Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (484)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Bohužel absolutně nedokážu docenit, jak moc převratně Tron musel působit v době svého uvedení. Ale neustále jsem se o to snažil. Myšlenka a částečně i provedení mi připadají fantastické. Příběh ale spíš kolísá, v určitých chvílích vyloženě drhne. Vykrádání či půjčování si ze Star Wars zde není tak očividné, rozhodně ne tak, jako v pokračování Tron: Legacy. Což je mimochodem film, který z větší části dojíždí právě na některé postuláty tronovského světa stanovené v tomto filmu. Oba filmy jsou značně nedokonalé, ale stejně je mi první Tron sympatičtější. Je z něj cítit, že je to skutečný průkopník, všechny ty hloupé naivity mu mohu snáze odpustit, než pokračování. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý a viděl TRON poprvé budil jsem se z nočních můr kde mě rozložil počítač což jasně ukazuje, že pro malé děti tenhle film opravdu není. Teď o X let pozěji můžu zpětně ocenit chytrost, promyšlenost a hlavně originalitu toho nápadu. Včera jsem mimochodem viděl ukázku z pokračování a vypadá to opravdu hodně zajímavě. Těším se. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Počátkem devadesátých let se ke mně skrze televizi dostalo dílko, na které jsem rád vzpomínal jako na "ten film, kde se někdo dostane do compu, tam jezdí na motorce v šílených závodech na život a na smrt a bojuje se světélkujícím létajícím talířem". A tento popis by dnes prakticky stačil. Oním filmem je TRON, tím "někdo" je sympatický rošťák Jeff Bridges.. a zbytek je prakticky pravda, včetně toho frisbee. :) Na příběhu totiž není důležité cokoliv hledat. Zásadní je vizuální stránka, která je na rok 1982 naprosto úchvatná. Tudíž zatlačuji nostalgickou slzu v oku a netrpělivě vyhlížím pokračování s podtitulem Legacy. "Greetings, programs!" ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Pestrobarevný výlet za hranice všedních dnů. Popravdě jsem unešenej, jakým způsobem už v roce 1982 tvořili "počítačovou" grafiku. Ve své době tenhle film musel působit jako největší zjevení, přiznám se, že i v dnešní době nevypadá vůbec směšně. Co ale směšné je, jsou herecké výkony, které soutěží na úrovni někde mezi béčkem a céčkem a některé hlášky jsou opravdu fascinující :-)) Ale ani tak jsem se nenudil a napjatě čekám, jak zareaguje na hozenou rukavici Tron Legacy... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem velmi "Matrixovský" film, ale přesto silně zapadající mezi ostatní "teen" fláky z osmdesátek. Jak stokrát omletým příběhem o zlých korporátnících se zlými programy co chtějí ovládnout svět (jen se stylovou herně-arkádovou příchutí), tak hlavně odlehčeně cheesy atmosférou. Moc vážně se ten film tedy nebere... a to je jeho jediné štěstí, protože z ujeté kraviny se tím snadno přesouvá do kategorie "divné a vcelku zábavné". Obzvlášť díky trikovým scénám které sice technologicky zestárly víc než pyramidy, ale díky jejich přestylizovanosti ve skutečnosti zastarat nemůžou nikdy. Protože i hranaté polygony v pastelových barvách prostě vypadají docela cool... a jediné co tak z dnešního pohledu vypadá opravdu hodně hrozně jsou příšerně naklíčovaní živí lidé do tohoto CGI prostředí. Holt, do Avataru bylo tehdy ještě dost daleko. 7/10 ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • Flynnův (Jeff Bridges) program se jmenuje "Clu". CLU je jméno starého programovacího jazyka. (Bajda)
  • Scény uvnitř počítače byly natočeny černobíle a dobarveny pomocí technik používaných při úpravách fotek a tvorbě animací. (HellFire)
  • Ve filmu studia Walt Disney se říká, že muž jménem Walter založil svou společnost v garáži. Ve skutečnosti Walt(er) Disney založil svou společnost v garáži, načež se z ní stala obrovská firma. (HellFire)

Související novinky

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

03.05.2024

Jeff Bridges se vrací do barvitého digitálního světa počítačových obvodů. V chystaném snímku Tron: Ares od studia Walt Disney Pictures by totiž opět měl ztvárnit postavu tvůrce videoher Kevina Flynna… (více)

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Reklama

Reklama