Reklama

Reklama

Na programu televize


V hlavní roli múzy (E08)

(epizoda)
  • Slovensko V hlavnej úlohe múzy
Česko / Slovensko, 2021, 55 min

Obsahy(1)

Dříve než začala Československá televize systematicky zaznamenávat a šířit jevištní umění – činohru, operu a balet – nahrazovala divadelní představení původní dramatickou tvorbu. Nejprve se do studia přenášela nazkoušená divadelní představení, od roku 1955 přenášela řadu představení živě. Postupně se měnil i názor na to, jak jevištní tvar co nejlépe zprostředkovat televiznímu divákovi. I ti nejzarytější odpůrci televizních záznamů uznávají dokumentární hodnotu takových počinů. Díky nim máme představu, jak vypadala v roce 1963 inscenace Drahomíra v režii Otomara Krejči v Národním divadle nebo si můžeme vychutnat herectví Jana Wericha s Miroslavem Horníčkem ve slavných předscénách. Televizní tvůrci se učili, kolik kamer je potřeba, aby natočili dění na scéně a přiblížili televizním divákům detail herecké práce. Už v roce 1965 vznikl v ČST cyklus Zveme vás do divadla, v němž jeho kultivovaný a zasvěcený průvodce Václav Voska přibližoval vybraná představení pražských divadel. V letech osmdesátých na něj navázal cyklus Dnes večer v…, který se zaměřoval na divadla oblastní. Díky televizi tak máme o tvaru inscenací či hereckých výkonech i jiné svědectví než fotografie. Zatímco u televizního zpracování baletu nebo opery jde o umění převést hudbu nebo pohyb do obrazu a o míru stylizace – tady je třeba zmínit evropsky uznávaného režiséra Petra Weigla – u činohry se cení režijní přístup respektující divadelní tvar. Díky umu televizních tvůrců máme zachovány legendární herecké výkony – Jana Libíčka jako krále Ubu, Petra Nárožného jako hejtmana z Kopníku, Michala Dočolomanského v roli Jánošíka. Televize tuto záslužnou kulturní roli – dokumentovat jevištní múzy a přenášet je do domovů televizních diváků – neopustila za celou dobu své existence. Proměňovala se jen dramaturgie vybraných titulů – v letech 90. se na obrazovku dostanou i tvůrci jako Václav Havel. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vemte rozum do hrsti...to se vám pohodlně vejde :-) Tohle téma by si zasloužilo díly dva...mimochodem mnoho záznamů divák nikdy neviděl, protože jsou  nezpracované... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jako vždycky, výborné téma, skvělé možnosti archivu, ale výsledek? Rádoby vypointované komentáře pamětníků a teoretiků vedle sebe působí až parodicky, občas zaznívají úplné nesmysly, jindy je v komentáři řečen pravý opak toho, co nechali říct komentátora... Jednoduše řečeno: nekoncepční chaos. Focus group složená ze dvou lidí, mno. Zlata Adamovská netuší rozdíl mezi muzikálem a operetou, Županič zapomněl, že existují operety se špatným koncem (Země úsměvů, Giuditta). Ale ty ukázky mnohdy pomohou zájemce nasměrovat k netušenému. ()

papilon395 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycuje televizní záznamy československých divadelních představení v mezidobí 1960-1990. Je to historie, kterou málokdo zažil osobně. A vzhledem k tomu, že divadlo jsou neopakovatelné prchavé okamžiky, má zvěčnění toho nejlepšího nevyčíslitelnou hodnotu. ()

Reklama

Reklama