Reklama

Reklama

Co zbývá manželskému páru duchů (Geena Davis a Alec Baldwin), když se do jejich obrovského domu v Nové Anglii nastěhují módní Newyorčané? Samozřejmě najmout "bio-exorcistu” na volné noze, aby vetřelce vyděsil. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (636)

Madison 

všechny recenze uživatele

Z Burtonovej filmografie som určite videla aj lepšie filmy, napr. osobne mám slabosť pre Mŕtvu nevestu (2005). Ale i tak Beetlejuice zaraďujem k tomu lepšiemu, čo som od neho videla. Zbožňujem tie nádherné kostry vynárajúce sa z hrobov s pohŕdavými úškľabkami a ksichtami a skoro zakaždým s nejakými ironickými poznámkami. A k tomu ešte Burtonov dvorný skladateľ Danny Elfman... mám pocit, že k plnohodnotnému "burtonovskému" uspokojeniu treba iba bláznivú Elfmanovu hudbu a Burtonove mŕtve prízraky. Jeho morbídny štýl je proste jedinečný a nezameniteľný a ja jeho filmy budem snáď obdivovať navždy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Polozabudnutá šialenosť raného Tima Burtona (v tom čase mal za sebou len čudné, o tri roky staršie PEE-WEEHO VEĽKÉ DOBRODRUŽSTVO o pátraní po bicykli). Koncom 80. rokov mal temný mág svoj prelomový film (Batman) ešte len pred sebou. Preto je s odstupom rokov nečakané, že mu producenti dali také voľné ruky (titulní hrdinovia umrú v prvých 10. minútach a niektoré masky a triky sú také nechutné, WTF a gore, až som vždy zarazený, keď tento film vidím v televízii doobeda). Alebo naopak: je nečakané, že niekomu, kto natočil Beetlejuicea, následne dali 35 miliónov na Batmana. Dvojnásobne po tom, čo Beetlejuice stál 15 miliónov a celosvetovo ich trhol len 1O. Meno Burton sa okamžite stalo pojmom. A synonymom. Pre extravagantný vizuál (Bo Welch), svojráznych hercov (Jeffrey Jones) a dokonca už vtedy dokázal vyšťaviť herecký výkon z povedzme menej schopných hercov (Alec Baldwin, Catherine O´Hara, Geena Davis, Winona Ryder). A to, čo predvádza maniakálny bioexorcista Michael Keaton, tak to je neuveriteľné. Plus Banana Boat Song od Harryho Belafonta. A monumentálna hudba Dannyho Elfmana. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Burtonova rozverná duchařina, která kvůli představiteli titulní role patří k tomu horšímu z jeho tvorby. Nemůžu si totiž pomoct, ale Keaton je průměrný herec, který přemalovaným zjevem a tunou přehrávání atmosféru nevytvoří. Skvostem jsou naštěstí scény v miniatuře města, tradičně Elfmanova hudba a dokonalá goticky-depresivní Winona Ryder. Dojmy z dětství byly ale o několik tříd výš. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Horrorová komedie s bandou slavných herců. Pár dobrých záseků rozesměje, přesto film mohl být i vtipnější a poněkud smrdí nevyužitým potenciálem. Pouhý náznak pozdější burtonovské úchylné temně-humorné stylizace. Napoprvé se mi "Beetlejuice" líbil hodně, napodruhé v dospělosti už to byla tak trochu nuda. Takže mírný nadprůměr a potřetí si to radši odpustím, ať nemusím jít s hodnocením ještě níž. 60% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Beetlejuice je příjemná duchařská komedie Tima Burtona, kterou natočil ještě než se proslavil svými Batmany, Marsem útočí! nebo nejnovější Ospalou dírou. Už v tomhle filmu se dere na povrch jeho nezcela normální vizuální představivost, která však mohla naplno explodovat až ve výše zmíněných snímcích s nepoměrně větším rozpočtem. I tak je ale Beetlejuice chytrým a nepitvořivým pokoukáním, u něhož se sice nebudete vysloveně válet smíchy, ale úsměv na vaší tváři vyloudí. Setkáme se v něm s mladým párem čerstvě zesnulých manželů, kterému se do jejich milovaného domku nastěhuje extravagantní rodina z New Yorku. Za chvíli je pochopitelně dům vzhůru nohama, a tak se naše dvojice rozhodne nepříjemných obyvatel zbavit. Nakonec, jsou přece duchové, takže by klasické strašení mělo celkem spolehlivě zabrat. Bohužel jsou oba mrtví jen krátce, a tak pro tuto činnost postrádají patřičnou praxi. V téhle beznadějné situaci se do celé záležitosti začne míchat "vyhaněč zlých lidí", bio-exorcista Betelgeuse, a vypukne to, čemu se říká drsný swing. Pro lidi i pro duchy... Obraz je krásně čistý, v podstatě bez chyb. To, co se skutečně povedlo, je zvuk. Díky výborně zvládnutému přenosu na digitální médium si tak můžete film a hudbou Danny Elfmana vychutnat v perfektní kvalitě. Disk přece jen patří k prvním dévédéčkům od Warner Bros., a tomu odpovídá i jeho skromná výbava. Najdeme zde toliko poznámky o výrobě filmu, informace o hercích a režisérovi, a docela hezkou filmovou upoutávku. K dispozici je taktéž volba pro separovanou hudební stopu, jejíž užitečnost mi zde, i na jiných discích, trochu uniká. Když si ji pustíte, stejně vám tam zůstanou ta "hluchá místa", která jsou ve filmu úplně bez hudby. Film: 3/5 - fajn kousek, který vás přiměje ke spokojenému úsměvu DVD: 1/5 - nic moc ()

Galerie (81)

Zajímavosti (43)

  • Když Adam (Alec Baldwin) s Barbarou (Geena Davis) sedí v kanceláři, můžeme slyšet hlas, který vyvolává pasažéry letu 409. Šestého října 1955 havaroval let 409 v horách ve Wyomingu. Nikdo havárii nepřežil. Tato událost byla v té době nejhorším leteckým neštěstím a dodnes se nezjistilo, proč nastala. (Othello)
  • Michael Keaton (Betelgeuse) se v celém dvaadevadesátiminutovém filmu zdrží jen něco přes čtvrt hodiny. (Morien)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Beetlejuice 2 bude spoléhat na praktické efekty

Beetlejuice 2 bude spoléhat na praktické efekty

06.06.2023

Právě v těchto dnech probíhá ve Velké Británii natáčení nejnovějšího snímku populárního amerického režiséra Tima Burtona a zároveň pokračování jednoho z jeho raných děl po více než 35 letech,… (více)

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

10.05.2023

Je to oficiální, studio Warner Bros. schválilo legendárnímu Timu Burtonovi (Ospalá díra, Střihoruký Edward) sequel k jeho kultovní hororové komedii Beetlejuice, v němž se vrátí jak Michael Keaton,… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama