Reklama

Reklama

Epizody(10)

Obsahy(1)

Hudba a poezie jsou si od dávných dob velmi blízké. Důkazy pro to najdeme už v nejstarších literárně hudebních památkách. V dobách romantismu bývala poezie důležitým podnětem ke vzniku hudebních skladeb, především písní. A od 20. let minulého století poezie inspiruje i skladatele nevážné hudby. Předmětem nového cyklu ČT, kterým provází Tomáš Klus, jsou písničky, které vznikly na texty klasiků české literatury. Mnohé z nich se staly hity, jako třeba "Svatební píseň" Hany Hegerové, "Černá kára" Evy Olmerové, Mišíkovy "Variace na renesanční téma" atd. Cyklus zahajuje Jaroslav Seifert, náš jediný nositel Nobelovy ceny za literaturu. V dalších monotematických dílech se představí devět nejčastěji zhudebňovaných českých básníků, mezi které patří například František Gellner, Vítězslav Nezval, František Halas, Jan Skácel či Václav Hrabě. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příležitost, jak přiblížit poesii masám, 1) autoři využili sympaticky. Chvílemi, pravda, lehce ponudnělý pořad si zaslouží pozornost za svou osvětu a šíření kultury._____ 2)  S radostí konstatuji, že zhudebňování básnických textů jde u nás napříč žánry (i když nejvíce je oblíbené ve folku) a je docela rozsáhlé._____ 3)  Oceňuji dobrou práci dramaturgie Evy Langšádlové, scenáristy Vladimíra Křivánka i průvodce pořadem 36letého Tomáše Kluse._____ 4)  Ani nestejná úroveň dílů (hodně se mi líbil díl o Bezručovi třeba) nevadí. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak trochu promarněná příležitost. Při výběru interpretů se často šlo cestou nejmenšího odporu (skupina Hm... je využitelná hned pro několik dílů). V některých dílech se dařilo, některé dopadly ostudně (Vítězslav Nezval). Taky si nejsem jistý Klusem v roli průvodce, ten jeho projev s monotónní intonací a výrazem rádoby intelektuálního pouťového vyvolávače mi k poezii moc nesedí. ()

Reklama

Block29 

všechny recenze uživatele

Komunisté, aniž by to tušili, udělali svými zákazy úžasnou službu české literatuře celkově a poezii zvlášť. Všechny ty zákazy anglických textů či (ne)zákazů vystupování, donutil některé české muzikanty a kapely hledat odpovídající textovou náhradu v češtině. A nutnost obhajovat své texty před komisí nasměrovalo toto pátrání k textům ne úplně prvoplánovým. Textům ne lehce uchopitelným. Textům, které komise neměly šanci, tak jednoduše rozklíčovat.  Tím zmiňovaní komunisté otevřeli zcela novou část kulturního poznání cele generaci mladých. Z nich by možná většina k takovým textům (i díky školní výuce Čj) nikdy nezabrousila. Je tam ovšem jedno jméno, které na tom má velký podíl. Opakuje se několikrát (u Mišíka, Prokopa a dalších). A přitom je to člověk na pozadí, který pootočil celou českou kulturou. Ten člověk se jmenuje - Hynek Žalčík. Myslím, že by nebylo na škodu udělat dokument i o něm ... ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších naučných pořadů, který vznikl v České televizi. Doporučuji ho všem, kdo vyučují českou literaturu nebo se o ni zajímají. Učitelé jím mohou doplnit výuku poezie 20. století. Žáci tuto formu jistě ocení. ()

papilon395 

všechny recenze uživatele

Pochválen buď autor nápadu na tento cyklus. Tak nějak očekávám setkání s verši Kainara, Skácela, Hraběte, ale první díl, věnovaný poezii Jaroslava Seiferta, mě překvapil, potěšil, až dojal. Tomáše Kluse v roli moderátora považuji za příjemné poprvé. Sám je autorský zpěvák, takže ví, o čem je řeč. Po odvysílání celého seriálu mě napadá, že by mohla vzniknout druhá řada, věnovaná současným autorům. Co takhle Daniela Fišerová, Pavel Šrut nebo Jiří Žáček? ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama