Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (450)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej je dokonalá ukázka hesla "co může, to se posere, co nemůže, to se posere hned dvakrát" aneb chtít okrást vlastní rodiče prostě není dobrý nápad. Právě tohle totiž napadlo Andyho, který se díky daňovým podvodům dostává do obtížné finanční situace. Tak tento plán navrhne svému bráchovi Hankovi, který už v obtížné finanční situaci dávno je. Slovo dá slovo a jde se do akce. Jenže ne vše jde podle plánu, kdy se nikomu nemělo nic stát… Tenhle originální snímek je další z dílny Sidneyho Lumeta, který je v 86 letech (!!!) stále čilý. Já osobně doufám, že mu zdraví vydrží minimálně do stovky. Ale zpět k filmu. Nejvíc mě zaujali herci - ať už hlavní trio Hoffman, Hawke a Finney nebo Marisa Tomei, která je zatraceně sexy, či má oblíbenkyně z The Wire Amy Ryan - ti všichni byli skvělí a dokonale ztvárnili své role. Je škoda, že místy film trochu ztrácí dech, takže nemůžu dát plný počet. Ale tohle nemění na faktu, že si film určitě pustím znovu a možná půjdu i na maximum po dalším zhlédnutí, zhola nic. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekelne depresívna štúdia pokryvených rodinných vzťahov, ktorú rozohní nešťastná udalosť. Postavy majú viacej osobnostných slabín a charakterových dier než sme v americkom filme zvyknutí, a scenárista ich za to ženie do najhlbších pekiel. Dej je nepredvídateľný a hoci snímka pôsobí akoby bola o 20 minút dlhšia než naozaj je, nuda nehrozí. Skrz-naskrz oldschoolová psychologická dráma s veľmi dobrými hereckými výkonmi, thrillerovými prvkami a ozvláštňujúcou multiflashbackovou skladbou. Film, ktorý vás psychicky vyčerpá. Prekliatim novinára je vidieť taký film doobeda. Zvyšok dňa je potom načisto „vyflusnutý“. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Jednou nahoře, jednou dole, chvíli svižný, chvíli pomalejší - tento nový film Sidney Lumeta je jako horská dráha. Dramatická událost nutí z hlavních protagonistů ždímat maximum a nutno dodat, že se všem hercům daří přesně vystihnout všechny stupně zoufalství. Osobně bych především vytknul některá nelogická jednání postav. Ve filmu jsou místa, která jasně naznačí, co se bude dít dál, ale nestane tak, což je v tomto případě poněkud zcestné. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Slabošští sourozenci bývají obvykle moje parketa, ale to zejména proto, že se nakonec ukáže, že umí i něco jiného než smutně vzdychat. Inu, zde se to příliš neukázalo, film se v podstatě zabýval hlavně tím, že vzdychal předtím, nějaký potom, koho to zajímá. Nicméně co si tak říkám, tak konec byl vcelku uspokojivý. Nicméně za mou spokojenost (lépe řečeno za absenci rozčarování) může zejména Ethan Hawke. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Sice mě trochu mrzí, že vyprávění postavené na promíchané kauzalitě a nepředvídatelnosti byl ponechán dost nedoslovný a otevřený závěr, ale jinak předvedli Lumet a s ním i všichni přítomní herci vskutku obdivuhodné výkony. Depresivní, hluboko pod kůži se deroucí příběh dvou životních ztroskotanců, který od začátku řádně utahuje šrouby a nezanechá v divákovi ani jiskřičku pozitivní energie. Takhle vypečenou rodinku Hollywood snad ještě nepamatuje, vzešlý poznatek "Jak křehké mohou být rodinné vztahy tváří v tvář těžké životní situaci" mi bude pulzovat v hlavě ještě hodně dlouho... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu byl převzat z irského přípitku, jehož celé znění je: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead." (Matty)

Reklama

Reklama