji bůh stvořil a další podobná barvitá dílka měla brzy následovat.

Následoval skvostný exploitation snímek SAVAGE STREETS (1984). Brenda (Blair) vede partu ostrých vysokoškolaček, které se pošťuchují s drsným gangem pankáčů (tak drsným, že jejich vůdce nosí místo náušnice žiletku a típá si cigarety o dlaň). Hoši ale neustojí, že „girls just wanna have fun“ a pomstí se jim za krádež a naplnění jejich auta odpadky tím, že znásilní Brendinu hluchoněmou sestřičku Heather. Z Brendy oděné do černé kůže se stává nelítostný anděl pomsty vyzbrojený lukem a železy na medvěda a roztahuje svá křídla nad členy gangu, aby je utopil v krvi. Heather si zahrála jiná populární béčková „queen of scream“, Linnea Quigley (NÁVRAT NOCI OŽIVLÝCH MRTVOL, CREEPOZOIDS, VICE ACADEMY I. a II., PAST BOSORKY) a na režijní stoličce seděl Danny Steinman, který rok poté natočil PÁTEK TŘINÁCTÉHO 5: NOVÝ ZAČÁTEK.

Ačkoliv dostala Linda svou účast v CHAINED HEAT pořádně „sežrat“ v každé talk show, v níž poté vystoupila ("Neudělala jsem ten film proto, že by měl kdovíjakou uměleckou hodnotu nebo že by odrážel mou osobní filozofii nebo víru. Prostě jen pracuju."), přesto se v roce 1985 objevila hned ve dvou dalších, podstatně levnějších a horších WIPs a sice RED HEAT a SAVAGE ISLAND. V tom prvním, odehrávajícím se za studené války ve východoněmecké věznici, si zahrála po Sybil Danning s jiným velkým sexsymbolem 70. a 80. let, Sylvií „Emanuelle“ Kristel a za ten druhý, zasazený pro změnu do prostředí smaragdového dolu kdesi v Jižní Americe, dostala (už třetí) Zlatou malinu za nejhorší ženský herecký výkon (také v tomto roce obdržela Zlatou malinu za nejhorší „carreer achievement“). V Jižní Americe ještě chvíli zůstala díky akčnímu béčku NIGHT FORCE (1988), v němž si zahrála vedlejší roli a pro které nazpívala ústřední píseň.

Do konce 80. let pak Linda ještě stihla natočit hromadu podobně vypečených hororových (GROTESQUE, WITCHERY s Davidem Hasselhoffem, ZMRAZENÍ) a akčních béček (ninjovský SILENT ASASSINS, WB., BLUE AND THE BEAN opět s Davidem Hasselhoffem) a v roce 1990 tuto dekádu uzavřela zkarikováním své průlomové role v nepříliš povedené parodii BLÁZNIVÝ VYMÍTAČ, těžící z popularity Leslie Nielsena. V 90. letech pak hrála v řadě nijak zvlášť zajímavých thrillerů a dramat jako VEČNÝ SPÁNEK, FATAL BOND či SKINS, přičemž ale měla stále štěstí na obskurní béčkaře/céčkaře.

S Chuckem Vincentem (po Tomu de Simonovi dalším režisérem, který přešel z porna na normální filmy jako BARBARIAN QUEEN se Sybil Danning) pracovala na thrilleru BEDROOM EYES II a dramatu BAD BLOOD, s na slovo vzatým béčkařem Jimem Wynorskim (SOUBOJ SE SMRTÍ, VAMPIRELLA) natočila erotický thriller SVŮDKYNĚ (ve kterém si zahrál i další kultovní sračkotvůrce Fred Olen Ray – HVĚZDNÝ KRIMINÁL: ÚTĚK) a s šrotařem Davidem DeCoteauem (CREEPOZOIDS, MISTR LOUTKÁŘ III: TOULONOVA POMSTA), který se učil u Rogera Cormana a Charlese Banda, udělala akční KOŘIST JAGUÁRA. V roce 1997 se jako zuřivá reportérka mihla ve VŘÍSKOTU a stejně jako s předešlou, i s touto dekádou se rozloučila hororovou parodií, nízkorozpočtovým kraťasem BLAIR BITCH PROJECT (1999).

Lindinou velkou vášní jsou již od dětství zvířata, obzvláště koně. Jezdí od šesti a od desíti se účastní různých soutěží. Také se aktivně angažuje v charitě všeho druhu, zorganizovala řadu dobročinných sbírek pro zvířata i lidi v nouzi a je mluvčí několika charitativních organizací. Objevila se a objevuje také na dobročinných akcích a v televizních pořadech. Je vegetariánka a napsala na toto téma knihu „Going vegan!“ Pro zajímavost královna filmových ženských věznic se do nich v roce 1977 málem podívala i ve skutečném životě - za přechovávání drog byla odsouzena na tři roky podmíněně.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

2011 Cousin Sarah
2010 Skeleton Farm's Halloween Horrorshow - a.z.
2009 Imps*
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Powder Puff Principle, The
2005 Hitters Anonymous
Lovci duchů (TV seriál)
2003 Oživlá monstra (TV film)
2000 S Club 7 v L.A. (TV seriál)
1999 Blair Bitch Project starring Linda Blair, The
Walking After Midnight (TV seriál)
1997 Marina
1996 Kořist jaguára
Vřískot
1995 Svůdkyně
1994 Skins
1993 Dvojitý úder
1992 Calendar Girl, Cop, Killer? The Bambi Bembenek Story (TV film)
Fatal Bond
Perry Mason: Případ nevěsty se zlomeným srdcem (TV film)
Věčný spánek
1990 Bedroom Eyes II
Bláznivý exorcista
Znovu objeven
1989 Aunt Millie's Will
Bad Blood
How to Get Revenge
W.B., Blue and the Bean
Zmrazení
1988 Bersaglio sull'autostrada
Grotesque
Neslyšní zabijáci
Vypadni z mé ulice
Witchcraft: Vražedná magie
1987 SFX Retaliator
Za cenu života
Ženatý se závazky (TV seriál)
1985 Divoký ostrov
Red Heat
1984 Divoké ulice
S hlavou v pytli
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Peklo za mřížemi
1982 Ruckus
1981 Pekelná noc
1979 Roller Boogie
Wild Horse Hank
1978 Cizinec v domě (TV film)
1977 Vymítač ďábla 2: Kacíř
1976 Victory at Entebbe (TV film)
1975 Sarah T. - Portrait of a Teenage Alcoholic (TV film)
Sweet Hostage (TV film)
1974 Born Innocent (TV film)
Letiště 1975
1973 Vymítač ďábla
1971 Sporting Club, The
1970 Way We Live Now, The
1968 Hidden Faces (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Green Fairy
2012 Affair of the Heart, An
2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2006 Ban the Sadist Videos!: Part 2
2005 The Perfect Scary Movie (TV film)
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
UnConventional
2003 I Love the '70s (TV seriál)
2002 Hollywood Rocks the Movies: The 1970s (TV film)
TV's Most Censored Moments (TV film)
2001 AFI's 100 Years, 100 Thrills: America's Most Heart-Pounding Movies (TV film)
1999 Linda Blair: The E! True Hollywood Story (TV film)
1998 Fear of God: The Making of the Exorcist, The (TV film)
1997 Behind the Music (TV seriál)
1991 Secrets of Dick Smith, The (TV film)
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2009 RuPaul's Drag Race (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
The Doctors (TV pořad)
2001 Scariest Places on Earth, The (TV pořad)
1996 RuPaul Show, The (TV pořad)
1990 Circus of the Stars #15 (TV pořad)
1986 Wildest West Show of the Stars, The (TV pořad)
1983 Circus of the Stars #8 (TV pořad)
1982 Circus of the Stars #7 (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace