foto

Michal Dočolomanský

  • nar. 25.3.1942
    Něděc, Slovenský stát
  • zem. 26.8.2008 (66 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Michal Dočolomanský se narodil 25. března 1942 v polské Neděci (Niedzica), která v té době patřila Slovenskému štátu, do rodiny učitele. Jeho mladší sestrou byla herečka Petronela Valentová (* 1952). Už odmalička měl herecké a taktéž atletické vlohy a až do dospělosti bylo jeho koníčkem bezmotorové létání, provádění kaskadérských kousků a automobilové závody. V Praze se vyučil automechanikem a v Bratislavě hereckou katedru na VŠMU (1964). Následně byl přijat do Slovenského národního divadla (1964 – 2008), kde hostoval i jako student a v jehož svazku zůstal až do předčasné smrti.
 
Dočolomanský byl vždy díky své sportem statné postavě představitelem statných a nebojácných hrdinů, chlapů bez špetky bojácnosti, ale i uhlazených milovníků a džentlmenů z vyšších kruhů.

Svůj herecký a nepopiratelný talent měl možnost předvést v divadelních inscenacích „Cid", „Bratři Karamazovi", „Peer Gynt", „Lucerna", „Věž naděje", „Ženský zákon", „Meridián", „Stříbrný jaguár", „Dvanáct rozhněvaných mužů", „Sluha dvou pánů" či „Poprask na laguně". Největší popularity získal ale jako Jánošík v muzikále „Na skle maľované", jež od roku 1974 řadu let plnil jeviště bratislavské první scény.
 
V kinematografii se poprvé zjevil ve slovenském snímku Jána Lacka VÝLET PO DUNAJI (1962) jako Miško. Ve slovenské kinematografii následně vytvořil Haruštiaka (TVÁR V OKNE), Štefana (KAŽDÝ TÝŽDEN SEDEM DNÍ), Filipa (PETER A LUCIA), lékaře (MEDENÁ VEŽA), Juraje (ZLOZOR), chudého horala Štefana (HRIECH KATARÍNY PADYCHOVEJ), Vavřince (SKRYTÝ PRAMEŇ), Lukáše Michaliče (DO ZBRANE, KURUCI!), Pavola Sámela (HORÚČKA), Viktora Kuzmu (PENELOPA), Kováče (SNEH POD NOHAMI), Gustáva Husáka (POÉMA O SVEDOMÍ), Marka Obanu (NOČNÍ JAZDCI), Daňu Zárubu (CENA ODVAHY). Naposledy se slovenským filmovým divákům představil jako herec v psychologickém snímku Dušana Hanáka SÚKROMNÉ ŽIVOTY (1990). Pro slovenský film byl jedním z nejvýznamnějších herců své generace, jehož sláva a význam se přenesla i do české filmu.
 
Od začátku 70. let neunikl ani české normalizační kinematografii jako mladý Dribb v československo – sovětské koprodukci KOLONIE LANFIERI (1969) Jana Schmidta, komunistický poslanec Jan Šverma ve Vávrově historické rekonstrukci událostí roku 1938 DNY ZRADY (1973), opět komunista Gustáv Husák v Traplově „historické" rekonstrukci roku 1948 VÍTĚZNÝ LID (1977), vesničan Vilda v Cvrčkově dětské komedii STRAŠIDLA Z VIKÝŘE (1987), diplomant Dr. Chlad v dramatu Ireny Pavláskové CORPUS DELICTI (1991), otec narkomana a dealera Jakuba (Jan Dolanský) v dramatu PERNÍKOVÁ VĚŽ (2001) režiséra a herce Milana Šteindlera a nakonec otec v romantické komedii BESTIÁŘ (2006) režisérky Ireny Pavláskové.
 
Michal Dočolomanský se stal v Čechách jedním z mála nejpopulárnějších slovenských herců díky parodickým úlohám nebojácného soukromého detektiva Nicka Cartera a Čechoameričana Larry Matějky v komedii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977) a mírně afektovaného operního pěvce a hraběte Felixe Teleke z Tölökö ve fantasy TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981). I když tento herec sám češtinu ovládal bravurně, v těchto snímcích byl nadabován Františkem Němcem a Ladislavem Županičem.
 
Významný byl také jako rozhlasový a dabingový herec. Čile spolupracoval se slovenskou (inscenace V HODINE STRACHU, BAČOVA ŽENA, DVĚ FRAŠKY, PARAZIT, DON CARLOS a nebo NEBOJTE SE PRVÁKOV a seriály JEDENÁSTE PRIKÁZANIE, TISÍCROČNÁ VČELA, SAFARI, ALŽBETIN DVOR či HORSKÁ SLUŽBA) i s českou televizí (seriály INŽENÝRSKÁ ODYSEA, GOTTWALD, CHLAPCI A CHLAPI, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY a ČETNICKÉ HUMORESKY).

Za své herectví získal Cenu za mužský herecký výkon na Filmovém festivalu pracujících (1978) za kreaci v komedii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA, titul Zasloužilý umělec (1982), Zlatého krokodýla (1984) a slovenské národní vyznamenání Řád Ľudovíta Štúra I. třídy (2007). Michal Dočolomanský byl rozvedený a měl dvě děti. Po roce 2004 se stáhnul z veřejného života a trpěl několika zdravotními problémy. Zemřel na rakovinu plic 26. srpna 2008 v bratislavské nemocnici ve věku šedesáti šesti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2007 Bestiář
2002 Perníková věž
1999 Čarovné zrno
Škovránok (TV film)
1997 Tu žijú levy (TV film)
1994 Národný hriešnik (TV film)
Princezná v ježovej koži (TV film)
1993 Domovníkov syn (TV film)
Eros a Psyché (TV film)
Muzikál
Profesor Bernhardi (TV film)
Seneca (TV film)
1992 Dva kroky do ráje (TV film)
Manželstvo na cimpr - campr (TV film)
Neznámy (TV film)
Putá osudu (TV film)
Stratený list (TV film)
Sudca a jeho kat (TV film)
1991 Amonina pomsta (TV film)
Anorexia mentalis (TV film)
Corpus delicti
Ježišova matka (TV film)
Koleso osudu (TV film)
Rozruch na onkológii (TV film)
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
Un coeur a prendre (TV film)
Škvrny na slnku (TV film)
1990 Garsónka (TV film)
Hviezda tisícročia (TV film)
Piata pečať (TV film)
Puto najsilnejšie (TV film)
Súkromné životy
1989 Básnikova posledná láska (TV film)
Nebojte sa prvákov (TV film)
Novinári (TV film)
Právo na minulosť
V službách zákona: Kleptomanka (TV film)
1988 Ako si Grétička trochu zdriemla (TV film)
Dva tucty červených ruží (TV film)
Evžen Oněgin (TV film)
Muž na správnom mieste (TV film)
Parazit (TV film)
Stilmondský starosta (TV film)
Vaša vec, pán komisár (TV film)
1987 Paví pírko (TV film)
Strašidla z Vikýře
Zásnuby (TV film)
1986 Cena odvahy
Don Carlos (TV film)
Fotograf (TV film)
Sen o kováčovi (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Vec svedomia (TV film)
Vynález (TV film)
1985 A ak zajtra umriem (TV film)
Borgis (TV film)
Dutý kameň (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
J. Massenet: Werther (TV film)
Snopy z piesku (TV film)
Tri krát tri je deväť (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
Ulička stratených snov (TV film)
1984 Bola som z olova (TV film)
Cesta životom (TV film)
Kura (TV film)
Neľahké lásky (TV film)
Profesor na bielom koni (TV film)
Seminárna práca (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Husiarka a kráľ (TV film)
Mŕtvi učia živých
Odpočívaj v pokoji, Katarína (TV film)
Samej mi je smutno (TV film)
Tisícročná včela
Záchranná akcia (TV film)
Šanca (TV film)
1982 Bite sa, pán Jedlinský! (TV film)
Hra na kocúra (TV film)
Oddychový čas pre sudcu (TV film)
Pražská terčovnica (TV film)
Trojklanný nerv (TV film)
Vlci (TV film)
Zločin a pokánie (TV film)
1981 Emília Galottiová (TV film)
Malé zlaté slnko (TV film)
Maškaráda (TV film)
Noční jezdci
Pes pána generála (TV film)
Plavčík a Vratko
Ruleta (TV film)
Tajemství hradu v Karpatech
Zaujímaví muži (TV film)
Čisté vody (TV film)
Štrnásť výstrelov (TV film)
1980 Druhovia (TV film)
Generálka (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Sivá hmla (TV film)
Sobota, nedeľa, pondelok (TV film)
1979 Dvanásť nahnevaných mužov (TV film)
Dve frašky (TV film)
Opis života, utrpenia a smrti M. L. Kinga (TV film)
1978 Buky podpolianske (TV film)
Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Elektra (TV film)
Ežo Vlkolinský (TV film)
Gábor Vlkolinský (TV film)
Horúci dych (TV film)
Koníček Hrbáčik (TV film)
Na shledanou, Zuzanko! (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Pustý dvor
Riziko (TV film)
Sneh pod nohami
Vitaj, Zuzanka! (TV film)
Článok na prvú stranu (TV film)
1977 Adéla ještě nevečeřela
Keby skriňa bola oknom (TV film)
Krásna Pramíla (TV film)
Orol a lastovička (TV film)
Penelopa
Vítězný lid
Škola klebiet (TV film)
1976 Krčma Pod zeleným stromom (TV film)
Obhajoba sa nekoná (TV film)
Päť opôn (TV film)
Stratená dolina
Sváko Ragan (TV film)
Zypa Cupak (TV film)
Červené víno (TV film)
1975 Horúčka
1974 Do zbrane, kuruci!
Don Juan alebo láska ku geometrii (TV film)
Lucrezia Borgia (TV film)
Mont Oriol (TV film)
Podkovičky za korunu (TV film)
Veža nádeje (TV film)
Škriatok (TV film)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Hadí princ (TV film)
Hriech Kataríny Padychovej
Kamaráti (TV film)
Na úbočiach kvitnú kvety (TV film)
Rekord (TV film)
Skrytý prameň
Slávna chvíla tichého života (TV film)
Svetlo na spodnej haluzi (TV film)
Šíre more (TV film)
1972 Adam Šangala (TV film)
Bačova žena (TV film)
Zabiják (TV film)
Zajtra bude neskoro
Zlaté rukavice (TV film)
Červené víno (TV film)
Čln cez jazero (TV film)
1971 Ametystový kvet (TV film)
Básnikova cesta do neba (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
Gil Blas (TV film)
Hájnikova žena (TV film)
Klinko a Kompit kráľ (TV film)
Konfigurácia (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
Voľný pád (TV film)
Vražda v Perryville (TV film)
Zlozor
1970 Dvaja (TV film)
Medená veža
Medený gombík (TV film)
Naši pred bránami
Tetovanie (TV film)
Ľahučký dych (TV film)
1969 Bašta (TV film)
Dvojhlavý orol (TV film)
Kolonie Lanfieri
Molièr (TV film)
Tma (TV film)
1968 Dialóg 20-40-60
Dobrodružstvo pri obžinkoch (TV film)
Hostinec pod gaštanom (TV film)
Laura (TV film)
Peter a Lucia (TV film)
V hodine strachu.... (TV film)
1967 Dezertéri (TV film)
1966 Líšky, dobrú noc (TV film)
Na brehu priezračnej rieky (TV film)
Tri gaštanové kone (TV film)
1965 Máje (TV film)
1964 Každý týždeň sedem dní
Soľ nad zlato (TV film)
Čas tvojho žitia (TV film)
Žoržík (TV film)
1963 Elixír života (TV film)
Tvár v okne
1962 Mladé letá (TV film)
Výlet po Dunaji

TV seriály

2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
2001 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
1998 Horská služba (TV seriál)
1995 Remeselnícke rozprávky (TV seriál)
1993 Rozprávky o somárikoch (TV seriál) - vyp.
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Duplikát (S03E04)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
Štúrovci (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Prověrky (E11)
Trápení (E09)
Samopal (E08)
další epizody (8)
1987 Stará cihelna (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Prekliaty rod (E02)
Alžbeta Castiglione (E01)
Gottwald (TV seriál)
Za většinu národa (E04)
Za svobodu! (E03)
Okná dokorán (TV seriál)
Safari (TV seriál)
Svadobná cesta (E13)
Korunný svedok (E12)
Safari (E11)
další epizody (13)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
Hromy divo bijú (E06)
další epizody (7)
1983 Pltník Paľko a vodník Venček (TV seriál)
Tisícročná včela (TV seriál)
Děti dětí (E04)
Syn (E03)
Otec (E02)
další epizody (4)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Indiánske rozprávky (TV seriál)
1981 Kapitán a jeho kuchár (TV seriál)
Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Setkání (E13)
Loupež (E12)
Odchod (E11)
další epizody (13)
1978 Farebné rozprávky (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Hody (S01E04)
Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Vrah si ty (E03)
O bielej ruži (TV seriál)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
1998 Muzikál, divadelná eufória (TV film)
1994 František Krištof - Veselý (TV film)
1989 Verejné fórum (TV film)
1973 Herci-novinári (TV film)
1972 Andrej Sládkovič
Svedectvo (TV film)

Divadelní záznam

1988 Slečna Júlia (divadelní záznam)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Pokus o lietanie (divadelní záznam)
1984 Mariša (divadelní záznam)
1976 Sluha dvoch pánov (divadelní záznam)
1972 Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
1970 Strach z pekla (divadelní záznam)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
1968 Sen noci svätojánskej (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2007 Hit storočia (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
2004 Páli vám to? (TV pořad)
Ranč (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
2002 Chalupárium alebo Keď v meste padla... (TV pořad)
2001 Osem a pol (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
Útek z archívu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Kaviareň Slávia (TV pořad)
Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
Variácie (TV pořad)
Zvončeky šťastia pre planétu Zem (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 A teraz tú moju (TV pořad)
Bože, nedaj láske zahynúť (TV pořad)
1996 Smotánka (TV pořad)
1995 Zábava až do rána - Gala Repete (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
Gala Borisa Filana (TV pořad)
1989 Silvestr, který se nevysílal (TV pořad)
1984 Pesničky z Repete (TV pořad)
1983 Silvester 1983 (TV pořad)
1982 Pamätáte sa? Vianoce (TV pořad)
1981 Divadlo bez opony (TV pořad)
Okna vesmíru dokořán (TV pořad)
Silvester 1981 (TV pořad)
V divadélku pod věží (TV pořad)
1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)
1975 Našich deväť (TV pořad)
1973 Ma-tel-ko (TV pořad)
1972 Deväť pohľadníc (TV pořad)
Nedeľná chvíľka poézie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1966 Povedz mi, kde kvety sú... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(110)