Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Docent Stehlík se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou. Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný Dvojčata budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu. A možná že nejen u jedné vraždy (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (103)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No žádné veledílo. Nenadchl mě příběh, kamera ani herci. Vše je tak na půl cestě. Příběh podivný, spojení prvních třech vražd budiž, ale ta nová? Závěr taky nic moc, jakoby už kvůli spoustě kecacích scén nezbyl prostor pro pořádný zásah. Trojan i Rambo OK, Taclík s Hádkem zkratkovití a spíše postavičky do nějaké show než policejní operativci. Příběh spíš tak na 50ti minutový seriálový díl než na celovečerní příběh. Zkrátka mohlo to být lepší. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V jemné psychlogické hře je Ivan Trojan jako poněkud roztržitý intelektuál velmi přesvědčivý, stejně jako Rambová v roli nedoceněné mladé ženy, která si tak trochu neví rady sama se sebou i seberealizací, a to všechno na rozmezí dívčího a mladoženského věku. Zajímavá je i studie počešťující se Rusky v ztvárnění Jelizavety Klimové. První díl rozehrává jak scénář Josefa Mareše, tak režie Jiřího Stracha. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hned na začátku jsem se od ČT dozvěděl, že seriál vznikl i díky mým poplatkům, čili jako člen produkčního týmu bych rád vyjádřil částečnou nespokojenost. Vadí mi afektovaný Rambo/Ramba. Nejde jen o to, že je to afektovaná kráva, ale o to, že se chová jako naprosto nevyspělá, dětinská, emocionálně rozháraná, racionálně nedorostlá dilina, co u policie nemá co dělat. Její sebelítostivý výlevy, které tvoří 90% jejího scénáře, jsou pro mě jako diváka naprostým utrpením. To, jak sabotuje vyšetřování, aby měla sama výsledky, je strašný. To, že vlítne do bytu a mává bezbranným huličům trávy před xichtem bouchačkou, to už jsem smíchy mlátil hlavou o stůl... Strašná, fakt strašná postava. Já být Vetchým, zabiju ji. A dám to vyšetřit dvojčatům... A co je entomologie ví i ten, kdo se tomuto svéráznemu gastro odvětví zarputile vyhýbá. První díl je jako seznamovačka dvou introvertů, bez náboje a pistole. No a fakt nemám rád Slow motion. V čem je teda problém? Nevím... scénář na třídílnou minisérii zatím není dostatečně nosný, postavy nejsou detailněji prokreslené, sledujeme sice dobře odvedenou mravenčí práci vyšetřovatelů, ale to je vše. A je to málo. Bohužel. Byť režijně je to natočeno velmi zručně... ()

Enšpígl

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Protože to má ještě pokračování a není to uzavřený případ nebudu tu dělat závěry z hlediska děje a příběhu, to si nechám až bude podka za celou minisérii. Co již můžu rozepsat jsou postavy - herci. Takže Ivan Trojan je fajn, už jsem ho vlastně dlouho v něčem neviděl a postavu mírně roztržitého, tichého, ale chytrého chlapa hraje s absolutní jistotou. Ondra Vetchý mě splívá s postavou z jiného seriálu a upřimně si myslím, že tohle vdaným kontextu nebyl dobrý tah, jako kdyby policie - oddělení vražd měla jen jeden vizuálně i povahou stejný typ šéfa. No a Terka Ramba je skvělá herečka jak divadelní (Amerikánka), tak filmová (Loputa) , ale tady mě přijde jednak nepříliš věrohodná její postava. Jirka Strach jako režisér je v pohodě, on umí žánrovky. Jen z hlediska scénaře lovíme moc rybiček - krimiprvek, policejní práci, hlavní postavu v novým ne příliš přátelským prostředí, naprosto filmové postavy - každý až moc vygradovaný. Hodnotit zatím nechci, až po celku, pokud bych ale musel dal bych tři s tím, že mě další vývoj zajímá, ale ve hře jsou všechny varinaty hodnocení, nahoru, dolu i strvání hodnocení. Držím palce sobě i tvůrcům ať jdu s hodnocením ještě nahoru. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Nechci být nevděčný nebo věčný tlučhuba, narazil jsem někde dokonce na ovační zmínku o Docentovi a ČT ho též anoncovala dost předem jako potenciální hit. V režii jsem zahlédl Stracha. Pokud bych byl hodně přísný, působí Docent hrozně školácky. Jako produkt někoho, kdo celkem umí točit, ví jak na to, a nakoukal dost detektivek, ale to je tak všechno. Sterilní klišé, které je dost dobře koukatelné, ale všechny role působí zoufale šablonovitě, navíc Ramba, která mi jinak jako herečka nevadí, uchopila otravnou kravku, která se jistě přerodí, hodně nešťastně a hlavně křečovitě. Trojan je jako obvykle dobrý, ale už se dost opakuje, stejně jako Vetchý. Dvojčata (Taclík, Hádek) a ostatní jsou spíš klasické pitoreskní role, které bůhví proč čeští tvůrci mají potřebu cpát do svých děl a škodí serióznosti, jakkoliv si jsem vědom, že i takové typy se v branži vyskytují. Etzler velmi dobrý. V druhé polovině přeci jen lepší a chytající druhý dech. Předpokládám, že po druhém a třetím sílu značně zmírním příkrost hodnocení. Zatím nic moc. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Benzínka, kde dvojčata ve večerních hodinách pátrají po oběti, je benzínová pumpa Šafránka na Jeremiášově v Praze – Stodůlkách. (Brain)
  • Natáčelo se mj. v kavárně Místo v pražských Dejvicích. (Winster)
  • V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit. (fallrock)

Reklama

Reklama